Włoskie makarony – rodzaje i najpopularniejsze przepisy

Materiał zewnętrzny

Sezon urlopowy w pełni, a to idealny moment, żeby przypomnieć sobie smak wakacji. Jednym z popularnych kierunków urlopowych są przepiękne Włochy, a co oprócz pizzy kojarzy się z tym krajem? Oczywiście włoskie makarony. Sklep internetowy Tasti.pl posiada bogatą ofertę włoskich makaronów w niezliczonych kształtach, rozmiarach i kombinacjach smakowych. Warto zafundować sobie kulinarną podróż do słonecznej Italii i skorzystać z propozycji Tasti.pl

Buon appetito – odkryj różne rodzaje włoskiego makaronu

Wśród najpopularniejszych rodzajów makaronów znajdziemy klasyczne spaghetti. Długie nitki doskonale sprawdzą się w połączeniu z sosem pomidorowym i świeżą bazylią w daniu spaghetti pomodoro. Wystarczy podsmażyć czosnek na oliwie, dodać pomidory pelati, doprawić solą i pieprzem, a na koniec wymieszać z ugotowanym al dente makaronem, posypać parmezanem i udekorować listkami bazylii. 

Kolejną ciekawą propozycją są rurki penne. Świetnie smakują zapieczone w sosie śmietanowym z brokułami i szynką w wersji penne alla boscaiola. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a w międzyczasie przygotowujemy sos; podsmażamy szynkę i brokuły na maśle, dodajemy śmietankę i doprawiamy. Mieszamy składniki i zapiekamy całość pod przykryciem ze startego sera.

Nie można zapomnieć też o fusilli. Kręcone wstążki sprawdzą się idealnie w lekkich, warzywnych przepisach. Fusilli z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i ricottą to pomysł na szybki, letni obiad. Makaron łączymy z podsmażoną na oliwie cukinią i pomidorkami, a na koniec dodajemy łyżkę serka ricotta i posypujemy parmezanem.

Warto sięgnąć również po mniej oczywiste kształty, jak choćby sardi – pierożki lub radiatori – kaloryferki. Dzięki swoim małym zagłębieniom dobrze połączą się z innymi składnikami. Ciekawą propozycją na danie z makaronem sardi lub radiatori jest połączenie z sosem na bazie mięsa mielonego. Wystarczy podsmażyć mielone mięso z cebulą i czosnkiem, dodać sos pomidorowy, doprawić oregano, solą i pieprzem, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać tartym parmezanem. Palce lizać! 

Domowa uczta ze smakami prosto z Italii dzięki Tasti.pl

Zaproponowane powyżej pasty to tylko niektóre z wielu rodzajów makaronów, jakie znajdziemy we włoskiej kuchni. W Tasti.pl czeka na nas o wiele więcej kształtów – wstążki tagliatelle, muszelki conchiglie czy rurki cannelloni do nadziewania. Do wyboru mamy też makarony o różnych kolorach i smakach, wzbogacone o szpinak, pomidory czy atrament z kałamarnicy. 

Włoskie makarony zachwycają różnorodnością i prostotą przygotowania. Wystarczy kilka składników, by stworzyć pyszne i ciekawe danie. Sekretem udanego makaronu jest też odpowiednie dopasowanie kształtu do rodzaju sosu i dodatków. Gęste, mięsne sosy lepiej łączą się z większymi kształtami jak rigatoni, a delikatne, warzywne dodatki z drobnymi pastami jak orzo czy stelle.

Tasti.pl to doskonałe miejsce, by zaopatrzyć się we włoskie makarony najwyższej jakości. Szeroki asortyment pozwala na odkrywanie nowych smaków i form, a także na tworzenie ulubionych, klasycznych przepisów. Dzięki Tasti.pl, przygotowanie włoskiej uczty we własnej kuchni staje się dziecinnie proste. Warto skorzystać z oferty sklepu i cieszyć się smakiem prawdziwych, włoskich makaronów bez wychodzenia z domu. La dolce vita zaczyna się od pysznego talerza pasty!

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze