Potrzebne składniki
- 2 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1/4 selera
- 10 cm pora
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 puszki pomidorów bez skóry
- 500 ml bulionu
- 1/4 łyżeczki szałwia
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól (pieprz)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Kurczaka myjemy, nacieramy sola i pieprzem i odstawiamy na 30 min.
- Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w drobne części.
- Na oleju przysmażamy na rumiano z obu stron kurczaka. Odkładamy do garnka.
- Na patelnię z tłuszczem z kurczaka wrzucamy wszystkie warzywa. Podsmażamy około 5 minut mieszając. Przekładamy do mięsa.
- Zalewamy całość bulionem i dusimy pod przykryciem 15 min.
- Dodajemy zioła i doprawiamy do smaku. Wyjmujemy udka kurczaka na talerz. Pozostałe składniki w garnku miksujemy blenderem na gładka masę.
- Dokładamy pokrojone drobno pomidory z puszki. Wkładamy kurczaka i dusimy bez przykrycia 7 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Udka kurczaka w sosie warzywnym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!