Tiramisu

2 min. czytania
2
3
Pyszne ciasto bez pieczenia Tyrajmisiu czyli Tiramisu. Znacie pewnie doskonale ten smak bo sporo osób po nie sięga chcąc zrobić coś fajnego na przyjęcie. Mało pracy a efekt bardzo fajny. Odrobina alkoholu, kawa, i puszysta masa w połączeniu z kakao - mniam. Polecam potrzymać w lodówce minimum z 5 godzin. Można też zrobić to cisto w pucharkach z małymi biszkoptami, ja jednak polecam przełamać długie biszkopty o bardziej twardej strukturze. Nie rozmiękają tak bardzo jak te małe okrągłe.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas całkowity: 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g biszkoptów podłużnych Ladyfingers
  • 4 świeżych jajek
  • 80 g cukru pudru
  • 100 ml likieru Amaretto
  • 1,5 szklanki mocnej zaparzonej kawy
  • 2 łyżki kakao do posypania

Sposób wykonania:

  • Żółta oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem pudrem, na puszystą masę.
  • Stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy.
  • Ubijamy pianę z białek na sztywno (możemy dodać szczyptę soli) i dokładamy do masy tym razem już tylko mieszając do połączenia składników.
  • Likier mieszamy z zimna kawą. Maczamy w nim biszkopty, krótko tak by nam całkiem nie rozmiękły z obu stron.
  • Układamy w naczyniu warstwę biszkoptów, przykrywamy połową masy, kolejna warstwa i masa.
  • Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • Jak masa już zastygnie porządnie, wyjmujemy ciasto, posypujemy kakao i wcinamy.

Uwagi dodatkowe

Jajka należy dokładnie umyć i sparzyć - ciasto nie jest pieczone, więc trzeba na to zwrócić uwagę.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…