Wołowina powszechnie uważane jest za to czerwone mięso, po które warto sięgać ze względu na cenne składniki odżywcze, które zawiera. Przede wszystkim będzie to propozycja kierowana do tych osób, które zmagają się z niedokrwistością z tego względu, że w składzie ma dużą dawkę żelaza. Poza tym dostarcza pełnowartościowego białka. Jednocześnie jest to stosunkowo tłuste mięso. W tym przypadku jeśli zależy nam na korzystnym układzie kwasów tłuszczowych właściwym wyborem będzie wołowina japońska Wagyu. Charakteryzuje się marmurkowatym wyglądem, który wpływa na jej wyjątkowy smak, mimo że na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo tłusta. Co kryje się za tą wołowiną i dlaczego warto będzie po nią sięgać? O tym znajdziecie informacje poniżej.
Cechy charakterystyczne wołowiny Wagyu
Wołowinę Wagyu należy traktować jako mięso luksusowe. Jej cena jest bowiem bardzo wysoka, najdroższa zaś jest wołowina Kobe, która także należy do mięsa Wagyu. Wybierając mięso Kobe otrzymujemy produkt, który charakteryzuje się kruchością. Pojawia się marmurkowatość tłuszczu śródmięsniowego co związane jest z tym jak te zwierzęta są tuczone. Tłuszcz u tych zwierząt odkłada się śródmięsniowo a tłuszcz podskórny i otrzewnowy jest cienki. W diecie zwierząt znajdują sie buraki pastewne, ziemniaki, pasze zbożowe z dodatkiem sake albo piwa. Charakterystyczne jest także to, że było trzymane jest całe życie na uwięzi, nie ma więc zbyt dużo ruchu. Stosowane są masaże, które pozwalają uniknąć przykurczy. O metodach tego chowu można wiele przeczytać, natomiast pewne jest to, że produkcja odbywa się w taki sposób, by mięso było faktycznie jak najlepsze. Metody chowu mają wpływać na to, że właściwości zdrowotne będą doskonałe jak i smak mięsa będzie wyjątkowy. Mięso o idealnych właściwościach występuje w przypadku bydła, które ma około 2-3 lata.
Jakie właściwości ma wołowina Wagyu?
W przypadku wołowiny Wagyu, która jest wysokiej jakości mamy do czynienia z mięsem, które ma około 13% biała, 40% tłuszczu oraz 47% wody. W składzie wołowiny znajdują się wszystkie niezbędne dla nas aminokwasy, białko jest przyswajalne z tej wołowiny w 97%. To co jednak jest szczególnie istotne to charakter kwasów tłuszczowych w tym mięsie, ponieważ mamy tam wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Można mówić o tym, że więcej jest kwasów jednonienascyonych niż kwasów tłuszczowych nasyconych. Taki układ jest idealny, ponieważ w tej sytuacji możemy mówić o tłuszczu, który jest dla naszego organizmu właściwy. Takie tłuszcze chronią układ krążenia, zmniejszają ryzyko miażdżycy i niszczą zły cholesterol LDL. W składzie wołowiny znajdują się także cenne minerały, głównie żelazu, które jest świetnie przyswajalne a także fosfor i cynk. Można także mówić o witaminach A, E, D a także witaminy z grupy B.
Wysoka cena wyjątkowego mięsa
Wyjątkowość wołowiny Wagyu została więc pokrótce przedstawiona. Trzeba jednak przejść do tego co mniej przyjemne a więc do ceny wyjątkowego mięsa. To przede wszystkim produkt, który może mieć miano ekskluzywnego. Mięso jest bardzo drogie, cena waha się od 500 do nawet 2000 złotych za kilogram. Jednocześnie w Polsce dostępność tego mięsa nie jest najlepsza,. można go dostać w nielicznych sklepach, ewentualnie dokonać takiego zakupu przez internet. Wydaje się jednak, że skosztowanie takiego steka może być czymś wyjątkowym, jeśli więc będzie taka okazja warto tego wyjątkowego mięsa spróbować.