Potrzebne składniki
- 1 szklanka ryżu
- 500 g fasolki szparagowej
- 1 cała pierś kurczaka (podwójny filet)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory obrane ze skóry
- 1 papryka czerwona
- żółty ser do posypania
- 1 jajko
- 1 szklanka śmietany 18%
- zioła prowansalskie (majeranek, bazylia, rozmaryn)
- sól (pieprz)
- masło do wysmarowania
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania
- Ryż gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie.
- Cebulę kroimy w piórka i smażymy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy paprykę pokrojoną w krótkie paski i pomidory pokrojone w kawałki. Całośc dusimy co jakiś czas mieszając. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Fasolkę obieramy i gotujemy al;dente, kroimy na 2-3 cm kawałki.
- Kurczaka podsmażamy na oliwie, pokrojonego w paski.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem kolejno warstwy: pół ryżu - 1/2 cebuli z papryką i pomidorami - 1/2 fasolki - cały kurczak - 1/2 cebuli - 1/2 fasolki - 1/2 ryżu.
- Jako mieszamy ze śmietaną, dodajemy zioła. Nakłuwamy naszą zapiekankę w kilku miejscach patyczkiem i polewamy sosem tak by ściekł do dna.
- Nakładamy na wierzch tarty ser żółty.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka warstwowa z ryżem i kurczakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!