Kosą po patelni Przepisy Drób Wątróbki drobiowe z pieczarkami w sosie śmietanowym

Wątróbki drobiowe z pieczarkami w sosie śmietanowym

3 min. czytania
0
0
Jak już tu kiedyś wspominałem, wątróbka nie była moim ulubionym daniem, jednak przekonałem się do wątróbek drobiowych i teraz często goszczą na moim stole. To trochę wzbogacona wersja klasycznego przepisu na wątróbkę z cebulą i jabłkiem, przez dodanie pieczarek i śmietany lub jogurtu. Wątróbki są mega delikatne, łagodne w smaku i w sam raz nawet jak ktoś jak ja za wątróbką ogólnie nie przepada. Warto spróbować i się przekonać. Sos pieczarkowy i jabłko doskonale łagodzą ten wyraźny smak, a moczenie wcześniejsze ich w mleku, pozbawia goryczy. Polecam.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Przepis na:

Wątróbka drobiowa z pieczarkami w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 300 g pieczarek
  • 250 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól (pieprz)
  • maka do panierowania
  • 1 szklanka mleka
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Wątróbki oczyszczamy, myjemy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
  • Odlewamy mleko, wątróbki osuszamy najlepiej ręcznikiem papierowym i panierujemy w mące. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy wątróbki i obsmażamy co jakiś czas mieszając do momentu aż zmiękną. Nie solimy!
  • Zdejmujemy wątróbki na bok. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę obsmażamy do lekkiego zeszklenia, wrzucamy pokrojone w drobną kostkę jabłko i smażymy 1 min.
  • Dorzucamy posiekane w plasterki pieczarki. Smażymy do redukcji płynu.
  • Mieszamy śmietanę lub jogurt z sola pieprzem i przyprawami i tymiankiem.
  • Dorzucamy na patelnię wątróbki i wlewamy śmietanę lub jogurt z przyprawami.
  • Mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 3-4 minuty.
  • Podajemy z ziemniakami i surówką lub buraczkami.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 163
  •  
  • 29
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    192
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…