Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Historie kulinarne

Wspomnienia kulinarne Ojca Karola cz. 6

Kosą po patelni 29 maja 2017

Dziś wspomnienia na cygańską nutę. Dodam jednak coś od siebie ponieważ tym zagadnieniem ostatnio się interesowałem i sporo czytałem na temat kultury, wierzeń i pochodzenia Cyganów. Nie wiedziałem np., że ten naród – bo tak w zasadzie powinno się ich klasyfikować, pochodzi bezpośrednio z Indii i przebył naprawdę daleką drogę pełną niebezpieczeństw. Mieli wpływ na losy Imperium Rzymskiego, początków kościoła, kszatłtowania się kultur wielu krajów w europie, muzykę i sztukę a nawet architekturę i technikę. A przy okazji cud, że  w ogóle jeszcze istnieją bo prawie każdy kraj, w którym przebywali uznawał ich w pewnym momencie za wrogów publicznych numer 1 włącznie z głowami kościoła. Ilu Cyganów zginęło na Węgrzech, Rosji i podczas okupacji niemieckiej nie da się oszacować bo nie było dokładnych spisów ludności cygańskiej, jednak są to miliony ofiar. Polecam prześledzenie, nawet pobieżnie tego tematu, bo to bardzo ciekawy wątek naszej wspólnej historii. Niestety, dziś prawdziwych Cyganów już nie ma… więc poczytajcie o nich wspomnienie.

--- Reklama ---

Kurczak pieczony w glinie
W początkach lat 60-tych przyjeżdżały na Warmię tabory Cygańskie. Rozbijali obóz pod lasem na całe lato. Były to pięknie rzeźbione i pomalowane domy na kołach, które ciągnęły dwa konie. Domki te miały okna i drzwi. Będąc młodzieńcem chodziłem wspólnie z kolegami do nich. Rodzice nas wysyłali z produktami żywnościowymi tak zwyczajnie lub na wymianę. Była to podwójna korzyść, rodzice woleli dać żywność niż mieli oni kraść a my chętnie szliśmy z ciekawości.
 
Kiedyś poczęstowano nas Cygańską herbatą, która składała się z suszonych leśnych i ogrodowych owoców, liści pokrzywy, kwiatów dziurawca i wielu innych ziół. Największe nasze zdziwienie było jak z ogniska wygrzebywali czarne kule wielkości piłki. Okazało się, że były to kurczaki. Przyrządzali je w następujący sposób: po zabiciu patroszyli, odcinali głowę, łapy i końcówki skrzydeł. Następnie oblepiali gliną dość grubo i wkładali do ogniska zagrzebując w popiele podobnie jak się piekło ziemniaki. Po upieczeniu rozbijali glinę, która odchodziła razem z przyklejonymi do niej piórami. Teraz robimy to w bardziej cywilizowany sposób w rękawie foliowym ale smaków nie da się porównać. Niestety nas nie poczęstowano. W związku z powyższym postanowiliśmy kurczaka upiec sami.
 
Zorganizowaliśmy kurę – z tym nie było problemu u każdego z nas były w kurniku, po uczcie rozrzuciliśmy w sadzie pióra i winę zwaliliśmy na jastrzębia. Nad rzeką rozpaliliśmy ognisko i piekliśmy bardzo długo. Trochę się nam nudziło więc łowiliśmy w rzece kiełbie starym sprawdzonym sposobem, jeden unosił do góry brzeg dużego kamienia stojąc pod prąd a drugi widelcem przywiązanym do kija szybkim ruchem trafiał w rybę. Piekliśmy je nad ogniskiem były pyszne, nie miały prawie ości tylko kręgosłup.
 
Nadszedł kulminacyjny moment – rozgrzebując ognisko ktoś za daleko odrzucił palący się kawałek drewna i zapaliła się sucha trawa. Ogień szybko się rozprzestrzeniał, zaczęliśmy gasić gałęziami i po pól godzinie ogień opanowaliśmy ku radości wszystkich, bo do lasu było blisko. W tym czasie kurczak trochę przestygł, rozbiliśmy glinianą skorupę i zabraliśmy się do konsumpcji a raczej do degustacji, bo było nas siedmiu to po niewielkim kawałku tylko każdemu się dostało. Najważniejsze, że mieliśmy swój cygański obiad.
 
Artykuł napisał Karol Kosiński sen.– Profil na facebook

Tagi historie, kulinarne, wspomnienia
Kosą po patelni 29 maja 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Tort kakaowy z bitą śmietaną i wiśniami
Następny wpis Jajka – źródło białka i witamin
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Seromak na kruchym spodzie

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?