Tiramisu

Kosą po patelni
Tiramisu
Pyszne ciasto bez pieczenia Tyrajmisiu czyli Tiramisu. Znacie pewnie doskonale ten smak bo sporo osób po nie sięga chcąc zrobić coś fajnego na przyjęcie. Mało pracy a efekt bardzo fajny. Odrobina alkoholu, kawa, i puszysta masa w połączeniu z kakao - mniam. Polecam potrzymać w lodówce minimum z 5 godzin. Można też zrobić to cisto w pucharkach z małymi biszkoptami, ja jednak polecam przełamać długie biszkopty o bardziej twardej strukturze. Nie rozmiękają tak bardzo jak te małe okrągłe.
Przygotowanie: 30 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Tiramisu

Potrzebne składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g biszkoptów podłużnych Ladyfingers
  • 4 świeżych jajek
  • 80 g cukru pudru
  • 100 ml likieru Amaretto
  • 1,5 szklanki mocnej zaparzonej kawy
  • 2 łyżki kakao do posypania

Sposób wykonania

  • Żółta oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem pudrem, na puszystą masę.
  • Stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy.
  • Ubijamy pianę z białek na sztywno (możemy dodać szczyptę soli) i dokładamy do masy tym razem już tylko mieszając do połączenia składników.
  • Likier mieszamy z zimna kawą. Maczamy w nim biszkopty, krótko tak by nam całkiem nie rozmiękły z obu stron.
  • Układamy w naczyniu warstwę biszkoptów, przykrywamy połową masy, kolejna warstwa i masa.
  • Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • Jak masa już zastygnie porządnie, wyjmujemy ciasto, posypujemy kakao i wcinamy.
Jajka należy dokładnie umyć i sparzyć - ciasto nie jest pieczone, więc trzeba na to zwrócić uwagę.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tiramisu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
zlapinska

jakie aksamitne 🙂 pycha 🙂