Wegetariańska pasta na kanapki z bobem, kolendrą, bazylią i sokiem z cytryny. Do tego kilka przypraw i gotowe w parę minut. Zielono mi… Ogólnie to bardzo prosty i szybki do przygotowania dodatek do kanapek, krakersów czy nachosów. Pasta jest puszysta, ma wyraźny smak no i do tego jest zdrowa. Bób warto jeść ponieważ jest bogatym źródłem białka roślinnego. Zawiera też magnez, żelazo i potas. Poleca się go przy dietach na odchudzanie jak również, by obniżyć cholesterol. Jest również świetny dla matek w ciąży.Do naszej pasty potrzebujemy bób ugotowany i obrany ze skórek. Gotowanie bobu jest niezwykle proste. Wystarczy umyty bób zalać wodą z odrobiną cukru i zagotować. Wody powinno być 2 raz tyle co bobu. Po zagotowaniu solimy i przykrywamy pokrywką. Młody bób gotujemy koło 6 min. a starszy do 10 min. Teraz wystarczy opłukać zimną wodą i obrać.
Jak wykonać przepis na – Wege pasta z bobem
Potrzebne składniki
- 1,5 szklanki obranego i ugotowanego bobu
- sok z połowy dużej cytryny lub z 2 limonek
- 1 garść świeżej kolendry
- 1 garść świeżej bazylii
- 1/2 garści natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść łuskanych pestek słonecznika
- przyprawy – kmin, papryka, słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, sól (po trochu wg, uznania)
- 3-4 łyżki zimnej wody
- ja dodaję jeszcze poł łyżeczki miodu – fajnie wzbogaca smak (ale to opcja)
Sposób wykonania
- Wszystkie składniki wsadzam do wysokiego naczynia. Pestek słonecznika dodaje tylko połowę.
- Zalewam oliwą i na wstępie 2 łyżkami wody i dokładnie miksuję blenderem do uzyskania gładkiej masy.
- Jeśli pasta wydaj się zbyt sucha dolewam trochę wody i ponownie blenduję.
- Próbuję i doprawiam do smaku, dodaję pozostał pestki słonecznika i mieszam dokładnie.
Pastę można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku. Można też jeść ja jak humus, maczając w niej pokrojone warzywa.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wege pasta z bobem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Genialna jest ta pasta!!
Ooo, pasty z bobu jeszcze nie było mi dane spróbować, ale coś czuję, że będzie świetna. Jako amatorka wszystkich past warzywnych, a do tego uwielbiająca bób, nie mogę jej nie skosztować:)