Potrzebne składniki
- 1,2 kg filetu udźca z indyka
- 250 g. grzybów leśnych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała papryczka chilli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka bułki tartej
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- majeranek (sól, pieprz)
Sposób wykonania
- Mięso myjemy, nacieramy solą, pieprzem i zmiażdżonym 1 ząbkiem czosnku. Środkową część posypujemy majerankiem.
- Wkładamy do naczynia z pokrywą i odstawiamy co najmniej na 2 godziny w chłodne miejsce.
- W tym czasie myjemy i oczyszczamy grzyby. Grzyby cebulę i paprykę drobno kroimy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodajemy grzyby i smażymy do odparowania płynu.
- Następnie dodajemy obie papryki i smażymy często mieszając 5 minut.
- Przekładamy do miski i studzimy.
- Do przesmażonych ostudzonych grzybów, dodajemy łyżkę bułki tartej, jajko, sól, pieprz, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy farsz.
- Wyjmujemy mięso układamy na desce i lekko rozbijamy. Po środku mięsa układamy farsz zwijamy i spinamy wykałaczkami.
- Przekładamy do żaroodpornego naczynia skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Udziec indyka z grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
same pyszności 🙂