Potrzebne składniki
- 400 g mięsa z indyka
- 350 g różyczek brokułów
- 1 duża marchewka
- 200 g pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g makaronu (świderki lub penne)
- 25 g świeżych ziół u mnie natka pietruszki i bazylia
- 100 g sera żółtego typu gołda (lub innego w miarę twardego)
- 50 g parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
- 200 ml bulionu warzywnego (lub 250 g wody i 2 łyżeczki koncentratu bulionu wykonanego w TM)
- 250 ml śmietany 18% (300 g)
- 1 jajko
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania
- Wersja bez użycia Thermomix'a jest o tyle kłopotliwa, że potrzebujemy i tak jakiś dobry mikser, który zmieli nam ser z ziołami. Pokrojone w kawałki sery, świeże zioła i bułkę tartą wkładam do miksera i rozdrabniam tak, by uzyskać jak najmniejsze kawałki sera. Jeśli nie macie porządnego miksera to zioła zwyczajnie trzeba drobno posiekać, a sery zetrzeć i też wszystko wymieszać.
- Mięso kroję w kostkę i podsmażam z pokrojoną drobno cebulą, papryką pokrojoną w kostkę, oraz czosnkiem na oleju.
- Pokrojone na mniejsze części różyczki brokułów oraz pokrojoną drobno marchew podgotowuję w wodzie, by zmiękły.
- Makaron również gotuję w osolonej wodzie i odcedzam.
- Warzywa mieszam z mięsem i makaronem, dodaję połowę zmiksowanego z ziołami sera, śmietanę wymieszaną z jajkiem i bulion. Doprawiam również sola pieprzem i gałką. Wszystko dokładnie mieszam i wykładam do naczynia żaroodpornego.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę przez 20 min. Następnie posypuję resztą sera z ziołami i piekę kolejne 10 min.
Wersja na Thermomix
- Do naczynia miksującego wkładam pokrojony w kawałki (3 cm) ser żółty i parmezan. Dokładam świeże zioła i bułkę tartą i ustawiam rozdrabianie na 8 sekund / obroty 8. Wyjmuję ser z ziołami z naczynia do miski i zostawiam z boku.
- Do naczynia miksującego wkładam mięso z indyka pokrojone w kostkę i podsmażam je ustawiając 10 min. / 150 stopni / 0,5 obroty wsteczne. Po podsmażeniu przekładam do innego naczynia i odstawiam.
- Do naczynia miksującego wkładam różyczki brokułów, pokrojoną w 3 cm kawałki marchewkę, cebulę, czosnek i pokrojoną w ćwiartki paprykę. Ustawiam rozdrabnianie na 5 sekund / obroty 5. 1/3 zmiksowanych warzyw wyjmuję i przekładam na dno dużego prostokątnego naczynia żaroodpornego.
- Na ułożoną warstwę warzyw wykładam podsmażone wcześniej mięso.
- Do rozdrobnionych warzyw, które zostały w naczyniu miksującym, dodaję suchy makaron, bulion warzywny lub 250 g wody i dwie łyżeczki koncentratu bulionu, 200 g śmietany, gałkę, sól i pieprz. Ustawiam gotowanie 12 min. / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
- W tym czasie biorę połowę zmiksowanego wcześniej sera z ziołami i mieszam go w misce z jajkiem i resztą śmietany.
- Po ugotowaniu składników dodaję ser z jakiem i śmietaną do środka i wszystko mieszam kopystką.
- Przekładam wszystko z naczynia miksującego na warstwę mięsa w naczyniu żaroodpornym, układam na wierzchu pokrojone w kostkę pomidory i posypuję resztą sera z ziołami. Wstawiam tak przygotowaną zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka makaronowa z brokułami i mięsem pod ziołową pierzynką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!