w , , , , ,

Zapiekanka makaronowa z brokułami i mięsem z indyka pod ziołową pierzynką



Zapiekanka tak naprawdę z kilkoma warzywami ale brokułów jest w niej najwięcej, więc traktuję ją jako właśnie zapiekankę z brokułami i mięsem. Ciekawą w niej rzeczą jest mieszanka serów z ziołami na wierzchu. Tworzy pyszną skorupkę i wręcz aż padło przy stole, że mogło by być jej znacznie więcej. Aromaty i smaki świetnie się w niej mieszają i łączą tworząc przepyszną kompozycję. Środek jest miękki i delikatny, chrupiący lekko wierzch, a całość jest bardzo wilgotna. Przepis w wersji klasycznej oraz z wykorzystaniem Thermomix. dzięki któremu znacznie łatwiej się ją przygotowuje.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Z użyciem Thermomix: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji 6 osób
Jak wykonać przepis na – Zapiekanka makaronowa z brokułami i mięsem pod ziołową pierzynką

Potrzebne składniki

  • 400 g mięsa z indyka
  • 350 g różyczek brokułów
  • 1 duża marchewka
  • 200 g pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g makaronu (świderki lub penne)
  • 25 g świeżych ziół u mnie natka pietruszki i bazylia
  • 100 g sera żółtego typu gołda (lub innego w miarę twardego)
  • 50 g parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 200 ml bulionu warzywnego (lub 250 g wody i 2 łyżeczki koncentratu bulionu wykonanego w TM)
  • 250 ml śmietany 18% (300 g)
  • 1 jajko
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania

  • Wersja bez użycia Thermomix'a jest o tyle kłopotliwa, że potrzebujemy i tak jakiś dobry mikser, który zmieli nam ser z ziołami. Pokrojone w kawałki sery, świeże zioła i bułkę tartą wkładam do miksera i rozdrabniam tak, by uzyskać jak najmniejsze kawałki sera. Jeśli nie macie porządnego miksera to zioła zwyczajnie trzeba drobno posiekać, a sery zetrzeć i też wszystko wymieszać.
  • Mięso kroję w kostkę i podsmażam z pokrojoną drobno cebulą, papryką pokrojoną w kostkę, oraz czosnkiem na oleju.
  • Pokrojone na mniejsze części różyczki brokułów oraz pokrojoną drobno marchew podgotowuję w wodzie, by zmiękły.
  • Makaron również gotuję w osolonej wodzie i odcedzam.
  • Warzywa mieszam z mięsem i makaronem, dodaję połowę zmiksowanego z ziołami sera, śmietanę wymieszaną z jajkiem i bulion. Doprawiam również sola pieprzem i gałką. Wszystko dokładnie mieszam i wykładam do naczynia żaroodpornego.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę przez 20 min. Następnie posypuję resztą sera z ziołami i piekę kolejne 10 min.

Wersja na Thermomix

  • Do naczynia miksującego wkładam pokrojony w kawałki (3 cm) ser żółty i parmezan. Dokładam świeże zioła i bułkę tartą i ustawiam rozdrabianie na 8 sekund / obroty 8. Wyjmuję ser z ziołami z naczynia do miski i zostawiam z boku.
  • Do naczynia miksującego wkładam mięso z indyka pokrojone w kostkę i podsmażam je ustawiając 10 min. / 150 stopni / 0,5 obroty wsteczne. Po podsmażeniu przekładam do innego naczynia i odstawiam.
  • Do naczynia miksującego wkładam różyczki brokułów, pokrojoną w 3 cm kawałki marchewkę, cebulę, czosnek i pokrojoną w ćwiartki paprykę. Ustawiam rozdrabnianie na 5 sekund / obroty 5. 1/3 zmiksowanych warzyw wyjmuję i przekładam na dno dużego prostokątnego naczynia żaroodpornego.
  • Na ułożoną warstwę warzyw wykładam podsmażone wcześniej mięso.
  • Do rozdrobnionych warzyw, które zostały w naczyniu miksującym, dodaję suchy makaron, bulion warzywny lub 250 g wody i dwie łyżeczki koncentratu bulionu, 200 g śmietany, gałkę, sól i pieprz. Ustawiam gotowanie 12 min. / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
  • W tym czasie biorę połowę zmiksowanego wcześniej sera z ziołami i mieszam go w misce z jajkiem i resztą śmietany.
  • Po ugotowaniu składników dodaję ser z jakiem i śmietaną do środka i wszystko mieszam kopystką.
  • Przekładam wszystko z naczynia miksującego na warstwę mięsa w naczyniu żaroodpornym, układam na wierzchu pokrojone w kostkę pomidory i posypuję resztą sera z ziołami. Wstawiam tak przygotowaną zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min.
Powiem szczerze, że ten przepis w pełni oddaje różnicę w przygotowaniu potraw z użyciem Thermimix’a i bez. Konieczność przygotowywania wszystkich produktów wcześniej i ich siekania na kawałeczki. Potem gotowanie i smażenie wszystkiego osobno. I na koniec w wersji na Thermomix mamy fajną warstwową zapiekankę, a bez musimy wszystko wymieszać i zwyczajnie zapiec. Przy pomocy tego urządzenia pobrudziłem tylko naczynie miksujące, które się później samo umyło i 2 miski – bez niego to 2 garnki, patelnia, 2 miski i mikser. Ja nie cierpię zmywać, a Wy?
Chcecie więcej się dowiedzieć o tym urządzeniu? Zapraszam na stronę Kasi, która robiła tę zapiekankę właśnie przy pomocy Thermimix, a ja w wersji bez. Więcej jej tak nie robię 🙂
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka makaronowa z brokułami i mięsem pod ziołową pierzynką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze