Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Wege pasta z bobu – sposób na zielone kanapki

Kosą po patelni 3 lipca 2021
Wegetariańska pasta na kanapki z bobem, kolendrą, bazylią i sokiem z cytryny. Do tego kilka przypraw i gotowe w parę minut. Zielono mi… Ogólnie to bardzo prosty i szybki do przygotowania dodatek do kanapek, krakersów czy nachosów. Pasta jest puszysta, ma wyraźny smak no i do tego jest zdrowa.
Bób warto jeść ponieważ jest bogatym źródłem białka roślinnego. Zawiera też magnez, żelazo i potas. Poleca się go przy dietach na odchudzanie jak również, by obniżyć cholesterol. Jest również świetny dla matek w ciąży.
Do naszej pasty potrzebujemy bób ugotowany i obrany ze skórek. Gotowanie bobu jest niezwykle proste. Wystarczy umyty bób zalać wodą z odrobiną cukru i zagotować. Wody powinno być 2 raz tyle co bobu. Po zagotowaniu solimy i przykrywamy pokrywką. Młody bób gotujemy koło 6 min. a starszy do 10 min. Teraz wystarczy opłukać zimną wodą i obrać.
Przygotowanie: 10 min.
Łącznie: 10 min.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Wege pasta z bobem

Potrzebne składniki

  • 1,5 szklanki obranego i ugotowanego bobu
  • sok z połowy dużej cytryny lub z 2 limonek
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1/2 garści natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść łuskanych pestek słonecznika
  • przyprawy – kmin, papryka, słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, sól (po trochu wg, uznania)
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • ja dodaję jeszcze poł łyżeczki miodu – fajnie wzbogaca smak (ale to opcja)

Sposób wykonania

  • Wszystkie składniki wsadzam do wysokiego naczynia. Pestek słonecznika dodaje tylko połowę.
  • Zalewam oliwą i na wstępie 2 łyżkami wody i dokładnie miksuję blenderem do uzyskania gładkiej masy.
  • Jeśli pasta wydaj się zbyt sucha dolewam trochę wody i ponownie blenduję.
  • Próbuję i doprawiam do smaku, dodaję pozostał pestki słonecznika i mieszam dokładnie.
Pastę można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku. Można też jeść ja jak humus, maczając w niej pokrojone warzywa. 

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wege pasta z bobem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi bazylia, bób, cytryna, kolendra, na kanapki, pasta, wege, zielona
Kosą po patelni 3 lipca 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Idealna kolacja? Rozpal wszystkie zmysły
Następny wpis Jedzenie na lato – orzeźwiające i pożywne przepisy
3 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Szarlotte.PL
Szarlotte.PL
30 sierpnia 2021 09:25

Genialna jest ta pasta!!

0
Odpowiedz
Delektujemy
Delektujemy
14 lipca 2021 14:00

Ooo, pasty z bobu jeszcze nie było mi dane spróbować, ale coś czuję, że będzie świetna. Jako amatorka wszystkich past warzywnych, a do tego uwielbiająca bób, nie mogę jej nie skosztować:)

0
Odpowiedz

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Udka kurczaka po francusku – szybki i prosty obiad

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?