Kosą po patelni Przepisy Drób Zapiekanka warstwowa z ryżem i kurczakiem

Zapiekanka warstwowa z ryżem i kurczakiem

0

Uwielbiam zapiekanki, a Wy? Ta nie jest jakaś wyjątkowa, rzekłbym, że prosta ale w prostocie jest metoda. Zapiekanka warstwowa z ryżem i kurczakiem oraz papryką fasolką szparagową i pomidorami - coś wspaniałego. Klasyczny smak i połączenie. Dodatek ziół, cebuli i czosnku doskonale to danie uzupełnia. Można też śmiało tę zapiekankę zrobić np. na kurczaku jaki pozostał nam po grillu weekendowym. Wtedy zwyczajnie kroimy kurczaka w paski i już nie podsmażamy. Można w każdej chwili odgrzać taką zapiekankę i zajadać, jeśli nawet zostanie. To jeden ze smaków mojego dzieciństwa.

Automatycznie zapisany szkic

Automatycznie zapisany szkic

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 20 minut/y

Wielkość porcji 4-5 osób

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 1 cała pierś kurczaka (podwójny filet)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory obrane ze skóry
  • 1 papryka czerwona
  • żółty ser do posypania
  • 1 jajko
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • zioła prowansalskie, majeranek, bazylia, rozmaryn
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Ryż gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie.
  2. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy paprykę pokrojoną w krótkie paski i pomidory pokrojone w kawałki. Całośc dusimy co jakiś czas mieszając. Solimy i pieprzymy do smaku.
  3. Fasolkę obieramy i gotujemy al;dente, kroimy na 2-3 cm kawałki.
  4. Kurczaka podsmażamy na oliwie, pokrojonego w paski.
  5. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem kolejno warstwy: pół ryżu - 1/2 cebuli z papryką i pomidorami - 1/2 fasolki - cały kurczak - 1/2 cebuli - 1/2 fasolki - 1/2 ryżu.
  6. Jako mieszamy ze śmietaną, dodajemy zioła. Nakłuwamy naszą zapiekankę w kilku miejscach patyczkiem i polewamy sosem tak by ściekł do dna.
  7. Nakładamy na wierzch tarty ser żółty.
  8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/zapiekanka-warstwowa-z-ryzem-i-kurczakiem/

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salces…