Truskawkowy tort bezowy

Kosą po patelni
Pychotka i do tego jak cieszy oko. Idealny na upały truskawkowy tort bezowy. Świeży i wypełniony po brzegi smakiem truskawek, słodki to fakt, ale tort to tort właśnie taki ma być. Uwielbiam torty bezowe, może i trochę roboty z ich przygotowaniem jest ale tak naprawdę główna część to czekanie aż się upiecze. Ostatnie podrygi truskawkowe na moim blogu chyba w tym sezonie więc uczcijmy truskawki uroczyście.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 3 godz. 30 min.
Łącznie: 4 godz.
Jak wykonać przepis na - Truskawkowy tort bezowy

Potrzebne składniki

Beza:

  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru (lub bardzo drobny zwykły)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu białego winnego lub ryżowego

Krem:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szklanka rozgniecionych widelcem truskawek
  • 2 opakowania zagęszczacza do śmietany

Do dekoracji:

  • truskawki (borówki lub inne dowolne owoce sezonowe)
  • bita śmietana

Sposób wykonania

  • Wbijamy do miski białka i ubijamy pianę - nie musi być sztywna. Następnie dodajemy powoli cukier, długo miksując do uzyskania sztywnej błyszczącej masy. Dodajemy mąkę, ocet i mieszamy dokładnie z pianą.
  • Masę wykładamy na papier do pieczenia dość niedbale tworząc jednakowe okręgi. Wcześniej można je sobie odrysować na dużym talerzu (20-23 cm). Piana może być nierówna, można lekko podnieść brzegi np. szpatułką.
  • Pieczemy długo w niskiej temperaturze bez termoobiegu. Najpierw 120 stopni przez 30 min a potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 3 godziny.
  • Wyłączamy piekarnik i pozwalamy się bezie ostudzić, uchylając drzwi. Można przygotować bezę poprzedniego dnia wieczorem i zostawić na noc w piekarniku.
  • Przed samym podaniem przygotowujemy bitą śmietanę miksując schłodzoną śmietanę, zagęszczacz, rozgniecione truskawki i cukier puder do uzyskania sztywnej masy.
  • Na ostudzona bezę nakładamy warstwami śmietanę i na wierzch owoce. Do środkowej warstwy również można dodać świeże, pokrojone w plasterki truskawki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Truskawkowy tort bezowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze