Potrzebne składniki
- 1 mały kalafior
- 4 spore ziemniaki
- 1 pierś kurczaka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 cebula
- pół pęczka pietruszki lub szczypiorku
- 5 jajek
- kilka pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta papryki ostrej
- sól (pieprz ziołowy)
- masło do wysmarowania naczynia
- tarty ser żółty do posypania
Sposób wykonania
- Kalafiora gotujemy do miękkości, odcedzamy, rozgniatamy w misce i zostawiamy do przestudzenia.
- Ziemniaki podgotowujemy na pół twardo i studzimy a następnie kroimy w półcentymetrowe plastry.
- Cebulę drobno posiekaną smażymy na oleju, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę oraz pokrojoną drobno paprykę i całość smażymy.
- Cebulę z kurczakiem, przyprawy, posiekany szczypiorek lub pietruszkę, 3 łyżki bułki tartej, pomidory pokrojone w kawałki i 2 jajka dodajemy do kalafiora i dokładnie wszystko mieszamy.
- Na dno dużego naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem układamy plasterki ziemniaków tak by przykryły dno. Zapiekamy 10 min. w temp. 180 stopni. Możemy ziemniaki posypać dodatkowo ziołami.
- Po zapieczeniu nakładamy równą warstwę kalafiora z dodatkami. Wyrównujemy powierzchnię lekko dociskając i robimy łyżka 3 wgłębienia na jajka. posypujemy lekko z wierzchu 1 łyżką bułki tartej i zapiekamy kolejne 20-25 min. aż brzegi zaczną się lekko rumienić.
- Wyjmujemy i w otwory wbijamy po jednym jajku. Wstawiamy na 10 min. do piekarnika, aż białko się całkiem zetnie. Możemy również na 5 min, przed końcem wyjąć i dodać tarty ser żółty, najlepiej sypiąc go w około jajek.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i kurczakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!





Mniamuśne połączenie. Wygląda mega smakowicie. Dzięki za pomysł na obiad ❤️