Potrzebne składniki
- 1,5 szklanki obranego i ugotowanego bobu
- sok z połowy dużej cytryny lub z 2 limonek
- 1 garść świeżej kolendry
- 1 garść świeżej bazylii
- 1/2 garści natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść łuskanych pestek słonecznika
- przyprawy – kmin, papryka, słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, sól (po trochu wg, uznania)
- 3-4 łyżki zimnej wody
- ja dodaję jeszcze poł łyżeczki miodu – fajnie wzbogaca smak (ale to opcja)
Sposób wykonania
- Wszystkie składniki wsadzam do wysokiego naczynia. Pestek słonecznika dodaje tylko połowę.
- Zalewam oliwą i na wstępie 2 łyżkami wody i dokładnie miksuję blenderem do uzyskania gładkiej masy.
- Jeśli pasta wydaj się zbyt sucha dolewam trochę wody i ponownie blenduję.
- Próbuję i doprawiam do smaku, dodaję pozostał pestki słonecznika i mieszam dokładnie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wege pasta z bobem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Genialna jest ta pasta!!
Ooo, pasty z bobu jeszcze nie było mi dane spróbować, ale coś czuję, że będzie świetna. Jako amatorka wszystkich past warzywnych, a do tego uwielbiająca bób, nie mogę jej nie skosztować:)