Kosą po patelni Przepisy Obiad Zawijańce z ciasta francuskiego

Zawijańce z ciasta francuskiego

0

Raczej popaprańce a nie zawijańce - powinny to być ładne ślimaczki ale.... pomysł padł na to danie o 14 i nie było ciasta. Dziewczyny poleciały do sklepu.. W tym czasie usmażyłem farsz który oczywiści nie ostygł. Ciasto ze sklepu było ciepłe więc jak farsz na nie trafił to wszystko się zaczęło rozpływać tak, że mogłem to łyżką na blachę nakładać.A jeszcze mi Daniel zadzwonił przy krojeniu i jedna ręka z telefonem przy uchu a drugą kroję i nakładam tą rozpływającą się masę. Jakiś armagedon. Nic to - dzielnie uformowałem wstawiłem upiekło się. W czasie pieczenia prosta sałatka z dressingiem z oliwą, octem balsamicznym i miodem. Całość - mniam.

Zawijańce z ciasta francuskiego

Wielkość porcji 3 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 25 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 5 plastrów szerokiego salami
  • 1 cebula
  • 1 łyżka keczupu
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • białko z jednego jajka
  • 150 g tartego sera żółtego
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek, paprykę i pokrojone w kostkę pieczarki i drobno pokrojone salami.
  2. Odstawiamy do wystudzenia.
  3. Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy, rozsmarowujemy keczup i nakładamy farsz.
  4. Posypujemy tartym serem i zwijamy w rulon zaklejając brzeg przez zwilżenie zimną wodą.
  5. Rulon kroimy na 3 cm kawałki i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekrojeniem do dołu.
  6. Smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika na 15 min 200 stopni.