Potrzebne składniki
- 500 g wątróbek drobiowych
- 300 g pieczarek
- 250 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1 łyżeczka tymianku
- sól (pieprz)
- maka do panierowania
- 1 szklanka mleka
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Wątróbki oczyszczamy, myjemy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
- Odlewamy mleko, wątróbki osuszamy najlepiej ręcznikiem papierowym i panierujemy w mące. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy wątróbki i obsmażamy co jakiś czas mieszając do momentu aż zmiękną. Nie solimy!
- Zdejmujemy wątróbki na bok. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę obsmażamy do lekkiego zeszklenia, wrzucamy pokrojone w drobną kostkę jabłko i smażymy 1 min.
- Dorzucamy posiekane w plasterki pieczarki. Smażymy do redukcji płynu.
- Mieszamy śmietanę lub jogurt z sola pieprzem i przyprawami i tymiankiem.
- Dorzucamy na patelnię wątróbki i wlewamy śmietanę lub jogurt z przyprawami.
- Mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 3-4 minuty.
- Podajemy z ziemniakami i surówką lub buraczkami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w sosie śmietanowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!