Tort chałwowy

5 minuty czytania

Chałwa to jedno z moich ulubionych małych co nie co ? dlatego ten tort szczególnie mi przypadł do gustu. Jak będzie wyglądał zależy od Ciebie ale smakował będzie na 100% obłędnie.

Tort chałwowy

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

    Biszkopt
  • 5 jajek,
  • 1 szkl.cukru,
  • 1 szkl.mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa chałwowa
  • 2 budynie waniliowe,
  • 30 dkg chałwy waniliowej,
  • 25 dkg masła,
  • 3 szkl.mleka.
  • dżem z czarnej porzeczki

Sposób wykonania:

  1. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier a następnie po żółtku. Masa powinna być kremowa.
  2. Wsypujemy mąkę z proszkiem lekko mieszamy drewnianą łyżką.
  3. Masę przekładamy do formy (śr.25cm) i pieczemy 30 min. w temp.180 stopni.
  4. Przekrawamy po ostudzeniu na pół.
  5. Chałwę miksujemy.
  6. Budynie gotujemy na mleku i studzimy.
  7. Masło ucieramy dodając po łyżce budyniu a następnie stopniowo chałwę.
  8. Na jednym biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy a na drugim dżem i biszkopty składamy masą i dżemem do siebie.
  9. Wierzch i boki ciasta smarujemy resztą masy.

Uwagi dodatkowe:

Do dekoracji możemy użyć ciastka zbożowe, które kruszymy posypujemy boki lub dodatkowo wierzch a sam tort dekorujemy wg fantszji i uznania.

Przepis udostępniony przez moich Rodziców – dzięki.