Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Historie kulinarne

Wspomnienia kulinarne Ojca Karola cz. 14

Kosą po patelni 19 marca 2018

Znów niestety była długa przerwa ale wracamy z kolejną opowieścią mojego Ojca. Miłej lektury.

--- Reklama ---

Miód, ogórki i taniec św. Wita.

Mój wychowawca, a zarazem sąsiad, miał dużą pasiekę – ok. 80 uli. Pierwszy zbiór był po kwitnieniu rzepaku. Ule wywoziło się na skraj PGR-owskiego pola, ok. 100 ha, kwitnącego na żółto rzepaku. Widok niesamowity pszczoły kursowały od rana do nocy. Brzęczenie w uszach słyszałem jeszcze przez kilka dni. Później była nasza ciężka praca, jak się mówiło, podbieranie miodu. Faktycznie miód był podbierany pszczołom częściowo, reszta zostawała dla nich. Przy tej pracy można się było najeść miodu do woli, ale rodzice z obawy żebyśmy się nie przejedli, straszyli nas, że jak się zje dużo miodu to wyjdzie na brzuchu przez skórę. Skutek był odwrotny chcieliśmy sprawdzić czy tak jest i objadaliśmy się miodem. Były to najlepsze cukierki na świecie, wkładało się do ust kawałek plastra miodu i ssało jak landrynki, a później wypluwało wosk. Objedzeni położyliśmy się na trawie i czekaliśmy kiedy miód zacznie wychodzić. Ponieważ słońce grzało mocno pierwszy pojawił się pot, a że wcześniej rękoma lepkimi od miodu dotykaliśmy brzucha ,wyglądało to jakby wychodził miód. Przerażeni pobiegliśmy do domu krzycząc, że miód nam wychodzi. Odwaga gdzieś uciekła. Dorośli widząc że się przestraszyliśmy powiedzieli nam żeby jeść miód ze świeżymi ogórkami i pokazali jak to należy robić. Brało się ogórka takiego z pypciami, jak myśmy mówili, bo długich wężowych na szczęście wtedy nie było. Odcinało się nożykiem czubek ogórka i łyżeczką drążyło się środek co chwilę wlewając świeży miód. Miód z ogórkiem jest bardzo smaczny, sok z ogórka łagodzi słodycz miodu który nie drapie tak w gardle. Kiedy tylko mam okazję, to tak jem do dzisiaj.

Mieliśmy też przygody z pszczołami. W dresach miałem małą dziurkę przez którą dostała się pszczoła jak zaczęła latać mi między nogami, to ja odtańczyłem chyba najlepszy taniec w swoim życiu. Z pomocą kolegów udało mi się ściągnąć dresy i pszczółka odleciała, skończyło się na strachu. Innym razem jadłem kanapkę z miodem siedząc pod jabłonką. Długo nie trzeba było czekać, przyleciała pszczółka, a ja najzwyczajniej w świecie dmuchnąłem w nią i faktycznie na 30 cm odleciała, ale ta błyskawicznie zawróciła i użądliła mnie w górną wargę. Za kilka godzin to wyglądałem jak księżyc w pełni. Oczy to były tylko szpareczki, usta miałem jak po botoksie – chyba pierwszy w Polsce wstrzyknąłem sobie botoks. Nie chodziłem do szkoły przez dwa dni, wychowawca o dziwo nie żądał usprawiedliwienia.

Tata wychowawcy pokazał nam kiedyś sztuczkę przyniósł dużą miskę, w której było pełno pszczół, wszystko się ruszało. Powiedział, który z was włoży tam rękę? My nawet zbliżyć się baliśmy, a co dopiero rękę włożyć. Patrzymy zawinął rękawy i włożył obie ręce, po chwili wyjął otrzepał pszczoły i nie miał żadnego użądlenia szok. Okazało się, że dwa roje wzajemnie się zaatakowały i pozbawiły się żądeł. Po namowie włożyłem jedną rękę prócz przyjemnego łaskotania, poczułem duże ciepło, niesamowite jak tam było prawie gorąco.

Tagi historie, kuchnia, miód, ogórki, wspomnienia
Kosą po patelni 19 marca 2018
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą
Następny wpis Jak zdrowo smażyć?
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Seromak na kruchym spodzie

Sernik puszysty jak chmurka

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Ziołowy kurczak z ziemniakami – Lunchbox

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?