Zobaczyłem pomysł na zapiekankę ziemniaczaną z patelni i niechcący podzieliłem się nim z Kasią. No i koniec, bo zrobić ją od tej chwili trzeba już było. Pierwotnie w przepisie, była tylko z szynką i serem, ale coś mi mało było tych składników. Pomyślałem, że dodam grzyby i cebulę, by ją wzbogacić trochę, no i zioła. I się nie pomyliłem, smak był bogaty, a całość pyszna. Nie trzeba zapiekać, ale przyznam, że trochę nad przygotowaniem siedzieć trzeba. W sumie więcej czekania niż pracy, ale zawsze. Do tego sos czosnkowy i niebo w ustach. Grzyby możecie zastąpić pieczarkami, ja pomieszałem, bo miałem po ostatnim grzybobraniu sztuk 1 w koszyku i to nawet nie ja go znalazłem. Widać mnie nie lubią, za to jagód było pełno, ale z jagodami by taka pyszna nie była. Zróbcie Sami taką zapiekankę z patelni – naprawdę warto.
Jak wykonać przepis na – Zapiekanka ziemniaczana z patelni
Potrzebne składniki
- 1 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 5 plasterków szynki (ja użyłem konserwowej ale może być dowolna)
- 200 g sera żółtego (starty lub drobno pokrojony)
- 1 cebula
- kilka pieczarek lub świeżych grzybów leśnych
- majeranek, rozmaryn, czosnek
- sól, pieprz (do smaku)
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek (do smażenia)
Sposób wykonania
- Zacząłem od obrania i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie do miękkości. Zostawiłem do wystudzenia.
- Pokroiłem grzyby i cebulę drobno. Przesmażyłem na maśle z oliwą dodając czosnek i zioła. Zostawiłem w miseczce do wystudzenia.
- Przygotowałem pozostałe składniki i pokroiłem szynkę oraz ser również drobno.
- Ostudzone, utłuczone ziemniak posoliłem i popieprzyłem, wbiłem do środka jajka, dodałem 1 łyżkę masła i wszystko dokładnie wymieszałem.
- 1/3 masy wyłożyłem na rozgrzaną patelnie z połową łyżki masła i oliwą. Dokładnie rozprowadziłem na dnie równą warstwę ziemniaków. Wyłożyłem na wierzch, grzyby z cebulą, ser i szynkę.
- Całość przykryłem pozostałymi ziemniakami, również równo rozprowadzając po patelni.
- Smażyłem na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru spodu ok. 7 min.
- Za pomocą talerza odwróciłem zapiekankę na patelni na druga stronę. I znów smażyłem do uzyskania złotej barwy.
- Możecie dodać trochę natki pietruszki do środka, ja jednak wolę posypać całość świeżą natką. Gotowe – smacznego.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka ziemniaczana z patelni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Żarłabym😍😍😍