Doskonały w smaku udziec z indyka z grzybami. Takie dania to ja lubię. Papryka, cebula, grzyby,czosnek razem tworzą idealną całość. Podajemy na ciepło, krojąc w grube plastry. Jeśli nie mamy akurat filetowanego mięsa można spokojnie kupić cały kawałek z kością i samemu oczyścić, ale więcej z tym zabawy. Efektowny niedzielny obiad, zamiast kurczaka czy schabowego.
Jak wykonać przepis na - Udziec indyka z grzybamiPotrzebne składniki
- 1,2 kg filetu udźca z indyka
- 250 g. grzybów leśnych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała papryczka chilli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka bułki tartej
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- majeranek (sól, pieprz)
Sposób wykonania
- Mięso myjemy, nacieramy solą, pieprzem i zmiażdżonym 1 ząbkiem czosnku. Środkową część posypujemy majerankiem.
- Wkładamy do naczynia z pokrywą i odstawiamy co najmniej na 2 godziny w chłodne miejsce.
- W tym czasie myjemy i oczyszczamy grzyby. Grzyby cebulę i paprykę drobno kroimy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodajemy grzyby i smażymy do odparowania płynu.
- Następnie dodajemy obie papryki i smażymy często mieszając 5 minut.
- Przekładamy do miski i studzimy.
- Do przesmażonych ostudzonych grzybów, dodajemy łyżkę bułki tartej, jajko, sól, pieprz, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy farsz.
- Wyjmujemy mięso układamy na desce i lekko rozbijamy. Po środku mięsa układamy farsz zwijamy i spinamy wykałaczkami.
- Przekładamy do żaroodpornego naczynia skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Udziec indyka z grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
same pyszności 🙂