Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Udka gęsie pieczone z jabłkami i żurawiną

Udka gęsie pieczone z jabłkami i żurawiną

8 minuty czytania
0
0
139

Piękne, prawda? Was też zachwyca widok takiego jedzenia na talerzu? Mnie udka gęsie pieczone z jabłkami i żurawiną, niezmiernie. Bardzo aromatyczne, delikatne mięso, z gęstym sosem powstałym przy pieczeniu w otoczeniu jabłek i żurawiny. Do tego przyprawy i czosnek. Mówię Wam poezja smaku. Danie najlepiej podawać z puree ziemniaczanym w towarzystwie jakiejś delikatnej surówki. Idealnie nadaje się również na stół w święta, dlatego tym przepisem robię otwarcie sezonu na dania świąteczne.

Udka gęsie pieczone z jabłkami i żurawiną

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 2 godzin/y, 45 minut/y
Czas całkowity 3 godzin/y, 15 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 udka gęsie
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 2 jabłka
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wina
  • tymianek
  • majeranek
  • pieprz, sól
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka śmietany

Sposób wykonania:

  1. Udka gęsie myjemy, lekko osuszamy i nacieramy tymiankiem, majerankiem, pieprzem, solą oraz
  2. przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Wkładamy do pojemnika zamykamy i pozostawiamy, najlepiej na noc.
  3. Na drugi dzień wyjmujemy i smażymy mięso na suchej patelni, na złoty kolor z obu stron.
  4. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Patelnię płuczemy sokiem jabłkowym i zawartością
  5. zalewamy udka w naczyniu.
  6. Wlewamy wino, dodajemy 2 ząbki czosnku, wsypujemy żurawinę, zamykamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 2 godz.
  7. W tym czasie 2 razy podlewamy udka powstałym sosem.
  8. Po 2 godzinach dodajemy pokrojone na ćwiartki jabłka beż gniazd nasiennych i dalej pieczemy pod przykryciem 45 minut. Na piętnaście minut przed końcem zdejmujemy nakrycie żeby trochę przyrumienić udka.
  9. W kubku mieszamy mąkę ze śmietaną.
  10. Wyjmujemy naczynie z piekarnika udka i jabłka układamy na talerzu. Z naczynia zlewamy pozostały sos do garnka, zaprawiamy przygotowaną mąką ze śmietaną i chwilę gotujemy.
  • Ryba w galarecie

    Lubicie rybę w galarecie? Ja uwielbiam! W ogóle, wszystko co w galarecie to fajne, może ma…
  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Ciasto piernikowe z serem i pianką

    Już po świętach, ale ciasto było świąteczne wyjątkowo i warto je uwiecznić nawet teraz, a …

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…