Kosą po patelni Przepisy Drób Wątróbki drobiowe z pieczarkami w sosie śmietanowym

Wątróbki drobiowe z pieczarkami w sosie śmietanowym

3 min. czytania
1
0
Jak już tu kiedyś wspominałem, wątróbka nie była moim ulubionym daniem, jednak przekonałem się do wątróbek drobiowych i teraz często goszczą na moim stole. To trochę wzbogacona wersja klasycznego przepisu na wątróbkę z cebulą i jabłkiem, przez dodanie pieczarek i śmietany lub jogurtu. Wątróbki są mega delikatne, łagodne w smaku i w sam raz nawet jak ktoś jak ja za wątróbką ogólnie nie przepada. Warto spróbować i się przekonać. Sos pieczarkowy i jabłko doskonale łagodzą ten wyraźny smak, a moczenie wcześniejsze ich w mleku, pozbawia goryczy. Polecam.
Ilość porcji – 3 osoby
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 300 g pieczarek
  • 250 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól (pieprz)
  • maka do panierowania
  • 1 szklanka mleka
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Wątróbki oczyszczamy, myjemy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
  • Odlewamy mleko, wątróbki osuszamy najlepiej ręcznikiem papierowym i panierujemy w mące. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy wątróbki i obsmażamy co jakiś czas mieszając do momentu aż zmiękną. Nie solimy!
  • Zdejmujemy wątróbki na bok. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę obsmażamy do lekkiego zeszklenia, wrzucamy pokrojone w drobną kostkę jabłko i smażymy 1 min.
  • Dorzucamy posiekane w plasterki pieczarki. Smażymy do redukcji płynu.
  • Mieszamy śmietanę lub jogurt z sola pieprzem i przyprawami i tymiankiem.
  • Dorzucamy na patelnię wątróbki i wlewamy śmietanę lub jogurt z przyprawami.
  • Mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 3-4 minuty.
  • Podajemy z ziemniakami i surówką lub buraczkami.
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…
  • Zupa krem z porów na ostro

    Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc n…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…