Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Zdrowie i diety

Wosk pszczeli – czym jest i jego zastosowania

Materiał zewnętrzny 22 kwietnia 2021

Pszczoły to świetnie uspołecznione jednostki. Jedna za drugą tworzą swoją pszczelą cywilizację, która zajmuje się produkowaniem miodu, zapewnianiem pożywienia sobie i larwom, a także innymi czynnościami mającymi na celu odpowiednie gospodarowanie się w ulu bądź w gnieździe. Miód jest najbardziej znanym produktem wytwarzanym przez pszczoły, lecz w trakcie tego procesu, jak i podczas innych podejmowanych przez nie równoległych działań, pszczoły wytwarzają inne niezwykle kuszące dla człowieka substancje. Jedną z nich jest m.in. wosk pszczeli. Jak się okazuje, jest to kolejny niezwykle cenny dla ludzkiego organizmu produkt.

--- Reklama ---

Wosk pszczeli – co to jest?

Używany przez człowieka już od setek lat produkowany przez pszczoły wosk pszczeli, jest środkiem pochodnym od nadrzędnego dla nich miodu. Otóż powstaje on zupełnie pobocznie w trakcie jego wytwarzania. Wosk służy pszczołom jako materiał budulcowy do tworzenia przez nie komórek plastrów, składających się na ich gniazda. Wydzielany jest przez gruczoły pszczół miodnych, a konkretnie takich, które osiągnęły szczyt swojego okresu produkcyjnego.

W wosku pszczelim znajduje się wiele składników odżywczych mających dobroczynny wpływ na nasz organizm. Nie brak w nich, choćby węglowodanów, kwasów tłuszczowych i estrów alkoholi.

Wosk pszczeli – zastosowanie

Przede wszystkim, ze względu na prozdrowotne właściwości wosku pszczelego, wykorzystuje się go w medycynie. Dawniej stanowił on ważny element medycyny ludowej, lecz z czasem, przekonali się do niego także profesjonalni lekarze.

Głównie podaje się go podczas przeziębienia, kataru siennego lub grypy. Zawarty w wosku skwalen oraz chryzyna pomagają zabijać wszelkie bakterie i drobnoustroje trawiące nasz organizm oraz działają antybiotycznie. Wosk pszczeli posiada także estry i beta-karoten, dzięki którym staje się on także remedium na stany zapalne. Tym samym działa zbawczo w formie inhalacji parowych przy astmie oskrzelowej, zapaleniu płuc, jamy ustnej nosa i błon śluzowych.

Najczęściej wosk pszczeli przyjmowany jest w formie kosmetyków. Wszelkie maści i kremy powstałe na jego bazie cieszą się dużą skutecznością. Niekiedy wosk podawany jest w formie okładów. Natomiast kosmetyki z wosku pszczelego pomagają w leczeniu rumienia skórnego, żylaków lub owrzodzeń, a także w usuwaniu hemoroidów.

Jego zastosowanie dermatologiczne jest zbawcze także dla alergików. Skutecznie radzi sobie z atopowym zapaleniem skóry lub ze świądem. Rzecz jasna w przypadku braku uczulenia na wosk pszczeli.

Tagi pszczeli, wosk, zastosowanie
Materiał zewnętrzny 22 kwietnia 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Domowy schab z szynkowara – pyszna wędlina na śniadanie
Następny wpis Hurtownia gastronomiczna HYBRYDA
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Seromak na kruchym spodzie

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?