Kosą po patelni Przepisy Tosty z szynką, serem camembert i karmelizowaną gruszką

Tosty z szynką, serem camembert i karmelizowaną gruszką

5 min. czytania
5
0
Co się dzieje jak się wstanie z łóżka z przeświadczeniem, że czas na pyszne śniadanie? Ja idę do kuchni i improwizuję. Tosty pomyślałem – no dobrze ale to banalne. No to kombinujemy. Dwie gruszki leżały w lodówce a ich miękkość i kolor świadczyły o rychłym zgonie. Ser camembert słyszałem że do gruszki pasuje. Mam świeży szpinak i szynkę. Nie ma problemu łączymy to ze sobą. I tak własnie powstało to coś. Mnie smakuje wybitnie. Tak wiem pewnie powiecie dziwne połączenie smaków i przypraw. Słodkie, kwaśne, ostre – no miks totalny na talerzu. Ale się fajnie komponuje. Macie odwagę to testujcie.
Tosty z szynką, serem camembert i karmelizowaną gruszką
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 5 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Jak wykonać przepis na – Tosty z z szynką, serem camembert i karmelizowaną gruszką
Składniki:
  • 2 dorodne miękkie gruszki
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 plastry szynki
  • 1/2 krążka sera camembert
  • 1 garść świeżych liści szpinaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka masła
Sposób wykonania:
  • Jeśli macie opiekacz to najlepiej zrobić w nim tosty z nałożoną na wierzch szynką, jednak może to być zwykły toster a szynkę kładziemy bez podgrzewania wtedy.
  • Ale od początku – gruszki umyłem i obrałem. Pokroiłem w drobną kostkę i skropiłem sokiem z cytryny.
  • Na patelni rozgrzałem łyżeczkę masła. Dodałem gruszki, chwile podsmażyłem by puściły sok i posypałem cukrem. Znów chwilę podsmażyłem mieszając i dodałem paprykę oraz cynamon. Wymieszałem dokładnie i podsmażyłem ok. 1 min.
  • Liście szpinaku umyłem dokładnie. Ser pokroiłem w cienkie plastry.
  • No i układanie – upieczony tost, szynka, ser, szpinak no i gruszki na wierzch. I trochę obok bo pyszne.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tosty z z szynką, serem camembert i karmelizowaną gruszką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 22
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    22
    Udostępnienia

5
Napisz coś od Siebie

avatar

3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
GosiaMyśli PotarganejKosą po patelniSikorkowe Pasje Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Gosia
Gość

Moje podniebienie zdecydowanie byłoby zachwycone tym smakiem 🙂 Kuszące tosty, żeby tylko ktoś jeszcze zrobił mi na śniadanie 🙂

Myśli Potarganej
Gość

Rewelacyjny pomysł. Mam nadzieję , że jeszcze kiedyś go powtórzysz i mnie zaprosisz na śniadanie;)

Sikorkowe Pasje
Gość

Ta gruszka to troszkę mało mi tu pasuje, lecz lubię nowości, Marco też więc chętnie spróbujemy.

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite