w , ,

Tort kakaowy z bitą śmietaną i wiśniami



Pyszny, delikatny i mocno kakaowy tort z bitą śmietaną i wiśniami. Mniam - pięknie wygląda i cudownie smakuje szczególnie po objedzeniu się na grillu z rodzinką - nie dało mu się oprzeć mimo, że człowiek jeszcze przed chwilą deklarował, że już nic więcej w siebie nie wciśnie.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Jak wykonać przepis na - Tort kakaowy z bitą śmietaną i wiśniami

Potrzebne składniki

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao

Krem

  • 0,5 l śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • woda
  • wiśnie z komputu lub świeże

Polewa

  • 100 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżyeczka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania

  • Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dosypujemy cukier i mieszamy mikserem,
  • Dodajemy po ubiciu kolejno żółtka.
  • Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy z jajek mieszając,
  • Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni celcjusza.
  • Podczas pieczenia ubijamy śmietanę dodając cukier puder.
  • Gdy będzie już sztywna dolewamy powoli cały czas mieszając rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody żelatynę. Wody dodajemy tyle by żelatyna utworzyła zawiesinę konsystencji śmietany (przed ubiciem).
  • Ostudzony biszkopt kroimy na dwie cześci i przekładamy bitą śmietaną i owocami.
  • Część bitej śmietany zostawiamy na brzegi tortu.
  • Margarynę roztapiamy na wolnym ogniu w rondelku, dodajemy cukier, kakao.
  • W mleku rozpuszczamy mąkę, hartujemy łyżeczką masy i dolewamy do środka.
  • Mieszamy i gotujemy wszystko razem 3 minuty.
  • Polewę nakładamy na wierzch tortu i dekorujemy wg uznania.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort kakaowy z bitą śmietaną i wiśniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze