Kosą po patelni Porady Włoska frittata? Tak przyrządza ją Beata Śniechowska

Włoska frittata? Tak przyrządza ją Beata Śniechowska

0

Pochodząca z Włoch frittata nie jest daniem szczególnie popularnym w Polsce, a szkoda: to naprawdę ciekawa potrawa, która świetnie pasuje do naszych rodzimych smaków. Beata Śniechowska przyrządza ją na swój, bardzo zresztą ciekawy sposób. Jeśli wcześniej z frittatą nie miałeś styczności, najwyższa pora to zmienić. Jak zobaczysz – to wcale nie jest trudne!

Beata Śniechowska jak zwykle nie idzie na łatwiznę

Będziesz potrzebował kilku składników, takich jak jajka, młode ziemniaki oraz kukurydza konserwowa. Do tego konkretnego przepisu wykorzystasz też rabarbar i truskawki. Do przyrządzenia  frittaty możesz śmiało wykorzystać inne, swoje ulubione składniki. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia!

Prawie jak omlet…

W miseczce umieść zawartość 5 jajek, po czym dopraw je solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Kolejno, pokrój ugotowanego ziemniaka w plasterki, które przerzuć do masy jajecznej. W cienkie plastry pokrój również jedną łodygę rabarbaru i umieść ją wśród pozostałych składników. Do takiej kompozycji ciekawym dodatkiem będzie kukurydza konserwowa, której dodaj jakieś dwie łyżki.

Następnie, na patelni rozgrzej klarowane masło, po czym wylej do niej całą zawartość miseczki z frittatą. Całość smaż przez kilka minut – aż do momentu, w którym masa jajeczna się nie zetnie. Poznasz to np. po zarumienionych brzegach. Gdy konsystencja stanie się odpowiednio sztywna, zawartość patelni przełóż na talerz.

A teraz najtrudniejsze…!

Nie, wbrew pozorom nie będzie to wyzwanie kulinarne, a bardziej… manualne. Frittatę bowiem musisz teraz przerzucić z talerza ponownie na patelnię – oczywiście spodem do góry. Beata Śniechowska robi to bardzo sprawnie, jednym ruchem, Ty jednak musisz odnaleźć własną metodę. Przy odrobinie ostrożności, na pewno nie będziesz miał z tym problemów.

Trochę kolorów na wierzch

Oczywiście to jeszcze nie koniec całej potrawy. Pokrój kolejno truskawki na połówki i wrzuć je do miseczki. Dla wzbogacenia smaku, niech w naczyniu znajdzie się również kukurydza konserwowa. Posiekaj również szczypiorek i dodaj go do pozostałych składników. By smak miał bardziej śródziemnomorski charakter, kompozycję wzbogać oliwkami i garścią pokrojonej, czerwonej cebuli.

Ta pełnia kolorów już teraz wygląda pysznie, na tym jednak nie koniec. Skrusz do całości nieco sera feta i wszystko zamieszaj. Całość pokryj odrobiną oleju rzepakowego oraz sokiem z cytryny. Wszystko wyłóż na górnej części omletu.

Jedna nazwa, wiele postaci

Pamiętaj przy tym, że to tylko jedna z propozycji podania włoskiej frittaty. Wedle swojego uznania, składniki możesz dowolnie łączyć i mieszać, szukając idealnej kompozycji dla siebie. Jest to jednocześnie danie bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne, bez skrępowania możesz je więc przygotowywać wielokrotnie, ciągle testując odpowiednią mieszankę smaków.

  • Faworki włoskie

    Faworki włoskie

    Faworki włoskie bez przewijania. Wychodzą zgrabne romby lub prostokąty ponacinane na środk…
  • Jak powstał najsłynniejszy placek świata? Poznaj historię pizzy

    Jak powstał najsłynniejszy placek świata? Poznaj historię pizzy

    Często zamawiasz pizzę z popularnych pizzerii, takich jak np. Gusto Dominium i delektujesz…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Porady

Zobacz też

Jakie urządzenia powinny znaleźć się w każdej pizzerii?

Każda profesjonalna pizzeria musi spełnić określone standardy. I nie chodzi tu wyłącznie o…