Pyszny, delikatny i mocno kakaowy tort z bitą śmietaną i wiśniami. Mniam - pięknie wygląda i cudownie smakuje szczególnie po objedzeniu się na grillu z rodzinką - nie dało mu się oprzeć mimo, że człowiek jeszcze przed chwilą deklarował, że już nic więcej w siebie nie wciśnie.
Jak wykonać przepis na - Tort kakaowy z bitą śmietaną i wiśniamiPotrzebne składniki
Biszkopt
- 7 jajek
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 130 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
Krem
- 0,5 l śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- woda
- wiśnie z komputu lub świeże
Polewa
- 100 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżyeczka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania
- Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dosypujemy cukier i mieszamy mikserem,
- Dodajemy po ubiciu kolejno żółtka.
- Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy z jajek mieszając,
- Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni celcjusza.
- Podczas pieczenia ubijamy śmietanę dodając cukier puder.
- Gdy będzie już sztywna dolewamy powoli cały czas mieszając rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody żelatynę. Wody dodajemy tyle by żelatyna utworzyła zawiesinę konsystencji śmietany (przed ubiciem).
- Ostudzony biszkopt kroimy na dwie cześci i przekładamy bitą śmietaną i owocami.
- Część bitej śmietany zostawiamy na brzegi tortu.
- Margarynę roztapiamy na wolnym ogniu w rondelku, dodajemy cukier, kakao.
- W mleku rozpuszczamy mąkę, hartujemy łyżeczką masy i dolewamy do środka.
- Mieszamy i gotujemy wszystko razem 3 minuty.
- Polewę nakładamy na wierzch tortu i dekorujemy wg uznania.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort kakaowy z bitą śmietaną i wiśniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: