w , ,

Zawijańce z ciasta francuskiego



Raczej popaprańce a nie zawijańce – powinny to być ładne ślimaczki ale…. pomysł padł na to danie o 14 i nie było ciasta. Dziewczyny poleciały do sklepu.. W tym czasie usmażyłem farsz który oczywiści nie ostygł. Ciasto ze sklepu było ciepłe więc jak farsz na nie trafił to wszystko się zaczęło rozpływać tak, że mogłem to łyżką na blachę nakładać.A jeszcze mi Daniel zadzwonił przy krojeniu i jedna ręka z telefonem przy uchu a drugą kroję i nakładam tą rozpływającą się masę. Jakiś armagedon. Nic to – dzielnie uformowałem wstawiłem upiekło się. W czasie pieczenia prosta sałatka z dressingiem z oliwą, octem balsamicznym i miodem. Całość – mniam.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 25 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na – Zawijańce z ciasta francuskiego

Potrzebne składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 5 plastrów szerokiego salami
  • 1 cebula
  • 1 łyżka keczupu
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • białko z jednego jajka
  • 150 g tartego sera żółtego
  • sól (pieprz, bazylia, oregano)
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania

  • Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek, paprykę i pokrojone w kostkę pieczarki i drobno pokrojone salami.
  • Odstawiamy do wystudzenia.
  • Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy, rozsmarowujemy keczup i nakładamy farsz.
  • Posypujemy tartym serem i zwijamy w rulon zaklejając brzeg przez zwilżenie zimną wodą.
  • Rulon kroimy na 3 cm kawałki i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekrojeniem do dołu.
  • Smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika na 15 min 200 stopni.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zawijańce z ciasta francuskiego wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Krystyna Krejner

zrobiłam te zawijańce są pyszne,polecam…

Krystyna Krejner

a teraz nie widziałam,że dodałeś…no ale już wszystko wiem….pozdrawiam..

Krystyna Krejner

przepraszam nie zauważyłam może dlatego,że miały by duże….szerokie więc może położyc…

Kosą po patelni

szerokie bo akurat takie miałem i łatwiej mi było tak napisać
można przeliczyć ilość jaką dodać na cienkie myślę że 3 razy tyle plasterków czyli koło 15 cienkich

Krystyna Krejner

Szefie,a co z salami?

Kosą po patelni

zapomniało mi się już dodałem 🙂