Tort chałwowy

2 min. czytania
0
0
Chałwa to jedno z moich ulubionych małych co nie co ? dlatego ten tort szczególnie mi przypadł do gustu. Jak będzie wyglądał zależy od Ciebie ale smakował będzie na 100% obłędnie.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Tort chałwowy

Składniki:

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 1 szkl.cukru
  • 1 szkl.mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa chałwowa

  • 2 budynie waniliowe
  • 30 dkg chałwy waniliowej
  • 25 dkg masła
  • 3 szkl.mleka.
  • dżem z czarnej porzeczki

Sposób wykonania:

  • Białka ubijamy stopniowo dodając cukier a następnie po żółtku. Masa powinna być kremowa.
  • Wsypujemy mąkę z proszkiem lekko mieszamy drewnianą łyżką.
  • Masę przekładamy do formy (śr.25cm) i pieczemy 30 min. w temp.180 stopni.
  • Przekrawamy po ostudzeniu na pół.
  • Chałwę miksujemy.
  • Budynie gotujemy na mleku i studzimy.
  • Masło ucieramy dodając po łyżce budyniu a następnie stopniowo chałwę.
  • Na jednym biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy a na drugim dżem i biszkopty składamy masą i dżemem do siebie.
  • Wierzch i boki ciasta smarujemy resztą masy.

Uwagi dodatkowe

Do dekoracji możemy użyć ciastka zbożowe, które kruszymy posypujemy boki lub dodatkowo wierzch a sam tort dekorujemy wg fantszji i uznania.

Przepis udostępniony przez moich Rodziców – dzięki.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…