Niezwykle prosta tarta ze szparagami i serem pleśniowym na kruchym spodzie. Spód najlepiej zrobić własny ale można z powodzeniem użyć gotowy, wtedy będzie jeszcze szybciej. Szparagów jak mamy młode nie potrzeba wcześniej podgotowywać. Masa z sera, śmietany i jajek doskonale pasuje do szparagów. Tarta jest delikatna i pyszna. Serdecznie polecam, póki szparagi wszędzie dostępne.
Jak wykonać przepis na – Tarta ze szparagami
Potrzebne składniki
Na spód
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła (zimnego)
- 2 jajka
- sól, pieprz
Na masę
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 3 jajka
- 500 ml śmietany 18%
- 1 opakowanie sera pleśniowego
- trochę startego parmezanu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Dodatkowo
- masło do wysmarowania formy
- trochę posiekanego szczypiorku
Sposób wykonania
Spód do tarty
- Składniki na ciasto wyłożyłem na stolnicę (masło powinno być zimne), posiekałem wszystko nożem i wyrobiłem szybko na gładka masę do połączenia składników. Zawinąłem w folię i włożyłem do lodówki na godzinę.
- Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowałem na placek ciut większy niż forma.
- Jeśli masz gotowy spód do tarty to zacznij od tego punktu. Wyłożyłem ciastem formę posmarowaną masłem, wraz z brzegami, zrobiłem kilka otworów widelcem w spodzie. Przykryłem krążkiem papieru do pieczenia, na który wysypałem ziarna fasoli by tarta nie urosła podczas podpiekania.
- Wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłem 10-15 min.
- Następnie wyjąłem spód i zdjąłem papier i fasolę z wierzchu.
Przygotowanie masy
- Jajka wbiłem do śmietany i dokładnie wymieszałem, dodając sól i pieprz do smaku oraz gałkę.
- Ser pleśniowy pokroiłem w kawałki.
- Szparagi dokładnie umyłem, oderwałem twarde grube końcówki. Odkroiłem główki a łodygi posiekałem po skosie w plasterki.
- Łodygi, parmezan i pokrojony ser pleśniowy wymieszałem z masą.
Pieczenie tarty
- Masę wylałem na podpieczony spód tarty. Wyrównałem i ułożyłem na wierzchu główki szparagów lekko zatapiając je w masie.
- Tak przygotowana tartę ze szparagami wstawiłem znów do piekarnika na 30-35 min. (180 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy aż brzegi się zrobią złote, a masa lekko zacznie sie podpiekać.
- Wyjęta tartę posypałem posiekanym szczypiorkiem i można zajadać. Smacznego.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta ze szparagami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
O esu, ale ona obłędnie wygląda. Ten ser i tyle go, plus jeszcze szparagi — danie idealne dla mnie i małżona.
Idę dopisywać do listy zakupów składniki 😛
O właśnie, a ciągle szukam przepisu na szparagi, bo aż wstyd przyznać – jeszcze nie jadłam i nawet nie wiem jak smakują.
Karol…zaczynasz mi imponować!
Znaczy zawsze, jako spec od kompa…ale od kuchni?
No rewelacyjna tarta, a szparagi stoją i patrzą u mnie, co z nimi zrobić.
Wygląda to obłędnie, że się tak wyrażę.
Czuję ten zapach, ten szczypior, ten ser.
Ochy i achy!!!! 🙂
Za szparagi to się dam pokroić! A jeszcze do tego tarta? – Chyba będę musiała pomyśleć o takiej tarcie na kolację 🙂
Wygląda rewelacyjnie aż szkoda kroić 🙂