Tort chałwowy

Kosą po patelni
Chałwa to jedno z moich ulubionych małych co nie co ? dlatego ten tort szczególnie mi przypadł do gustu. Jak będzie wyglądał zależy od Ciebie ale smakował będzie na 100% obłędnie.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na – Tort chałwowy

Potrzebne składniki

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 1 szkl.cukru
  • 1 szkl.mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa chałwowa

  • 2 budynie waniliowe
  • 30 dkg chałwy waniliowej
  • 25 dkg masła
  • 3 szkl.mleka.
  • dżem z czarnej porzeczki

Sposób wykonania

  • Białka ubijamy stopniowo dodając cukier a następnie po żółtku. Masa powinna być kremowa.
  • Wsypujemy mąkę z proszkiem lekko mieszamy drewnianą łyżką.
  • Masę przekładamy do formy (śr.25cm) i pieczemy 30 min. w temp.180 stopni.
  • Przekrawamy po ostudzeniu na pół.
  • Chałwę miksujemy.
  • Budynie gotujemy na mleku i studzimy.
  • Masło ucieramy dodając po łyżce budyniu a następnie stopniowo chałwę.
  • Na jednym biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy a na drugim dżem i biszkopty składamy masą i dżemem do siebie.
  • Wierzch i boki ciasta smarujemy resztą masy.
Do dekoracji możemy użyć ciastka zbożowe, które kruszymy posypujemy boki lub dodatkowo wierzch a sam tort dekorujemy wg fantszji i uznania.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tort chałwowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Przepis udostępniony przez moich Rodziców – dzięki.

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze