Kosą po patelni Przepisy Obiad Zapiekanka z ciasta filo z serem feta i szpinakiem

Zapiekanka z ciasta filo z serem feta i szpinakiem

4 min. czytania
0
0
Zapiekanki w podobnym stylu i odmianach jadłem niedawno w Grecji. Były nadziewane różnymi farszami, płaskie, zawijane jednak baza pozostawała bez zmian czyli cieniutkie płaty ciasta filo. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Z wierzchniej warstwy tworzy się chrupiąca skórka. Środek jest miękki i delikatny. Smaki doskonale się ze sobą mieszają i tworzą pyszna całość. Trochę roboty z tym przekładaniem warstw i smarowaniem ciasta, ale naprawdę warto.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz. 15 min.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji – 6 osób
Przepis na:

Zapiekanka z ciasta filo z serem feta i szpinakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 300 g sera feta
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (małe)
  • 2 dymki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 1/3 kostki masła roślinnego lub margaryny
  • 2 łyżki oliwy

Sposób wykonania:

  • Wykonanie dania jest proste, ale wymaga trochę pracy. Zacząłem od dokładnego umycia liści szpinaku. Porwałem je trochę w palcach przy okazji,
  • Pokroiłem drobno dymkę i czosnek.
  • Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyłem cebulę, dodałem czosnek i liście szpinaku. Całość smażyłem do momentu aż liście się skurczyły i zrobiły się miękkie. Masę szpinakową posoliłem i posypałem pieprzem.
  • Duża prostokątna blaszkę wysmarowałem masłem. Ciasto przekroiłem na pół, tak by blaty odpowiadały wielkością blaszce. I zacząłem układankę.
  • Na spód 3 blaty ciasta, każdy smarujemy kolejno za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Na to szpinak – rozprowadziłem równo łyżka po całej powierzchni. Na to znów blaty i znów kolejno smarowane,
  • Teraz pokruszyłem w palcach fetę i wysypałem po całej powierzchni posiekanym koperkiem. Tak klei się niemiłosiernie do palców. Możecie użyć noża do rozprowadzania sera.
  • Znów 3 blaty każdy smarowany i rozmącone z jogurtem jajka.
  • Kolejne blaty – tym razem to co zostało. Ostatni blat nie smarowałem z wierzchu masłem, tylko dla odmiany wodą. Trzeba dość dobrze go nasączyć.
  • Radzę wziąć do ręki ostry nóż i ponacinać w wierzchniej warstwie kwadraty. Będzie później łatwiej kroić porcje, a i wygląda fajnie po upieczeniu.
  • Tak przygotowaną zapiekankę wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłem przez ok. 60 min.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 8
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    9
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie są objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczając go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przepisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz się podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad