Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Tarta z owocami z kompotu z suszu

Kosą po patelni 31 grudnia 2017
Mieliście kiedyś problem co z zrobić z owocami z kompotu? Zróbcie tartę! Jest pyszna, wilgotna, lekko słodka i bardzo aromatyczna szczególnie jak użyjecie owoców z kompotu z suszu. Dodatkowo przyprawa piernikowa i aromat rumowy dają niepowtarzalny smak. Tarta musi być długo pieczona bo owoce są wilgotne. Polecam też polukrować całość bo cukru nie jest za wiele.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na - Tarta z owocami z komputu z suszu

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • aromat rumowy

Wypełnienie:

  • 2-3 szklanki owoców z komputu z suszu
  • 2 jajka + 1 białko
  • 100 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Lukier:

  • cukier puder
  • sok cytrynowy
  • sok z buraczków

Sposób wykonania

  • Ciasto zagniatamy łącząc wszystkie składniki - ważne by masło było schłodzone i najlepiej posiekać je nożem z mąką by go nie rozgrzewać za długo rękami.
  • Ciasto zawijamy w folię i do lodówki na godzinę.
  • Rozwałkowujemy ciasto na wielkość formy do tarty (27 cm). Smarujemy formę masłem i wykładamy ciastem łącznie z brzegami. Nakłuwamy spód widelcem.
  • Wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 10 minut.
  • Odsączone wcześniej owoce kroimy na mniejsze kawałki.
  • Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy śmietanę, przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy.
  • Układamy owoce na podpieczony spód i zalewamy masa z jajek. Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
  • Robimy lukiem z cukru i soku z cytryny zmieszanego z wodą lub sokiem z buraków. Wystudzoną tartę lukrujemy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z owocami z komputu z suszu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi ciasto, jajka, kompot, lukier, owoce, śmietana, tarta
Kosą po patelni 31 grudnia 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Wspomnienia kulinarne Ojca Karola cz. 13
Następny wpis Śledzie w oliwie z pomidorami i żurawiną
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ewa
Ewa
3 stycznia 2020 16:20

Super przepis! Ciasto wychodzi bardzo smaczne, do tego jest to świetny pomysł dla tych, którzy nie lubią marnowania jedzenia.

0
Odpowiedz

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Ziołowy kurczak z ziemniakami – Lunchbox

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone – czyli armagedon w kuchni

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Jak powiększyć przestrzeń w małej sypialni?

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?