Pochodząca z Włoch frittata nie jest daniem szczególnie popularnym w Polsce, a szkoda: to naprawdę ciekawa potrawa, która świetnie pasuje do naszych rodzimych smaków. Beata Śniechowska przyrządza ją na swój, bardzo zresztą ciekawy sposób. Jeśli wcześniej z frittatą nie miałeś styczności, najwyższa pora to zmienić. Jak zobaczysz – to wcale nie jest trudne!
Beata Śniechowska jak zwykle nie idzie na łatwiznę
Będziesz potrzebował kilku składników, takich jak jajka, młode ziemniaki oraz kukurydza konserwowa. Do tego konkretnego przepisu wykorzystasz też rabarbar i truskawki. Do przyrządzenia frittaty możesz śmiało wykorzystać inne, swoje ulubione składniki. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia!
Prawie jak omlet…
W miseczce umieść zawartość 5 jajek, po czym dopraw je solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Kolejno, pokrój ugotowanego ziemniaka w plasterki, które przerzuć do masy jajecznej. W cienkie plastry pokrój również jedną łodygę rabarbaru i umieść ją wśród pozostałych składników. Do takiej kompozycji ciekawym dodatkiem będzie kukurydza konserwowa, której dodaj jakieś dwie łyżki.
Następnie, na patelni rozgrzej klarowane masło, po czym wylej do niej całą zawartość miseczki z frittatą. Całość smaż przez kilka minut – aż do momentu, w którym masa jajeczna się nie zetnie. Poznasz to np. po zarumienionych brzegach. Gdy konsystencja stanie się odpowiednio sztywna, zawartość patelni przełóż na talerz.
A teraz najtrudniejsze…!
Nie, wbrew pozorom nie będzie to wyzwanie kulinarne, a bardziej… manualne. Frittatę bowiem musisz teraz przerzucić z talerza ponownie na patelnię – oczywiście spodem do góry. Beata Śniechowska robi to bardzo sprawnie, jednym ruchem, Ty jednak musisz odnaleźć własną metodę. Przy odrobinie ostrożności, na pewno nie będziesz miał z tym problemów.
Trochę kolorów na wierzch
Oczywiście to jeszcze nie koniec całej potrawy. Pokrój kolejno truskawki na połówki i wrzuć je do miseczki. Dla wzbogacenia smaku, niech w naczyniu znajdzie się również kukurydza konserwowa. Posiekaj również szczypiorek i dodaj go do pozostałych składników. By smak miał bardziej śródziemnomorski charakter, kompozycję wzbogać oliwkami i garścią pokrojonej, czerwonej cebuli.
Ta pełnia kolorów już teraz wygląda pysznie, na tym jednak nie koniec. Skrusz do całości nieco sera feta i wszystko zamieszaj. Całość pokryj odrobiną oleju rzepakowego oraz sokiem z cytryny. Wszystko wyłóż na górnej części omletu.
Jedna nazwa, wiele postaci
Pamiętaj przy tym, że to tylko jedna z propozycji podania włoskiej frittaty. Wedle swojego uznania, składniki możesz dowolnie łączyć i mieszać, szukając idealnej kompozycji dla siebie. Jest to jednocześnie danie bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne, bez skrępowania możesz je więc przygotowywać wielokrotnie, ciągle testując odpowiednią mieszankę smaków.