Piękne, prawda? Was też zachwyca widok takiego jedzenia na talerzu? Mnie udka gęsie pieczone z jabłkami i żurawiną, niezmiernie. Bardzo aromatyczne, delikatne mięso, z gęstym sosem powstałym przy pieczeniu w otoczeniu jabłek i żurawiny. Do tego przyprawy i czosnek. Mówię Wam poezja smaku. Danie najlepiej podawać z puree ziemniaczanym w towarzystwie jakiejś delikatnej surówki. Idealnie nadaje się również na stół w święta, dlatego tym przepisem robię otwarcie sezonu na dania świąteczne.
Jak wykonać przepis na - Udka gęsie pieczone z jabłkami i żurawinąPotrzebne składniki
- 2 udka gęsie
- 250 ml soku jabłkowego
- 2 jabłka
- 50 g żurawiny suszonej
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml czerwonego wina
- tymianek
- majeranek
- pieprz (sól)
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka śmietany
Sposób wykonania
- Udka gęsie myjemy, lekko osuszamy i nacieramy tymiankiem, majerankiem, pieprzem, solą oraz
- przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Wkładamy do pojemnika zamykamy i pozostawiamy, najlepiej na noc.
- Na drugi dzień wyjmujemy i smażymy mięso na suchej patelni, na złoty kolor z obu stron.
- Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Patelnię płuczemy sokiem jabłkowym i zawartością
- zalewamy udka w naczyniu.
- Wlewamy wino, dodajemy 2 ząbki czosnku, wsypujemy żurawinę, zamykamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 2 godz.
- W tym czasie 2 razy podlewamy udka powstałym sosem.
- Po 2 godzinach dodajemy pokrojone na ćwiartki jabłka beż gniazd nasiennych i dalej pieczemy pod przykryciem 45 minut. Na piętnaście minut przed końcem zdejmujemy nakrycie żeby trochę przyrumienić udka.
- W kubku mieszamy mąkę ze śmietaną.
- Wyjmujemy naczynie z piekarnika udka i jabłka układamy na talerzu. Z naczynia zlewamy pozostały sos do garnka, zaprawiamy przygotowaną mąką ze śmietaną i chwilę gotujemy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Udka gęsie pieczone z jabłkami i żurawiną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: