Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciekawe miejsca

Rozkochany w bąbelkach – wywiad z Tomkiem Pydysiem właścicielem kultowego Bubbles Bar

Materiał zewnętrzny 21 września 2018

Podjął ryzyko odczarowania szampana z PRL-owskiego mitu, że to trunek na wyjątkowe okazje i pasuje tylko do truskawek oraz kawioru. I odniósł sukces! W Bubbles serwuje je zarówno z kaszanką jak i nogą kraba kamczackiego. Goście są zachwyceni!

--- Reklama ---

Jak to się stało, że zostałeś właścicielem restauracji? Wymarzyłeś to sobie od dziecka?
Pracowałem jako barman i moim marzeniem było otworzyć bar, ale moja miłość do gotowania sprawiła, że zrodziła się koncepcja restauracji z jedzeniem i alkoholem.

Co w pracy restauratora uważasz za najbardziej satysfakcjonujące?
Zadowolenie gości, to, że im się podoba w Bubbles, czują się jak w domu, polecają swoim znajomym i wracają. Mamy duże grono lojalnych i zaprzyjaźnionych z nami Gości.

Jak myślisz, dlaczego wracają i polecają?
Ponieważ lubią luźną atmosferę, bąbelki i dobre jedzenie.

Ja myślę, że wracają też do Ciebie…
Mam nadzieję, że tak 😉 Pomimo, że teraz mam jeszcze więcej rzeczy do zrobienia, zawsze staram się porozmawiać z Gośćmi, zapytać co u nich słychać, jak im smakuje, polecić nowe danie albo szampana. Czasem wystarczy się tylko uśmiechnąć, pomachać ręką czy skinąć głową. Prostym gestem dać im znać, że się ich pamięta i cieszy na ich widok.

Kto najczęściej przychodzi do Bubbles?
Tak naprawdę przychodzą wszyscy od młodych ludzi, którzy chcą spróbować sobie prosecco poprzez „białe kołnierzyki”, które wpadają w porze lunchu, aż po dojrzałe pokolenie lubiące wypić kieliszek prosecco i zjeść fasolkę z chorizo. Nie brakuje też par chcących spędzić romantyczny wieczór – dla nich mamy ustronny kącik.

Dlaczego zakochałeś się właśnie w szampanie, a nie w whisky czy na przykład w piwie?
Trzeba przyznać, że nie była to miłość od pierwszego wejrzenia 😉 Pracując za barem miałem możliwość spróbowania różnych alkoholi i na początku zainteresowałem się rumem i koktajlami. Dopiero po jakimś czasie, pracując w champagne barze rozkochałem się w bąbelkach, dlatego, że mają w sobie odrobinę magii – zauważyłem, że żaden inny alkohol nie wprowadza w tak cudowny, wręcz euforyczny nastrój. Cytując jedną z moich ulubionych sentencji: Przy białym winie myśli się o głupstwach, przy czerwonym winie mówi się głupstwa, przy szampanie robi się głupstwa…. – Henry Vidal 😉

Jako miłośnik szampana musisz mieć swój jeden ulubiony? Zdradzisz nam jaki?
(nastąpiła chwila ciszy, Tomek się zastanawia ;-)) kurczę, no nie wiem… albo już wiem! Jest nim Salmon A.S.

Co jest w nim takiego szczególnego?
Niesamowity i niepowtarzalny smak, który wynika z tego, że wino bazowe jest leżakowane przez 6 miesięcy w beczce. Z jednej strony lekki i rześki, z drugiej mocno skoncentrowany z bardzo wyraźnymi nutami brzoskwini, brioszki i miodu. Dla mnie jest to perfekcyjny szampan.

Szampan nie jest zbyt popularnym alkoholem w Polsce – jak sądzisz, dlaczego?
W Polsce przez lata szampan niesłusznie kojarzony był z wielkimi okazjami: Sylwestrem albo weselami. W dodatku, w PRL-u dostępny był u nas tylko jeden pseudo szampan czyli Sowieckoje Igristoje, który, bardzo delikatnie rzecz ujmując, smakował średnio.

Czy nie miałeś obaw, że pomysł picia szampana bez okazji się nie przyjmie?
Przez chwilę rzeczywiście się obawiałem, ale podjąłem się ambitnego zadania odczarowania mitu, że szampana można pić tylko na wielkie okazje. Postanowiłem pokazać, że bąbelki są bardzo uniwersalnym trunkiem, pasują na co dzień i od święta i do wszystkiego, dosłownie! Na początku Goście bywali nieco zaskoczeni, że serwowałem im kaszankę do szampana, ale gdy spróbowali byli pozytywnie zaskoczeni.

A jakie połączenie szampana z jedzeniem było dla Ciebie samego najbardziej zaskakujące?
Szampan i nasze domowe kopytka z sosem truflowym, które są hitem Bubbles!

Skąd wziął się pomysł na koncepcję Bubbles?
Koncepcja wzięła się z tego, że pracowałem kiedyś w jednym z pierwszym champagne barów w Polsce. To właśnie tam narodziła się we mnie miłość do szampana i bąbelków. W ramach tej pracy zacząłem się interesować się szampanem i miejscami, w których się je pije. Odwiedzałem je i wpadłem na pomysł, żeby stworzyć coś takiego w Warszawie.

Czym inspirowałeś się przy wystroju Bubbles?
Były to champagne bary z Londynu, Paryża i Berlina. Odwiedzając te miejsca zdałem sobie sprawę, że Gości przyciąga niezobowiązujący wystrój, a szampan nie musi być kojarzony z bardzo eleganckimi wnętrzami. Rustykalny wystrój i bąbelki świetnie się komponują. I postanowiłem, że moje Bąble takie będą, żeby Goście czuli się jak u siebie w domu.

Rozglądając się po Bubbles można zauważyć elementy bardzo oryginalne…
Tak, jest kilka naszych nowatorskich pomysłów. Jedna ściana robiona jest z korków od szampana, mamy też bar wyłożony kapslami i koszykami od szampana, prosecco i cavy.

Menu Bubbles jest wyjątkowe, składa się głównie z przekąsek, dlaczego?
Na początku menu Bubbles było typowo restauracyjne, składało się z przystawek, zup, sałatek, dań głównych. Ale po pewnym czasie zauważyliśmy, że Goście proszą o rozdzielenie dań na mniejsze porcje i dzielą się nimi, dlatego pewnego dnia podjąłem decyzję o stworzeniu menu stricte przystawkowego, żeby im to ułatwić i żeby była jak największa różnorodność. Dzięki temu daliśmy Gościom szansę na wspólne biesiadowanie, radość z jedzenia i fajne spędzanie czasu – jedzą wspólnie, a nie każdy tylko to, co ma na swoim talerzu.

Jedną z Twoich pasji jest sabrage. Gdzie się nauczyłeś tego sposobu otwierania szampana?
Sabrage to otwieranie szampana, które zawsze robi efektowne wrażenie i jak najbardziej możecie to zrobić w domu, ale pierwsze lekcje warto wziąć w Bubbles. Pokażemy Wam w jaki sposób zrobić to bezpiecznie i że można do tego użyć, na przykład, kieliszka.

Goście i pracownicy mówią, że jesteś mistrzem sabrage!
Nieustannie podnoszę moje kwalifikacje w tej kwestii, znajdując coraz to nowe przedmioty do otwierania butelek szampana. Ostatnio było to żelazko, szpadel oraz gigantyczny kieliszek!

W Bubbles ciągle się coś dzieje, w lato można było oglądać rozgrywki mundialowe, na co teraz zaprosiłbyś swoich gości?
Oczywiście na Happy Hours na bąbelki! Codziennie w godzinach 16-18 za 29 zł nasi Goście mogą wypić tyle bąbelków, ile tylko dadzą radę!

Tagi alkohol, bąbelki, Bubbles, menu, restauracja, sabrage, szampan
Materiał zewnętrzny 21 września 2018
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Sałatka z łososia i awokado
Następny wpis Błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli potarganej
Myśli potarganej
12 kwietnia 2019 16:53

Bardzo ciekawe miejsce i koncepcja. Muszę się tam wybrać jak będę w Warszawie i spróbować szampana z kaszanką 🙂

0
Odpowiedz
Magdalena Włodarczyk
Magdalena Włodarczyk
12 kwietnia 2019 16:53

Chyba muszę spróbować tego połączenia szampana z kopytkami w sosie truflowym.
Nigdy czegoś takiego nie jadłam 🙂
Aż mi ślinka pociekła 😉

0
Odpowiedz

Stek glazurowany sosem balsamicznym

Kurczak po indyjsku

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Grzanki chałkowe z tuńczykiem

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?