Potrzebne składniki
Beza:
- 6 białek
- 300 g cukru pudru (lub bardzo drobny zwykły)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu białego winnego lub ryżowego
Krem:
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- szklanka rozgniecionych widelcem truskawek
- 2 opakowania zagęszczacza do śmietany
Do dekoracji:
- truskawki (borówki lub inne dowolne owoce sezonowe)
- bita śmietana
Sposób wykonania
- Wbijamy do miski białka i ubijamy pianę - nie musi być sztywna. Następnie dodajemy powoli cukier, długo miksując do uzyskania sztywnej błyszczącej masy. Dodajemy mąkę, ocet i mieszamy dokładnie z pianą.
- Masę wykładamy na papier do pieczenia dość niedbale tworząc jednakowe okręgi. Wcześniej można je sobie odrysować na dużym talerzu (20-23 cm). Piana może być nierówna, można lekko podnieść brzegi np. szpatułką.
- Pieczemy długo w niskiej temperaturze bez termoobiegu. Najpierw 120 stopni przez 30 min a potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 3 godziny.
- Wyłączamy piekarnik i pozwalamy się bezie ostudzić, uchylając drzwi. Można przygotować bezę poprzedniego dnia wieczorem i zostawić na noc w piekarniku.
- Przed samym podaniem przygotowujemy bitą śmietanę miksując schłodzoną śmietanę, zagęszczacz, rozgniecione truskawki i cukier puder do uzyskania sztywnej masy.
- Na ostudzona bezę nakładamy warstwami śmietanę i na wierzch owoce. Do środkowej warstwy również można dodać świeże, pokrojone w plasterki truskawki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Truskawkowy tort bezowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!