Potrzebne składniki
- 1 opakowanie ciasta filo
- 1 kg świeżego szpinaku
- 300 g sera feta
- 2 jajka
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (małe)
- 2 dymki
- 1/2 pęczka koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz (do smaku)
- 1/3 kostki masła roślinnego lub margaryny
- 2 łyżki oliwy
Sposób wykonania
- Wykonanie dania jest proste, ale wymaga trochę pracy. Zacząłem od dokładnego umycia liści szpinaku. Porwałem je trochę w palcach przy okazji,
- Pokroiłem drobno dymkę i czosnek.
- Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyłem cebulę, dodałem czosnek i liście szpinaku. Całość smażyłem do momentu aż liście się skurczyły i zrobiły się miękkie. Masę szpinakową posoliłem i posypałem pieprzem.
- Duża prostokątna blaszkę wysmarowałem masłem. Ciasto przekroiłem na pół, tak by blaty odpowiadały wielkością blaszce. I zacząłem układankę.
- Na spód 3 blaty ciasta, każdy smarujemy kolejno za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Na to szpinak – rozprowadziłem równo łyżka po całej powierzchni. Na to znów blaty i znów kolejno smarowane,
- Teraz pokruszyłem w palcach fetę i wysypałem po całej powierzchni posiekanym koperkiem. Tak klei się niemiłosiernie do palców. Możecie użyć noża do rozprowadzania sera.
- Znów 3 blaty każdy smarowany i rozmącone z jogurtem jajka.
- Kolejne blaty – tym razem to co zostało. Ostatni blat nie smarowałem z wierzchu masłem, tylko dla odmiany wodą. Trzeba dość dobrze go nasączyć.
- Radzę wziąć do ręki ostry nóż i ponacinać w wierzchniej warstwie kwadraty. Będzie później łatwiej kroić porcje, a i wygląda fajnie po upieczeniu.
- Tak przygotowaną zapiekankę wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłem przez ok. 60 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka z ciasta filo z serem feta i szpinakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!