w , , ,

Tarta ze szparagami

Niezwykle prosta tarta ze szparagami i serem pleśniowym na kruchym spodzie. Spód najlepiej zrobić własny ale można z powodzeniem użyć gotowy, wtedy będzie jeszcze szybciej. Szparagów jak mamy młode nie potrzeba wcześniej podgotowywać. Masa z sera, śmietany i jajek doskonale pasuje do szparagów. Tarta jest delikatna i pyszna. Serdecznie polecam, póki szparagi wszędzie dostępne.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Tarta ze szparagami
Składniki:

Na spód

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Na masę

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 3 jajka
  • 500 ml śmietany 18%
  • 1 opakowanie sera pleśniowego
  • trochę startego parmezanu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • masło do wysmarowania formy
  • trochę posiekanego szczypiorku
Sposób wykonania:

Spód do tarty

  • Składniki na ciasto wyłożyłem na stolnicę (masło powinno być zimne), posiekałem wszystko nożem i wyrobiłem szybko na gładka masę do połączenia składników. Zawinąłem w folię i włożyłem do lodówki na godzinę.
  • Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowałem na placek ciut większy niż forma.
  • Jeśli masz gotowy spód do tarty to zacznij od tego punktu. Wyłożyłem ciastem formę posmarowaną masłem, wraz z brzegami, zrobiłem kilka otworów widelcem w spodzie. Przykryłem krążkiem papieru do pieczenia, na który wysypałem ziarna fasoli by tarta nie urosła podczas podpiekania.
  • Wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłem 10-15 min.
  • Następnie wyjąłem spód i zdjąłem papier i fasolę z wierzchu.

Przygotowanie masy

  • Jajka wbiłem do śmietany i dokładnie wymieszałem, dodając sól i pieprz do smaku oraz gałkę.
  • Ser pleśniowy pokroiłem w kawałki.
  • Szparagi dokładnie umyłem, oderwałem twarde grube końcówki. Odkroiłem główki a łodygi posiekałem po skosie w plasterki.
  • Łodygi, parmezan i pokrojony ser pleśniowy wymieszałem z masą.

Pieczenie tarty

  • Masę wylałem na podpieczony spód tarty. Wyrównałem i ułożyłem na wierzchu główki szparagów lekko zatapiając je w masie.
  • Tak przygotowana tartę ze szparagami wstawiłem znów do piekarnika na 30-35 min. (180 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy aż brzegi się zrobią złote, a masa lekko zacznie sie podpiekać.
  • Wyjęta tartę posypałem posiekanym szczypiorkiem i można zajadać. Smacznego.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta ze szparagami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia Kowalska
4 miesięcy temu

O esu, ale ona obłędnie wygląda. Ten ser i tyle go, plus jeszcze szparagi — danie idealne dla mnie i małżona.
Idę dopisywać do listy zakupów składniki 😛

Sikorkowe Pasje
4 miesięcy temu

O właśnie, a ciągle szukam przepisu na szparagi, bo aż wstyd przyznać – jeszcze nie jadłam i nawet nie wiem jak smakują.

Irena-hooltayewpodrozy
Irena-hooltayewpodrozy
4 miesięcy temu

Karol…zaczynasz mi imponować!
Znaczy zawsze, jako spec od kompa…ale od kuchni?
No rewelacyjna tarta, a szparagi stoją i patrzą u mnie, co z nimi zrobić.
Wygląda to obłędnie, że się tak wyrażę.
Czuję ten zapach, ten szczypior, ten ser.
Ochy i achy!!!! 🙂

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
4 miesięcy temu

Za szparagi to się dam pokroić! A jeszcze do tego tarta? – Chyba będę musiała pomyśleć o takiej tarcie na kolację 🙂

Słodko Słodka
4 miesięcy temu

Wygląda rewelacyjnie aż szkoda kroić 🙂