Potrzebne składniki
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- sól (pieprz)
Nadzienie:
- 1 mała cukinia
- 2 pomidory
- 60 g salami
- 200 g mozzarelli
- świeża bazylia
- sól (pieprz, oregano)
- oliwa
Sposób wykonania
- Schłodzone masło mieszamy z mąką, solą i pieprzem najlepiej używając noża, wbijamy jajko i szybko wyrabiamy. Ciasto nie powinno się za bardzo ogrzać od naszych rąk.
- Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Rozwałkowujemy ciasto na wielkość formy do tarty (27 cm). Smarujemy formę masłem i wykładamy ciastem łącznie z brzegami. Nakłuwamy spód widelcem.
- Wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 10 minut.
- Kroimy salami, pomidora, cukinię i mozzarellę w plastry.
- Wyjmujemy ciasto i niestety tu zaczyna się zabawa bo wymyśliłem sobie że ułożę to gęsto na zakładkę. Zaczynając od zewnętrznego kręgu układamy kolejno po plasterku każdego składnika tak by kolejny przykrywał 3/4 powierzchni poprzedniego. Powstanie w ten sposób gruba warstwa nadzienia. Kierujemy się tworząc kolejne kręgi lekko zachodzące na zewnętrzne ku środkowi.
- Całość posypujemy ziołami, solimy dość obficie i skrapiamy niewielka ilością oliwy.
- Pieczemy dalej w 180 stopniach ok. 25-30 min. Obserwujcie piekarnik – brzegi nie mogą się spalić a ser powinien się rozpuścić.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z salami, cukinią, mozzarellą i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze nie jadłem tarty… Jutro wybieram się na Stare miasto w Olsztynie, więc może gdzieś dostanę… Mam wielką ochotę na takie danie. pozdrawiam.
pewnie bez trudu znajdziesz w Olsztynie miejsce gdzie je podają – możesz zapytać Kasię prowadzącą htttp://mostekwkuchni.pl powinna Ci doradzić gdzie konkretnie się udać by spróbować dobrej.
Wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze sama nie robiłam tarty… Muszę się kiedyś skusić na wypróbowanie tego przepisu, bo uwielbiam połączenie cukinii, pomidorów i mozzarelli 😉
koniecznie napisz czy smakowało bo to eksperyment – będziesz królikiem doświadczalnym