Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Tort kakaowy z bitą śmietaną i wiśniami

Tort kakaowy z bitą śmietaną i wiśniami

3 min. czytania
0
1
Pyszny, delikatny i mocno kakaowy tort z bitą śmietaną i wiśniami. Mniam - pięknie wygląda i cudownie smakuje szczególnie po objedzeniu się na grillu z rodzinką - nie dało mu się oprzeć mimo, że człowiek jeszcze przed chwilą deklarował, że już nic więcej w siebie nie wciśnie.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 50 min.
Czas całkowity: 1 godz. 20 min.
Drukuj przepis

Składniki:

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 130 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao

Krem

  • 0,5 l śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • woda
  • wiśnie z komputu lub świeże

Polewa

  • 100 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżyeczka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  • Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dosypujemy cukier i mieszamy mikserem,
  • Dodajemy po ubiciu kolejno żółtka.
  • Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy z jajek mieszając,
  • Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni celcjusza.
  • Podczas pieczenia ubijamy śmietanę dodając cukier puder.
  • Gdy będzie już sztywna dolewamy powoli cały czas mieszając rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody żelatynę. Wody dodajemy tyle by żelatyna utworzyła zawiesinę konsystencji śmietany (przed ubiciem).
  • Ostudzony biszkopt kroimy na dwie cześci i przekładamy bitą śmietaną i owocami.
  • Część bitej śmietany zostawiamy na brzegi tortu.
  • Margarynę roztapiamy na wolnym ogniu w rondelku, dodajemy cukier, kakao.
  • W mleku rozpuszczamy mąkę, hartujemy łyżeczką masy i dolewamy do środka.
  • Mieszamy i gotujemy wszystko razem 3 minuty.
  • Polewę nakładamy na wierzch tortu i dekorujemy wg uznania.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Przekąska imprezowa – mini hot-dogi w cieście na pizzę

Niedługo zaczniemy kibicować, imprezować i taka przekąska na imprezy wszelakie – jak…