Wątróbki drobiowe z pieczarkami w sosie śmietanowym

5 min. czytania
0
0
Jak już tu kiedyś wspominałem, wątróbka nie była moim ulubionym daniem, jednak przekonałem się do wątróbek drobiowych i teraz często goszczą na moim stole. To trochę wzbogacona wersja klasycznego przepisu na wątróbkę z cebulą i jabłkiem, przez dodanie pieczarek i śmietany lub jogurtu. Wątróbki są mega delikatne, łagodne w smaku i w sam raz nawet jak ktoś jak ja za wątróbką ogólnie nie przepada. Warto spróbować i się przekonać. Sos pieczarkowy i jabłko doskonale łagodzą ten wyraźny smak, a moczenie wcześniejsze ich w mleku, pozbawia goryczy. Polecam.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Jak wykonać przepis na – Wątróbka drobiowa z pieczarkami w sosie śmietanowym
Składniki:
  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 300 g pieczarek
  • 250 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól (pieprz)
  • maka do panierowania
  • 1 szklanka mleka
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Wątróbki oczyszczamy, myjemy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
  • Odlewamy mleko, wątróbki osuszamy najlepiej ręcznikiem papierowym i panierujemy w mące. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy wątróbki i obsmażamy co jakiś czas mieszając do momentu aż zmiękną. Nie solimy!
  • Zdejmujemy wątróbki na bok. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę obsmażamy do lekkiego zeszklenia, wrzucamy pokrojone w drobną kostkę jabłko i smażymy 1 min.
  • Dorzucamy posiekane w plasterki pieczarki. Smażymy do redukcji płynu.
  • Mieszamy śmietanę lub jogurt z sola pieprzem i przyprawami i tymiankiem.
  • Dorzucamy na patelnię wątróbki i wlewamy śmietanę lub jogurt z przyprawami.
  • Mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 3-4 minuty.
  • Podajemy z ziemniakami i surówką lub buraczkami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w sosie śmietanowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 163
  •  
  • 47
  •  
  •  
  •  
    210
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).