Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Zapiekanka ziemniaczana z szynką, serem i grzybami – smażona na patelni

Kosą po patelni 26 września 2019
Zobaczyłem pomysł na zapiekankę ziemniaczaną z patelni i niechcący podzieliłem się nim z Kasią. No i koniec, bo zrobić ją od tej chwili trzeba już było. Pierwotnie w przepisie, była tylko z szynką i serem, ale coś mi mało było tych składników. Pomyślałem, że dodam grzyby i cebulę, by ją wzbogacić trochę, no i zioła. I się nie pomyliłem, smak był bogaty, a całość pyszna. Nie trzeba zapiekać, ale przyznam, że trochę nad przygotowaniem siedzieć trzeba. W sumie więcej czekania niż pracy, ale zawsze. Do tego sos czosnkowy i niebo w ustach. Grzyby możecie zastąpić pieczarkami, ja pomieszałem, bo miałem po ostatnim grzybobraniu sztuk 1 w koszyku i to nawet nie ja go znalazłem. Widać mnie nie lubią, za to jagód było pełno, ale z jagodami by taka pyszna nie była. Zróbcie Sami taką zapiekankę z patelni – naprawdę warto.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Zapiekanka ziemniaczana z patelni

Potrzebne składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 5 plasterków szynki (ja użyłem konserwowej ale może być dowolna)
  • 200 g sera żółtego (starty lub drobno pokrojony)
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek lub świeżych grzybów leśnych
  • majeranek, rozmaryn, czosnek
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek (do smażenia)

Sposób wykonania

  • Zacząłem od obrania i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie do miękkości. Zostawiłem do wystudzenia.
  • Pokroiłem grzyby i cebulę drobno. Przesmażyłem na maśle z oliwą dodając czosnek i zioła. Zostawiłem w miseczce do wystudzenia.
  • Przygotowałem pozostałe składniki i pokroiłem szynkę oraz ser również drobno.
  • Ostudzone, utłuczone ziemniak posoliłem i popieprzyłem, wbiłem do środka jajka, dodałem 1 łyżkę masła i wszystko dokładnie wymieszałem.
  • 1/3 masy wyłożyłem na rozgrzaną patelnie z połową łyżki masła i oliwą. Dokładnie rozprowadziłem na dnie równą warstwę ziemniaków. Wyłożyłem na wierzch, grzyby z cebulą, ser i szynkę.
  • Całość przykryłem pozostałymi ziemniakami, również równo rozprowadzając po patelni.
  • Smażyłem na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru spodu ok. 7 min.
  • Za pomocą talerza odwróciłem zapiekankę na patelni na druga stronę. I znów smażyłem do uzyskania złotej barwy.
  • Możecie dodać trochę natki pietruszki do środka, ja jednak wolę posypać całość świeżą natką. Gotowe – smacznego.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka ziemniaczana z patelni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi bez pieczenia, cebula, grzyby, jajka, patelnia, pieczarki, ser, szynka, zapiekanka, ziemniaki
Kosą po patelni 26 września 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Ból d…, spina i niemoc twórcza… czynniki negatywne
Następny wpis Sosy do przekąsek – pyszny i prosty sposób na ulubione dania
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
18 czerwca 2020 06:08

Żarłabym😍😍😍

0
Odpowiedz

Steki w sosie winnym z masłem ziołowym

Orzechowiec

Orzechowiec

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Sernik z pianką

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?