w ,

Tiramisu

Tiramisu

Pyszne ciasto bez pieczenia Tyrajmisiu czyli Tiramisu. Znacie pewnie doskonale ten smak bo sporo osób po nie sięga chcąc zrobić coś fajnego na przyjęcie. Mało pracy a efekt bardzo fajny. Odrobina alkoholu, kawa, i puszysta masa w połączeniu z kakao - mniam. Polecam potrzymać w lodówce minimum z 5 godzin. Można też zrobić to cisto w pucharkach z małymi biszkoptami, ja jednak polecam przełamać długie biszkopty o bardziej twardej strukturze. Nie rozmiękają tak bardzo jak te małe okrągłe.
Przygotowanie: 30 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Tiramisu

Potrzebne składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g biszkoptów podłużnych Ladyfingers
  • 4 świeżych jajek
  • 80 g cukru pudru
  • 100 ml likieru Amaretto
  • 1,5 szklanki mocnej zaparzonej kawy
  • 2 łyżki kakao do posypania

Sposób wykonania

  • Żółta oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem pudrem, na puszystą masę.
  • Stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy.
  • Ubijamy pianę z białek na sztywno (możemy dodać szczyptę soli) i dokładamy do masy tym razem już tylko mieszając do połączenia składników.
  • Likier mieszamy z zimna kawą. Maczamy w nim biszkopty, krótko tak by nam całkiem nie rozmiękły z obu stron.
  • Układamy w naczyniu warstwę biszkoptów, przykrywamy połową masy, kolejna warstwa i masa.
  • Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • Jak masa już zastygnie porządnie, wyjmujemy ciasto, posypujemy kakao i wcinamy.
Jajka należy dokładnie umyć i sparzyć - ciasto nie jest pieczone, więc trzeba na to zwrócić uwagę.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tiramisu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
zlapinska

jakie aksamitne 🙂 pycha 🙂