w , ,

Tarta z owocami z kompotu z suszu



Mieliście kiedyś problem co z zrobić z owocami z kompotu? Zróbcie tartę! Jest pyszna, wilgotna, lekko słodka i bardzo aromatyczna szczególnie jak użyjecie owoców z kompotu z suszu. Dodatkowo przyprawa piernikowa i aromat rumowy dają niepowtarzalny smak. Tarta musi być długo pieczona bo owoce są wilgotne. Polecam też polukrować całość bo cukru nie jest za wiele.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na - Tarta z owocami z komputu z suszu

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • aromat rumowy

Wypełnienie:

  • 2-3 szklanki owoców z komputu z suszu
  • 2 jajka + 1 białko
  • 100 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Lukier:

  • cukier puder
  • sok cytrynowy
  • sok z buraczków

Sposób wykonania

  • Ciasto zagniatamy łącząc wszystkie składniki - ważne by masło było schłodzone i najlepiej posiekać je nożem z mąką by go nie rozgrzewać za długo rękami.
  • Ciasto zawijamy w folię i do lodówki na godzinę.
  • Rozwałkowujemy ciasto na wielkość formy do tarty (27 cm). Smarujemy formę masłem i wykładamy ciastem łącznie z brzegami. Nakłuwamy spód widelcem.
  • Wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 10 minut.
  • Odsączone wcześniej owoce kroimy na mniejsze kawałki.
  • Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy śmietanę, przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy.
  • Układamy owoce na podpieczony spód i zalewamy masa z jajek. Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
  • Robimy lukiem z cukru i soku z cytryny zmieszanego z wodą lub sokiem z buraków. Wystudzoną tartę lukrujemy.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z owocami z komputu z suszu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ewa

Super przepis! Ciasto wychodzi bardzo smaczne, do tego jest to świetny pomysł dla tych, którzy nie lubią marnowania jedzenia.