Uwielbiam zapiekanki, a Wy? Ta nie jest jakaś wyjątkowa, rzekłbym, że prosta ale w prostocie jest metoda. Zapiekanka warstwowa z ryżem i kurczakiem oraz papryką fasolką szparagową i pomidorami - coś wspaniałego. Klasyczny smak i połączenie. Dodatek ziół, cebuli i czosnku doskonale to danie uzupełnia. Można też śmiało tę zapiekankę zrobić np. na kurczaku jaki pozostał nam po grillu weekendowym. Wtedy zwyczajnie kroimy kurczaka w paski i już nie podsmażamy. Można w każdej chwili odgrzać taką zapiekankę i zajadać, jeśli nawet zostanie. To jeden ze smaków mojego dzieciństwa.
Jak wykonać przepis na - Zapiekanka warstwowa z ryżem i kurczakiemPotrzebne składniki
- 1 szklanka ryżu
- 500 g fasolki szparagowej
- 1 cała pierś kurczaka (podwójny filet)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory obrane ze skóry
- 1 papryka czerwona
- żółty ser do posypania
- 1 jajko
- 1 szklanka śmietany 18%
- zioła prowansalskie (majeranek, bazylia, rozmaryn)
- sól (pieprz)
- masło do wysmarowania
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania
- Ryż gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie.
- Cebulę kroimy w piórka i smażymy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy paprykę pokrojoną w krótkie paski i pomidory pokrojone w kawałki. Całośc dusimy co jakiś czas mieszając. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Fasolkę obieramy i gotujemy al;dente, kroimy na 2-3 cm kawałki.
- Kurczaka podsmażamy na oliwie, pokrojonego w paski.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem kolejno warstwy: pół ryżu - 1/2 cebuli z papryką i pomidorami - 1/2 fasolki - cały kurczak - 1/2 cebuli - 1/2 fasolki - 1/2 ryżu.
- Jako mieszamy ze śmietaną, dodajemy zioła. Nakłuwamy naszą zapiekankę w kilku miejscach patyczkiem i polewamy sosem tak by ściekł do dna.
- Nakładamy na wierzch tarty ser żółty.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka warstwowa z ryżem i kurczakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: