Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Gadki w kuchni

Zamiast przepisu

Kosą po patelni 9 listopada 2017
10 przykazań zdrowia psychicznego
10 przykazań zdrowia psychicznego

Dzisiaj nie będzie przepisu. Pierwszy raz od kiedy powstał blog, zwyczajnie nie mam motywacji by coś ugotować. By kogoś karmić trzeba mieć do tego serce, dobrą wolę, pasję, chęci – inaczej staje się to mało jadalne. Dzisiaj stać mnie jedynie na odgrzanie parówek i dla ubarwienia sobie życia, posmarowanie ich ketchupem. Dobra dodam sobie jajko na miękko i pomidorki bo bleh…

--- Reklama ---

Zawsze główną motywacją do gotowania czegokolwiek, była radość z jedzenia. Sam proces gotowania też bawi, owszem. Jednak to jak ktoś zajada to co zrobiłeś ze smakiem i wszystko znika szybko z talerzy, jest główną siłą napędową. Gotowanie tylko dla siebie, to jakaś porażka. Można sprawiać przyjemność samemu sobie, ale nie macie tak często, że już podczas przygotowania posiłku w zasadzie się nim najedliście. Zapach, smak już znany, ułożymy nawet to ładnie na talerzu to i tak nie ma elementu zaskoczenia. Dla mnie to taka praca dla samej pracy, a potem zero przyjemności. Jak jem sam, to mam zazwyczaj ochotę zjeść to prosto z garnka, próbując i zostawić.

Do tego by gotować z pasją nie potrzebuję jedynie, klientów. Nieodzownym elementem jest obecność muzy. Bo z gotowaniem to jak ze sztuką, siadasz przed płótnem, masz pędzel farby i tak siedzisz i myślisz co namalować. Jak nie przyjdzie natchnienie to jesteś w czarnej d… i nic nie poradzisz. Zawsze potrzebowałem inspiracji, pomysłu… wystarczy: ale mam ochotę na makaron. Chyba nie sprawdził bym się w zarządzaniu restauracją, bo skomponowanie menu by było dla mnie wyzwaniem nie do przejścia. Jednak jak mi ktoś przyniesie na karteczce: 2 razy sznycel to z chęcią zabieram się do pracy.

I wracamy do dnia dzisiejszego – niemoc twórcza albo tfurcza, brak smaku, chęci to po co Was truć? Humor pod psem, nastawienie do życia czarne jak moje myśli. Ci z Was, którzy mnie znają wiedzą, że nie spotyka mnie to często, tak więc lepiej bez czekolady lub sernika nie podchodzić. A może upiekę sernik na pocieszenie? Taaaaa…. zjem cały potem i wszystkie kg. nadmiarowe, które zrzuciłem przez ostatnie 3 miesiące, wrócą jak bumerang. Upiec komuś sernik? Odbiór tylko osobisty, bo muszę zobaczyć radość w oczach.

Tagi gadki, humor, inspiracje, przemyślenia
Kosą po patelni 9 listopada 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Galaretka z kurczaka Galaretka z kurczaka
Następny wpis Rolada z ciasta francuskiego z grzybami
3 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl
opycha.pl
9 listopada 2017 13:16

Ja gotuję tylko dla siebie 5 dni w tygodniu i prawdę mówiąc nie narzekam 🙂 Jem co lubię, na moim blogu nie znajdziesz ani jednej potrawy, której nie zjadłam osobiście. A w kwestii płótna i pędzla… właśnie, mam tak samo z malowaniem i gotowaniem. W pewnym momencie po prostu bang! Widzę oczyma wyobraźni gotowy efekt. Bez muzy, bez dorabiania ideologii, zwyczajnie pomysły same pakują się do głowy, tak intuicyjnie. Wiadomo, jak się gotuje dla kogoś, to się wkłada 2x więcej serca do gara, ale ja lubię swoje towarzystwo, lubię sobie dogadzać, więc bez muzy jak najbardziej daję radę – przynajmniej… Czytaj więcej »

0
Odpowiedz
Angelíka Pawlik
Angelíka Pawlik
9 listopada 2017 13:11

Uważaj, bo się zgłoszę po jakieś mega pyszne ciasto. Niekoniecznie sernik 😃

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Odpowiedz  Angelíka Pawlik
9 listopada 2017 13:13

a proszę bardzo 🙂

0
Odpowiedz

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Shakshuka – pyszne śniadanie

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Ziołowy kurczak z ziemniakami – Lunchbox

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?