Zapiekanka tak naprawdę z kilkoma warzywami ale brokułów jest w niej najwięcej, więc traktuję ją jako właśnie zapiekankę z brokułami i mięsem. Ciekawą w niej rzeczą jest mieszanka serów z ziołami na wierzchu. Tworzy pyszną skorupkę i wręcz aż padło przy stole, że mogło by być jej znacznie więcej. Aromaty i smaki świetnie się w niej mieszają i łączą tworząc przepyszną kompozycję. Środek jest miękki i delikatny, chrupiący lekko wierzch, a całość jest bardzo wilgotna. Przepis w wersji klasycznej oraz z wykorzystaniem Thermomix. dzięki któremu znacznie łatwiej się ją przygotowuje.
Jak wykonać przepis na – Zapiekanka makaronowa z brokułami i mięsem pod ziołową pierzynkąPotrzebne składniki
- 400 g mięsa z indyka
- 350 g różyczek brokułów
- 1 duża marchewka
- 200 g pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g makaronu (świderki lub penne)
- 25 g świeżych ziół u mnie natka pietruszki i bazylia
- 100 g sera żółtego typu gołda (lub innego w miarę twardego)
- 50 g parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
- 200 ml bulionu warzywnego (lub 250 g wody i 2 łyżeczki koncentratu bulionu wykonanego w TM)
- 250 ml śmietany 18% (300 g)
- 1 jajko
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania
- Wersja bez użycia Thermomix'a jest o tyle kłopotliwa, że potrzebujemy i tak jakiś dobry mikser, który zmieli nam ser z ziołami. Pokrojone w kawałki sery, świeże zioła i bułkę tartą wkładam do miksera i rozdrabniam tak, by uzyskać jak najmniejsze kawałki sera. Jeśli nie macie porządnego miksera to zioła zwyczajnie trzeba drobno posiekać, a sery zetrzeć i też wszystko wymieszać.
- Mięso kroję w kostkę i podsmażam z pokrojoną drobno cebulą, papryką pokrojoną w kostkę, oraz czosnkiem na oleju.
- Pokrojone na mniejsze części różyczki brokułów oraz pokrojoną drobno marchew podgotowuję w wodzie, by zmiękły.
- Makaron również gotuję w osolonej wodzie i odcedzam.
- Warzywa mieszam z mięsem i makaronem, dodaję połowę zmiksowanego z ziołami sera, śmietanę wymieszaną z jajkiem i bulion. Doprawiam również sola pieprzem i gałką. Wszystko dokładnie mieszam i wykładam do naczynia żaroodpornego.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę przez 20 min. Następnie posypuję resztą sera z ziołami i piekę kolejne 10 min.
Wersja na Thermomix
- Do naczynia miksującego wkładam pokrojony w kawałki (3 cm) ser żółty i parmezan. Dokładam świeże zioła i bułkę tartą i ustawiam rozdrabianie na 8 sekund / obroty 8. Wyjmuję ser z ziołami z naczynia do miski i zostawiam z boku.
- Do naczynia miksującego wkładam mięso z indyka pokrojone w kostkę i podsmażam je ustawiając 10 min. / 150 stopni / 0,5 obroty wsteczne. Po podsmażeniu przekładam do innego naczynia i odstawiam.
- Do naczynia miksującego wkładam różyczki brokułów, pokrojoną w 3 cm kawałki marchewkę, cebulę, czosnek i pokrojoną w ćwiartki paprykę. Ustawiam rozdrabnianie na 5 sekund / obroty 5. 1/3 zmiksowanych warzyw wyjmuję i przekładam na dno dużego prostokątnego naczynia żaroodpornego.
- Na ułożoną warstwę warzyw wykładam podsmażone wcześniej mięso.
- Do rozdrobnionych warzyw, które zostały w naczyniu miksującym, dodaję suchy makaron, bulion warzywny lub 250 g wody i dwie łyżeczki koncentratu bulionu, 200 g śmietany, gałkę, sól i pieprz. Ustawiam gotowanie 12 min. / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
- W tym czasie biorę połowę zmiksowanego wcześniej sera z ziołami i mieszam go w misce z jajkiem i resztą śmietany.
- Po ugotowaniu składników dodaję ser z jakiem i śmietaną do środka i wszystko mieszam kopystką.
- Przekładam wszystko z naczynia miksującego na warstwę mięsa w naczyniu żaroodpornym, układam na wierzchu pokrojone w kostkę pomidory i posypuję resztą sera z ziołami. Wstawiam tak przygotowaną zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min.
Powiem szczerze, że ten przepis w pełni oddaje różnicę w przygotowaniu potraw z użyciem Thermimix’a i bez. Konieczność przygotowywania wszystkich produktów wcześniej i ich siekania na kawałeczki. Potem gotowanie i smażenie wszystkiego osobno. I na koniec w wersji na Thermomix mamy fajną warstwową zapiekankę, a bez musimy wszystko wymieszać i zwyczajnie zapiec. Przy pomocy tego urządzenia pobrudziłem tylko naczynie miksujące, które się później samo umyło i 2 miski – bez niego to 2 garnki, patelnia, 2 miski i mikser. Ja nie cierpię zmywać, a Wy?
Chcecie więcej się dowiedzieć o tym urządzeniu? Zapraszam na stronę Kasi, która robiła tę zapiekankę właśnie przy pomocy Thermimix, a ja w wersji bez. Więcej jej tak nie robię 🙂
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zapiekanka makaronowa z brokułami i mięsem pod ziołową pierzynką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: