Kosą po patelni Przepisy Drób Zapiekanka warstwowa z ryżem i kurczakiem

Zapiekanka warstwowa z ryżem i kurczakiem

3 min. czytania
0
0
Uwielbiam zapiekanki, a Wy? Ta nie jest jakaś wyjątkowa, rzekłbym, że prosta ale w prostocie jest metoda. Zapiekanka warstwowa z ryżem i kurczakiem oraz papryką fasolką szparagową i pomidorami - coś wspaniałego. Klasyczny smak i połączenie. Dodatek ziół, cebuli i czosnku doskonale to danie uzupełnia. Można też śmiało tę zapiekankę zrobić np. na kurczaku jaki pozostał nam po grillu weekendowym. Wtedy zwyczajnie kroimy kurczaka w paski i już nie podsmażamy. Można w każdej chwili odgrzać taką zapiekankę i zajadać, jeśli nawet zostanie. To jeden ze smaków mojego dzieciństwa.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Przepis na:

Zapiekanka warstwowa z ryżem i kurczakiem

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 1 cała pierś kurczaka (podwójny filet)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory obrane ze skóry
  • 1 papryka czerwona
  • żółty ser do posypania
  • 1 jajko
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • zioła prowansalskie (majeranek, bazylia, rozmaryn)
  • sól (pieprz)
  • masło do wysmarowania
  • oliwa do smażenia
Sposób wykonania:
  • Ryż gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie.
  • Cebulę kroimy w piórka i smażymy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy paprykę pokrojoną w krótkie paski i pomidory pokrojone w kawałki. Całośc dusimy co jakiś czas mieszając. Solimy i pieprzymy do smaku.
  • Fasolkę obieramy i gotujemy al;dente, kroimy na 2-3 cm kawałki.
  • Kurczaka podsmażamy na oliwie, pokrojonego w paski.
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem kolejno warstwy: pół ryżu - 1/2 cebuli z papryką i pomidorami - 1/2 fasolki - cały kurczak - 1/2 cebuli - 1/2 fasolki - 1/2 ryżu.
  • Jako mieszamy ze śmietaną, dodajemy zioła. Nakłuwamy naszą zapiekankę w kilku miejscach patyczkiem i polewamy sosem tak by ściekł do dna.
  • Nakładamy na wierzch tarty ser żółty.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 13
  •  
  • 15
  •  
  •  
  •  
    28
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie są objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczając go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przepisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz się podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób