Pyszne ciasto bez pieczenia Tyrajmisiu czyli Tiramisu. Znacie pewnie doskonale ten smak bo sporo osób po nie sięga chcąc zrobić coś fajnego na przyjęcie. Mało pracy a efekt bardzo fajny. Odrobina alkoholu, kawa, i puszysta masa w połączeniu z kakao - mniam. Polecam potrzymać w lodówce minimum z 5 godzin. Można też zrobić to cisto w pucharkach z małymi biszkoptami, ja jednak polecam przełamać długie biszkopty o bardziej twardej strukturze. Nie rozmiękają tak bardzo jak te małe okrągłe.
Jak wykonać przepis na - TiramisuPotrzebne składniki
- 500 g serka mascarpone
- 250 g biszkoptów podłużnych Ladyfingers
- 4 świeżych jajek
- 80 g cukru pudru
- 100 ml likieru Amaretto
- 1,5 szklanki mocnej zaparzonej kawy
- 2 łyżki kakao do posypania
Sposób wykonania
- Żółta oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem pudrem, na puszystą masę.
- Stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy.
- Ubijamy pianę z białek na sztywno (możemy dodać szczyptę soli) i dokładamy do masy tym razem już tylko mieszając do połączenia składników.
- Likier mieszamy z zimna kawą. Maczamy w nim biszkopty, krótko tak by nam całkiem nie rozmiękły z obu stron.
- Układamy w naczyniu warstwę biszkoptów, przykrywamy połową masy, kolejna warstwa i masa.
- Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Jak masa już zastygnie porządnie, wyjmujemy ciasto, posypujemy kakao i wcinamy.
Jajka należy dokładnie umyć i sparzyć - ciasto nie jest pieczone, więc trzeba na to zwrócić uwagę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tiramisu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
jakie aksamitne 🙂 pycha 🙂