Potrzebne składniki
- 500 g serka mascarpone
- 250 g biszkoptów podłużnych Ladyfingers
- 4 świeżych jajek
- 80 g cukru pudru
- 100 ml likieru Amaretto
- 1,5 szklanki mocnej zaparzonej kawy
- 2 łyżki kakao do posypania
Sposób wykonania
- Żółta oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem pudrem, na puszystą masę.
- Stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy.
- Ubijamy pianę z białek na sztywno (możemy dodać szczyptę soli) i dokładamy do masy tym razem już tylko mieszając do połączenia składników.
- Likier mieszamy z zimna kawą. Maczamy w nim biszkopty, krótko tak by nam całkiem nie rozmiękły z obu stron.
- Układamy w naczyniu warstwę biszkoptów, przykrywamy połową masy, kolejna warstwa i masa.
- Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Jak masa już zastygnie porządnie, wyjmujemy ciasto, posypujemy kakao i wcinamy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tiramisu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
jakie aksamitne 🙂 pycha 🙂