Wypieki sezonowe – sprawdzone propozycje

Materiał zewnętrzny

Miłośnicy deserów wiedzą, że nic nie smakuje tak dobrze, jak cieplutkie i pachnące ciasto z owocami sezonowymi. Jest ono jednak nie tylko pyszne, ale też najczęściej łatwe do przygotowania. Wystarczy więc kilka sprawdzonych przepisów na wypieki sezonowe, aby z powodzeniem wykorzystywać je przez cały rok.

Słodkie wypieki sezonowe – korzystaj z dobrodziejstwa natury 

Wyjątkowy smak ciasta z owocami sezonowymi najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem. Nasze babcie i mamy pełnymi garściami korzystały z dobrodziejstw natury. W zeszytach z przepisami roiło się najczęściej od prostych receptur, które idealnie sprawdzały się o każdej porze roku. Mimo tego, że od tamtego momentu mogło upłynąć już trochę czasu, warto wrócić do tej przyjemnej tradycji. 

Kilka dobrych przepisów na wypieki sezonowe wystarczy, aby cieszyć się niezwykłym smakiem tych domowych ciast przez cały rok. Wiosną możemy wykorzystać rabarbar, truskawki albo czereśnie, latem sprawdzą się morele, maliny, brzoskwinie lub słodkie mirabelki. Jesień to czas jabłek, gruszek, śliwek i owoców leśnych. Jakie wypieki sezonowe możemy przygotować zimą? Poza dostępnymi w tym okresie cytrusami możemy wykorzystać też mrożone owoce. 

Drożdżowe ciasto z owocami sezonowymi 

Puszyste drożdżowe ciasto z owocami sezonowymi idealnie sprawdzi się w formie deseru lub smacznego śniadania. Jego smak docenią zarówno dorośli, jak i dzieci, które to na pewno z chęcią włożą je do śniadaniówki. Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebujemy: 

  • ok. 400 g mąki tortowej, 
  • 30 g świeżych lub 15 g suchych drożdży, 
  • 50 g drobnego cukru, 
  • 3 żółtek, 
  • 100 g rozpuszczonego masła, 
  • 1 szklanki lekko ciepłego mleka. 

Należy pamiętać, że takie ciasto z owocami sezonowymi na bazie świeżych drożdży wymaga uprzedniego przygotowania rozczynu. Warto zarezerwować też nieco czasu, aby ciasto mogło spokojnie wyrosnąć – najpierw w misce, a następnie w formie już z nałożonymi owocami. W piekarniku powinno spędzić ok. 40–50 min w temperaturze 180 st. C. 

Zobacz także: Domowe wypieki z owocami sezonowymi – jak wykorzystać robota kuchennego 

Ciasto ucierane – szybki i smaczny deser 

Ucierane ciasto z owocami sezonowymi jest wyjątkowo pyszne, ale też bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jego nazwa pochodzi od ucierania masła z cukrem i jajkami, które zapewnia mu delikatną i aksamitną strukturę. Do jego przygotowania potrzebujemy: 

  • 2 szklanek mąki pszennej, 
  • 200 g miękkiego masła, 
  • 4–5 jajek, 
  • ¾ szklanki drobnego cukru, 
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej lub 2 łyżeczek proszku do pieczenia. 

Sekret wypieków z ciasta ucieranego tkwi w dokładnym wymieszaniu cukru i jajek, a następnie dodaniu miękkiego masła. Gdy całość przyjmie formę delikatnej piany, należy połączyć wszystkie składniki, przelać masę do formy i nałożyć ulubione owoce. Ciasto powinno spędzić około 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Smaczne ciasto ucierane z owocami sezonowymi posypane cukrem pudrem.

Brownie – alternatywa dla klasycznego ciasta z owocami sezonowymi 

Ciekawą alternatywą dla klasycznych wypieków sezonowych jest czekoladowe ciasto brownie. Jakie owoce sprawdzą się najlepiej w tym przypadku? Do brownie idealnie pasują maliny, borówki, a także truskawki lub kwaśne porzeczki. Aby uzyskać wyjątkowo czekoladowe, rozpływające się w ustach ciasto, potrzebujemy: 

  • 1 tabliczki mlecznej czekolady, 
  • 2 tabliczek gorzkiej czekolady z zawartością kakao min. 70%, 
  • 100 g masła, 
  • 4–5 jajek, 
  • 200 g drobnego cukru. 

Cały proces rozpoczynamy od roztopienia czekolady i masła w kąpieli wodnej. Najprościej zrobić to w szklanej miseczce ustawionej na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Następnie w osobnym naczyniu ubijamy jaja i cukier, a potem dodajemy przestudzoną masę czekoladową i przesianą mąkę. Całość wylewamy do formy, dodajemy owoce i pieczemy przez 50 min w 160 st. C. 

Wypieki sezonowe – jak ustawić piekarnik do zabudowy z termoobiegiem? 

W każdym przepisie znajdziemy dokładną instrukcję pieczenia ciasta – podany jest zarówno czas, jak i wymagana temperatura. Większość piekarników do zabudowy ma jednak nie tylko opcję pieczenia góra-dół, ale też opcję termoobiegu. Które zatem ustawienie sprawdzi się tu najlepiej? Dużo zależy od tego, jak dobrze znamy możliwości urządzenia oraz jaką funkcję zazwyczaj preferujemy.

Mama i córka wyjmują z piekarnika do zabudowy ciasto z owocami sezonowymi.

Termoobieg pozwala uzyskać równomierną temperaturę, piekarnik do zabudowy rozgrzewa się więc w każdym miejscu dokładnie tak samo. Z powodzeniem możemy więc wykorzystywać tę opcję w przypadku ciasta z owocami sezonowymi. Warto pamiętać jednak, że jeśli w przepisie podana jest temperatura z ustawieniem góra-dół, w termoobiegu należy zmniejszyć ją o ok. 20 stopni. 

Sprawdź również: Piekarnik do zabudowy – idealny smak i elegancki wygląd 

Jak upiec idealne ciasto sezonowe z owocami? 

Mimo dokładnych wskazówek dotyczących pieczenia ciasta może zdarzyć się też tak, że zacznie ono pękać lub opadać. Co należy zrobić w takich przypadkach? Warto pomyśleć o tym już przed rozpoczęciem pieczenia. Najważniejszą zasadą jest bowiem to, aby właściwie rozgrzać piekarnik do zabudowy – nigdy nie wstawiamy formy do zimnego urządzenia

Jeśli ciasto pęka na górze, to znak, że zbyt szybko zapiekł się jego wierzch. Dzięki takiemu pęknięciu masa znajduje ujście, które pozwoli jej swobodnie rosnąć. W takiej sytuacji należy zmniejszyć temperaturę pieczenia o ok. 20 stopni lub zamienić termoobieg na funkcję góra-dół. Opadanie ciasta może być natomiast związane ze zbyt dużą ilością owoców albo za krótkim czasem pieczenia. Dodatki należy nakładać więc z umiarem, a ciasto zostawić kilka minut dłużej w piekarniku. 

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze