w , , ,

Zapiekanka z ciasta filo z serem feta i szpinakiem

Zapiekanki w podobnym stylu i odmianach jadłem niedawno w Grecji. Były nadziewane różnymi farszami, płaskie, zawijane jednak baza pozostawała bez zmian czyli cieniutkie płaty ciasta filo. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Z wierzchniej warstwy tworzy się chrupiąca skórka. Środek jest miękki i delikatny. Smaki doskonale się ze sobą mieszają i tworzą pyszna całość. Trochę roboty z tym przekładaniem warstw i smarowaniem ciasta, ale naprawdę warto.
Zapiekanka z ciasta filo z serem feta i szpinakiem
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz. 15 min.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji – 6 osób
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Zapiekanka z ciasta filo z serem feta i szpinakiem
Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 300 g sera feta
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (małe)
  • 2 dymki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1/3 kostki masła roślinnego lub margaryny
  • 2 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
  • Wykonanie dania jest proste, ale wymaga trochę pracy. Zacząłem od dokładnego umycia liści szpinaku. Porwałem je trochę w palcach przy okazji,
  • Pokroiłem drobno dymkę i czosnek.
  • Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyłem cebulę, dodałem czosnek i liście szpinaku. Całość smażyłem do momentu aż liście się skurczyły i zrobiły się miękkie. Masę szpinakową posoliłem i posypałem pieprzem.
  • Duża prostokątna blaszkę wysmarowałem masłem. Ciasto przekroiłem na pół, tak by blaty odpowiadały wielkością blaszce. I zacząłem układankę.
  • Na spód 3 blaty ciasta, każdy smarujemy kolejno za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Na to szpinak – rozprowadziłem równo łyżka po całej powierzchni. Na to znów blaty i znów kolejno smarowane,
  • Teraz pokruszyłem w palcach fetę i wysypałem po całej powierzchni posiekanym koperkiem. Tak klei się niemiłosiernie do palców. Możecie użyć noża do rozprowadzania sera.
  • Znów 3 blaty każdy smarowany i rozmącone z jogurtem jajka.
  • Kolejne blaty – tym razem to co zostało. Ostatni blat nie smarowałem z wierzchu masłem, tylko dla odmiany wodą. Trzeba dość dobrze go nasączyć.
  • Radzę wziąć do ręki ostry nóż i ponacinać w wierzchniej warstwie kwadraty. Będzie później łatwiej kroić porcje, a i wygląda fajnie po upieczeniu.
  • Tak przygotowaną zapiekankę wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłem przez ok. 60 min.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka z ciasta filo z serem feta i szpinakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze