Zapiekanka z kurczakiem i dynią

5 min. czytania
3
0
Coś na szybko, coś pysznego, czyli zapiekanka z kurczakiem i dynią. Ciut ziół, papryki, jako, ser i śmietana i mamy super obiad. Nie wymaga dużo pracy, proste składniki – obiad idealny dla zapracowanych. Dynię nie trzeba dodawać pieczoną – można użyć mrożoną, wystarczy ją wcześniej rozmrozić i tyle. Z ziołami tez możecie eksperymentować do woli, ja podałem moje które lubią domownicy. Sam często jednak dodaję trawę cytrynową i rozmaryn.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Jak wykonać przepis na – Zapiekanka z kurczakiem i dynią
Składniki:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 150 g makaronu (najlepiej świderki)
  • 400 g dyni (wcześniej upieczonej)
  • 1 opakowanie śmietany (mała – 18%)
  • 1 jajko
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 100 g tartego sera żółtego
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz (do smaku)
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Kurczaka umyłem i pokroiłem w drobną kostkę, dodałem łyżkę oleju, zioła, paprykę, lekko posoliłem i wymieszałem tak by marynata oblepiła dokładnie kurczaka. Można skropić lekko sokiem z cytryny. Zostawiłem w lodówce na godzinę.
  • Makaron ugotowałem al'dente i odcedziłem.
  • Kurczaka usmażyłem na patelni na rozgrzanej patelni. Dodałem posiekaną w kostkę paprykę i pieczoną dynię, również pokrojoną w kostkę. Wszystko podsmażyłem ok. 2-3 minuty.
  • Dorzuciłem makaron i wszystko wymieszałem. Przełożyłem zawartość do naczynia żaroodpornego.
  • W kubku wymieszałem śmietanę z jajkiem, lekko posoliłem i wlałem na zapiekankę.
  • Całość posypałem tartym serem, posypałem z wierchu mielonym pieprzem i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
  • Po upieczeniu posypałem natką pietruszki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka z kurczakiem i dynią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

3
Napisz coś od Siebie

avatar

2 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Kosą po patelniKatarzynaSłodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Katarzyna
Gość

Kocham kluchy, a to danie wydaje mi się super pomyslem na szybki obiad

Słodko Słodka
Gość

Świetny przepis,proste składniki a danie petarda 😉

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).