Jak już tu kiedyś wspominałem, wątróbka nie była moim ulubionym daniem, jednak przekonałem się do wątróbek drobiowych i teraz często goszczą na moim stole. To trochę wzbogacona wersja klasycznego przepisu na wątróbkę z cebulą i jabłkiem, przez dodanie pieczarek i śmietany lub jogurtu. Wątróbki są mega delikatne, łagodne w smaku i w sam raz nawet jak ktoś jak ja za wątróbką ogólnie nie przepada. Warto spróbować i się przekonać. Sos pieczarkowy i jabłko doskonale łagodzą ten wyraźny smak, a moczenie wcześniejsze ich w mleku, pozbawia goryczy. Polecam.
Jak wykonać przepis na – Wątróbka drobiowa z pieczarkami w sosie śmietanowymPotrzebne składniki
- 500 g wątróbek drobiowych
- 300 g pieczarek
- 250 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1 łyżeczka tymianku
- sól (pieprz)
- maka do panierowania
- 1 szklanka mleka
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Wątróbki oczyszczamy, myjemy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
- Odlewamy mleko, wątróbki osuszamy najlepiej ręcznikiem papierowym i panierujemy w mące. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy wątróbki i obsmażamy co jakiś czas mieszając do momentu aż zmiękną. Nie solimy!
- Zdejmujemy wątróbki na bok. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę obsmażamy do lekkiego zeszklenia, wrzucamy pokrojone w drobną kostkę jabłko i smażymy 1 min.
- Dorzucamy posiekane w plasterki pieczarki. Smażymy do redukcji płynu.
- Mieszamy śmietanę lub jogurt z sola pieprzem i przyprawami i tymiankiem.
- Dorzucamy na patelnię wątróbki i wlewamy śmietanę lub jogurt z przyprawami.
- Mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 3-4 minuty.
- Podajemy z ziemniakami i surówką lub buraczkami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Wątróbka drobiowa z pieczarkami w sosie śmietanowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: