Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
W kuchni

Wypieki sezonowe – sprawdzone propozycje

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
26 maja 2023
Domowe ciasto z owocami sezonowymi.

Miłośnicy deserów wiedzą, że nic nie smakuje tak dobrze, jak cieplutkie i pachnące ciasto z owocami sezonowymi. Jest ono jednak nie tylko pyszne, ale też najczęściej łatwe do przygotowania. Wystarczy więc kilka sprawdzonych przepisów na wypieki sezonowe, aby z powodzeniem wykorzystywać je przez cały rok.

Słodkie wypieki sezonowe – korzystaj z dobrodziejstwa natury 

Wyjątkowy smak ciasta z owocami sezonowymi najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem. Nasze babcie i mamy pełnymi garściami korzystały z dobrodziejstw natury. W zeszytach z przepisami roiło się najczęściej od prostych receptur, które idealnie sprawdzały się o każdej porze roku. Mimo tego, że od tamtego momentu mogło upłynąć już trochę czasu, warto wrócić do tej przyjemnej tradycji. 

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Kilka dobrych przepisów na wypieki sezonowe wystarczy, aby cieszyć się niezwykłym smakiem tych domowych ciast przez cały rok. Wiosną możemy wykorzystać rabarbar, truskawki albo czereśnie, latem sprawdzą się morele, maliny, brzoskwinie lub słodkie mirabelki. Jesień to czas jabłek, gruszek, śliwek i owoców leśnych. Jakie wypieki sezonowe możemy przygotować zimą? Poza dostępnymi w tym okresie cytrusami możemy wykorzystać też mrożone owoce. 

Drożdżowe ciasto z owocami sezonowymi 

Puszyste drożdżowe ciasto z owocami sezonowymi idealnie sprawdzi się w formie deseru lub smacznego śniadania. Jego smak docenią zarówno dorośli, jak i dzieci, które to na pewno z chęcią włożą je do śniadaniówki. Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebujemy: 

  • ok. 400 g mąki tortowej, 
  • 30 g świeżych lub 15 g suchych drożdży, 
  • 50 g drobnego cukru, 
  • 3 żółtek, 
  • 100 g rozpuszczonego masła, 
  • 1 szklanki lekko ciepłego mleka. 

Należy pamiętać, że takie ciasto z owocami sezonowymi na bazie świeżych drożdży wymaga uprzedniego przygotowania rozczynu. Warto zarezerwować też nieco czasu, aby ciasto mogło spokojnie wyrosnąć – najpierw w misce, a następnie w formie już z nałożonymi owocami. W piekarniku powinno spędzić ok. 40–50 min w temperaturze 180 st. C. 

Zobacz także: Domowe wypieki z owocami sezonowymi – jak wykorzystać robota kuchennego 

Ciasto ucierane – szybki i smaczny deser 

Ucierane ciasto z owocami sezonowymi jest wyjątkowo pyszne, ale też bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jego nazwa pochodzi od ucierania masła z cukrem i jajkami, które zapewnia mu delikatną i aksamitną strukturę. Do jego przygotowania potrzebujemy: 

  • 2 szklanek mąki pszennej, 
  • 200 g miękkiego masła, 
  • 4–5 jajek, 
  • ¾ szklanki drobnego cukru, 
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej lub 2 łyżeczek proszku do pieczenia. 

Sekret wypieków z ciasta ucieranego tkwi w dokładnym wymieszaniu cukru i jajek, a następnie dodaniu miękkiego masła. Gdy całość przyjmie formę delikatnej piany, należy połączyć wszystkie składniki, przelać masę do formy i nałożyć ulubione owoce. Ciasto powinno spędzić około 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Smaczne ciasto ucierane z owocami sezonowymi posypane cukrem pudrem.

Brownie – alternatywa dla klasycznego ciasta z owocami sezonowymi 

Ciekawą alternatywą dla klasycznych wypieków sezonowych jest czekoladowe ciasto brownie. Jakie owoce sprawdzą się najlepiej w tym przypadku? Do brownie idealnie pasują maliny, borówki, a także truskawki lub kwaśne porzeczki. Aby uzyskać wyjątkowo czekoladowe, rozpływające się w ustach ciasto, potrzebujemy: 

  • 1 tabliczki mlecznej czekolady, 
  • 2 tabliczek gorzkiej czekolady z zawartością kakao min. 70%, 
  • 100 g masła, 
  • 4–5 jajek, 
  • 200 g drobnego cukru. 

Cały proces rozpoczynamy od roztopienia czekolady i masła w kąpieli wodnej. Najprościej zrobić to w szklanej miseczce ustawionej na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Następnie w osobnym naczyniu ubijamy jaja i cukier, a potem dodajemy przestudzoną masę czekoladową i przesianą mąkę. Całość wylewamy do formy, dodajemy owoce i pieczemy przez 50 min w 160 st. C. 

Wypieki sezonowe – jak ustawić piekarnik do zabudowy z termoobiegiem? 

W każdym przepisie znajdziemy dokładną instrukcję pieczenia ciasta – podany jest zarówno czas, jak i wymagana temperatura. Większość piekarników do zabudowy ma jednak nie tylko opcję pieczenia góra-dół, ale też opcję termoobiegu. Które zatem ustawienie sprawdzi się tu najlepiej? Dużo zależy od tego, jak dobrze znamy możliwości urządzenia oraz jaką funkcję zazwyczaj preferujemy.

Mama i córka wyjmują z piekarnika do zabudowy ciasto z owocami sezonowymi.

Termoobieg pozwala uzyskać równomierną temperaturę, piekarnik do zabudowy rozgrzewa się więc w każdym miejscu dokładnie tak samo. Z powodzeniem możemy więc wykorzystywać tę opcję w przypadku ciasta z owocami sezonowymi. Warto pamiętać jednak, że jeśli w przepisie podana jest temperatura z ustawieniem góra-dół, w termoobiegu należy zmniejszyć ją o ok. 20 stopni. 

Sprawdź również: Piekarnik do zabudowy – idealny smak i elegancki wygląd 

Jak upiec idealne ciasto sezonowe z owocami? 

Mimo dokładnych wskazówek dotyczących pieczenia ciasta może zdarzyć się też tak, że zacznie ono pękać lub opadać. Co należy zrobić w takich przypadkach? Warto pomyśleć o tym już przed rozpoczęciem pieczenia. Najważniejszą zasadą jest bowiem to, aby właściwie rozgrzać piekarnik do zabudowy – nigdy nie wstawiamy formy do zimnego urządzenia. 

Jeśli ciasto pęka na górze, to znak, że zbyt szybko zapiekł się jego wierzch. Dzięki takiemu pęknięciu masa znajduje ujście, które pozwoli jej swobodnie rosnąć. W takiej sytuacji należy zmniejszyć temperaturę pieczenia o ok. 20 stopni lub zamienić termoobieg na funkcję góra-dół. Opadanie ciasta może być natomiast związane ze zbyt dużą ilością owoców albo za krótkim czasem pieczenia. Dodatki należy nakładać więc z umiarem, a ciasto zostawić kilka minut dłużej w piekarniku. 

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
portrait 4599559 1280

Zdrowie i energia jesienią: Naturalne sposoby na zdrowie

ogrod zimowy na parapecie

Zimowy ogród na parapecie – jakie zioła i rośliny można hodować w domu zimą?

spacer z psem

Jak sprawić, żeby spacer z psem był przyjemny dla obu stron?

marnowaniejedzeniawkuchni

Jak nie marnować jedzenia i pieniędzy w kuchni?

harmoniachor

Powrót do śpiewania po 25 latach – czyli jak trafiłem do dwóch chórów

steak 3544070 1280

Jak smażyć steki? Techniki smażenia i stopnie wysmażenia

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?