Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Udka gęsie pieczone z jabłkami i żurawiną

Udka gęsie pieczone z jabłkami i żurawiną

3 min. czytania
0
0
Piękne, prawda? Was też zachwyca widok takiego jedzenia na talerzu? Mnie udka gęsie pieczone z jabłkami i żurawiną, niezmiernie. Bardzo aromatyczne, delikatne mięso, z gęstym sosem powstałym przy pieczeniu w otoczeniu jabłek i żurawiny. Do tego przyprawy i czosnek. Mówię Wam poezja smaku. Danie najlepiej podawać z puree ziemniaczanym w towarzystwie jakiejś delikatnej surówki. Idealnie nadaje się również na stół w święta, dlatego tym przepisem robię otwarcie sezonu na dania świąteczne.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 2 godz. 45 min.
Przepis na:

Udka gęsie pieczone z jabłkami i żurawiną

Składniki:

  • 2 udka gęsie
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 2 jabłka
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wina
  • tymianek
  • majeranek
  • pieprz (sól)
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka śmietany

Sposób wykonania:

  • Udka gęsie myjemy, lekko osuszamy i nacieramy tymiankiem, majerankiem, pieprzem, solą oraz
  • przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Wkładamy do pojemnika zamykamy i pozostawiamy, najlepiej na noc.
  • Na drugi dzień wyjmujemy i smażymy mięso na suchej patelni, na złoty kolor z obu stron.
  • Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Patelnię płuczemy sokiem jabłkowym i zawartością
  • zalewamy udka w naczyniu.
  • Wlewamy wino, dodajemy 2 ząbki czosnku, wsypujemy żurawinę, zamykamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 2 godz.
  • W tym czasie 2 razy podlewamy udka powstałym sosem.
  • Po 2 godzinach dodajemy pokrojone na ćwiartki jabłka beż gniazd nasiennych i dalej pieczemy pod przykryciem 45 minut. Na piętnaście minut przed końcem zdejmujemy nakrycie żeby trochę przyrumienić udka.
  • W kubku mieszamy mąkę ze śmietaną.
  • Wyjmujemy naczynie z piekarnika udka i jabłka układamy na talerzu. Z naczynia zlewamy pozostały sos do garnka, zaprawiamy przygotowaną mąką ze śmietaną i chwilę gotujemy.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 10
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    12
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…