Tiramisu

3 min. czytania
1
3
Pyszne ciasto bez pieczenia Tyrajmisiu czyli Tiramisu. Znacie pewnie doskonale ten smak bo sporo osób po nie sięga chcąc zrobić coś fajnego na przyjęcie. Mało pracy a efekt bardzo fajny. Odrobina alkoholu, kawa, i puszysta masa w połączeniu z kakao - mniam. Polecam potrzymać w lodówce minimum z 5 godzin. Można też zrobić to cisto w pucharkach z małymi biszkoptami, ja jednak polecam przełamać długie biszkopty o bardziej twardej strukturze. Nie rozmiękają tak bardzo jak te małe okrągłe.
Przygotowanie: 30 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Tiramisu

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g biszkoptów podłużnych Ladyfingers
  • 4 świeżych jajek
  • 80 g cukru pudru
  • 100 ml likieru Amaretto
  • 1,5 szklanki mocnej zaparzonej kawy
  • 2 łyżki kakao do posypania

Sposób wykonania:

  • Żółta oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem pudrem, na puszystą masę.
  • Stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy.
  • Ubijamy pianę z białek na sztywno (możemy dodać szczyptę soli) i dokładamy do masy tym razem już tylko mieszając do połączenia składników.
  • Likier mieszamy z zimna kawą. Maczamy w nim biszkopty, krótko tak by nam całkiem nie rozmiękły z obu stron.
  • Układamy w naczyniu warstwę biszkoptów, przykrywamy połową masy, kolejna warstwa i masa.
  • Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • Jak masa już zastygnie porządnie, wyjmujemy ciasto, posypujemy kakao i wcinamy.

Uwagi dodatkowe

Jajka należy dokładnie umyć i sparzyć - ciasto nie jest pieczone, więc trzeba na to zwrócić uwagę.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    zlapinska

    14 października 2017 w 12:53

    jakie aksamitne 🙂 pycha 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …