Potrzebne składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 1 szkl.cukru
- 1 szkl.mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa chałwowa
- 2 budynie waniliowe
- 30 dkg chałwy waniliowej
- 25 dkg masła
- 3 szkl.mleka.
- dżem z czarnej porzeczki
Sposób wykonania
- Białka ubijamy stopniowo dodając cukier a następnie po żółtku. Masa powinna być kremowa.
- Wsypujemy mąkę z proszkiem lekko mieszamy drewnianą łyżką.
- Masę przekładamy do formy (śr.25cm) i pieczemy 30 min. w temp.180 stopni.
- Przekrawamy po ostudzeniu na pół.
- Chałwę miksujemy.
- Budynie gotujemy na mleku i studzimy.
- Masło ucieramy dodając po łyżce budyniu a następnie stopniowo chałwę.
- Na jednym biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy a na drugim dżem i biszkopty składamy masą i dżemem do siebie.
- Wierzch i boki ciasta smarujemy resztą masy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort chałwowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Przepis udostępniony przez moich Rodziców – dzięki.