Potrzebne składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 0,5 kg pieczarek
- 5 plastrów szerokiego salami
- 1 cebula
- 1 łyżka keczupu
- 0,5 papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- białko z jednego jajka
- 150 g tartego sera żółtego
- sól (pieprz, bazylia, oregano)
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania
- Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek, paprykę i pokrojone w kostkę pieczarki i drobno pokrojone salami.
- Odstawiamy do wystudzenia.
- Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy, rozsmarowujemy keczup i nakładamy farsz.
- Posypujemy tartym serem i zwijamy w rulon zaklejając brzeg przez zwilżenie zimną wodą.
- Rulon kroimy na 3 cm kawałki i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekrojeniem do dołu.
- Smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika na 15 min 200 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zawijańce z ciasta francuskiego wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
zrobiłam te zawijańce są pyszne,polecam…
a teraz nie widziałam,że dodałeś…no ale już wszystko wiem….pozdrawiam..
przepraszam nie zauważyłam może dlatego,że miały by duże….szerokie więc może położyc…
szerokie bo akurat takie miałem i łatwiej mi było tak napisać
można przeliczyć ilość jaką dodać na cienkie myślę że 3 razy tyle plasterków czyli koło 15 cienkich
Szefie,a co z salami?
zapomniało mi się już dodałem 🙂