Udziec indyka z grzybami

3 min. czytania
1
0
Doskonały w smaku udziec z indyka z grzybami. Takie dania to ja lubię. Papryka, cebula, grzyby,czosnek razem tworzą idealną całość. Podajemy na ciepło, krojąc w grube plastry. Jeśli nie mamy akurat filetowanego mięsa można spokojnie kupić cały kawałek z kością i samemu oczyścić, ale więcej z tym zabawy. Efektowny niedzielny obiad, zamiast kurczaka czy schabowego.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz. 45 min.
Łącznie: 2 godz.
Przepis na:

Udziec indyka z grzybami

Składniki:

  • 1,2 kg filetu udźca z indyka
  • 250 g. grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • majeranek (sól, pieprz)

Sposób wykonania:

  • Mięso myjemy, nacieramy solą, pieprzem i zmiażdżonym 1 ząbkiem czosnku. Środkową część posypujemy majerankiem.
  • Wkładamy do naczynia z pokrywą i odstawiamy co najmniej na 2 godziny w chłodne miejsce.
  • W tym czasie myjemy i oczyszczamy grzyby. Grzyby cebulę i paprykę drobno kroimy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodajemy grzyby i smażymy do odparowania płynu.
  • Następnie dodajemy obie papryki i smażymy często mieszając 5 minut.
  • Przekładamy do miski i studzimy.
  • Do przesmażonych ostudzonych grzybów, dodajemy łyżkę bułki tartej, jajko, sól, pieprz, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy farsz.
  • Wyjmujemy mięso układamy na desce i lekko rozbijamy. Po środku mięsa układamy farsz zwijamy i spinamy wykałaczkami.
  • Przekładamy do żaroodpornego naczynia skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    zlapinska - 19 października 2017 w 16:31

    same pyszności 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…