w , , , , ,

Udziec indyka z grzybami

Udziec indyka z grzybami

Doskonały w smaku udziec z indyka z grzybami. Takie dania to ja lubię. Papryka, cebula, grzyby,czosnek razem tworzą idealną całość. Podajemy na ciepło, krojąc w grube plastry. Jeśli nie mamy akurat filetowanego mięsa można spokojnie kupić cały kawałek z kością i samemu oczyścić, ale więcej z tym zabawy. Efektowny niedzielny obiad, zamiast kurczaka czy schabowego.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz. 45 min.
Łącznie: 2 godz.
Jak wykonać przepis na - Udziec indyka z grzybami

Potrzebne składniki

  • 1,2 kg filetu udźca z indyka
  • 250 g. grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • majeranek (sól, pieprz)

Sposób wykonania

  • Mięso myjemy, nacieramy solą, pieprzem i zmiażdżonym 1 ząbkiem czosnku. Środkową część posypujemy majerankiem.
  • Wkładamy do naczynia z pokrywą i odstawiamy co najmniej na 2 godziny w chłodne miejsce.
  • W tym czasie myjemy i oczyszczamy grzyby. Grzyby cebulę i paprykę drobno kroimy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodajemy grzyby i smażymy do odparowania płynu.
  • Następnie dodajemy obie papryki i smażymy często mieszając 5 minut.
  • Przekładamy do miski i studzimy.
  • Do przesmażonych ostudzonych grzybów, dodajemy łyżkę bułki tartej, jajko, sól, pieprz, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy farsz.
  • Wyjmujemy mięso układamy na desce i lekko rozbijamy. Po środku mięsa układamy farsz zwijamy i spinamy wykałaczkami.
  • Przekładamy do żaroodpornego naczynia skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Udziec indyka z grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
zlapinska

same pyszności 🙂