w , , ,

Zapiekanka ziemniaczana z szynką, serem i grzybami – smażona na patelni

Zobaczyłem pomysł na zapiekankę ziemniaczaną z patelni i niechcący podzieliłem się nim z Kasią. No i koniec, bo zrobić ją od tej chwili trzeba już było. Pierwotnie w przepisie, była tylko z szynką i serem, ale coś mi mało było tych składników. Pomyślałem, że dodam grzyby i cebulę, by ją wzbogacić trochę, no i zioła. I się nie pomyliłem, smak był bogaty, a całość pyszna. Nie trzeba zapiekać, ale przyznam, że trochę nad przygotowaniem siedzieć trzeba. W sumie więcej czekania niż pracy, ale zawsze. Do tego sos czosnkowy i niebo w ustach. Grzyby możecie zastąpić pieczarkami, ja pomieszałem, bo miałem po ostatnim grzybobraniu sztuk 1 w koszyku i to nawet nie ja go znalazłem. Widać mnie nie lubią, za to jagód było pełno, ale z jagodami by taka pyszna nie była. Zróbcie Sami taką zapiekankę z patelni – naprawdę warto.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Zapiekanka ziemniaczana z patelni
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 5 plasterków szynki (ja użyłem konserwowej ale może być dowolna)
  • 200 g sera żółtego (starty lub drobno pokrojony)
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek lub świeżych grzybów leśnych
  • majeranek, rozmaryn, czosnek
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
Sposób wykonania:
  • Zacząłem od obrania i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie do miękkości. Zostawiłem do wystudzenia.
  • Pokroiłem grzyby i cebulę drobno. Przesmażyłem na maśle z oliwą dodając czosnek i zioła. Zostawiłem w miseczce do wystudzenia.
  • Przygotowałem pozostałe składniki i pokroiłem szynkę oraz ser również drobno.
  • Ostudzone, utłuczone ziemniak posoliłem i popieprzyłem, wbiłem do środka jajka, dodałem 1 łyżkę masła i wszystko dokładnie wymieszałem.
  • 1/3 masy wyłożyłem na rozgrzaną patelnie z połową łyżki masła i oliwą. Dokładnie rozprowadziłem na dnie równą warstwę ziemniaków. Wyłożyłem na wierzch, grzyby z cebulą, ser i szynkę.
  • Całość przykryłem pozostałymi ziemniakami, również równo rozprowadzając po patelni.
  • Smażyłem na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru spodu ok. 7 min.
  • Za pomocą talerza odwróciłem zapiekankę na patelni na druga stronę. I znów smażyłem do uzyskania złotej barwy.
  • Możecie dodać trochę natki pietruszki do środka, ja jednak wolę posypać całość świeżą natką. Gotowe – smacznego.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka ziemniaczana z patelni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Pieprzyć z Fantazją
1 miesiąc temu

Żarłabym😍😍😍