Kosą po patelni Przepisy Drób Udka kurczaka w sosie warzywnym

Udka kurczaka w sosie warzywnym

3 min. czytania
0
0
Te udka kurczaka w sosie warzywnym już kiedyś w formie kaczej zamieściłem, jednak zmodyfikował się trochę i przepis na sos, więc lecą do Was jeszcze raz. Poza tym kaczki nie mamy tak często jak kurczaka w lodówce. Niektóre przepisy na dania są tak pyszne, że z chęcią się je powiela, jednak za każdym razem gotując, coś ulega modyfikacjom i po kilku próbach danie zostaje dopieszczone, a przepis już staje się całkiem inny, Tak jest i w tym przypadku. Sos jest gęsty i zawiera całe bogactwo smaków warzyw i aromat ziół. Udka kurczaka są bardzo soczyste, ponieważ są duszony w sosie. Polecam spróbować.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Przepis na:

Udka kurczaka w sosie warzywnym

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/4 selera
  • 10 cm pora
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 puszki pomidorów bez skóry
  • 500 ml bulionu
  • 1/4 łyżeczki szałwia
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Kurczaka myjemy, nacieramy sola i pieprzem i odstawiamy na 30 min.
  • Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w drobne części.
  • Na oleju przysmażamy na rumiano z obu stron kurczaka. Odkładamy do garnka.
  • Na patelnię z tłuszczem z kurczaka wrzucamy wszystkie warzywa. Podsmażamy około 5 minut mieszając. Przekładamy do mięsa.
  • Zalewamy całość bulionem i dusimy pod przykryciem 15 min.
  • Dodajemy zioła i doprawiamy do smaku. Wyjmujemy udka kurczaka na talerz. Pozostałe składniki w garnku miksujemy blenderem na gładka masę.
  • Dokładamy pokrojone drobno pomidory z puszki. Wkładamy kurczaka i dusimy bez przykrycia 7 min.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…