Tarta z salami, cukinią, mozzarellą i pomidorami

Kosą po patelni
Tarta z salami, cukinią, mozzarellą i pomidorami
Przepis pewnie już ktoś kiedyś podobny wymyślił, bo to strasznie proste a genialne w smaku ale powstał w czasie trwania burzy mózgów nad menu przyjęciowym. Wszystko fajnie tylko układanie tego w ten sposób nie myślałem, że będzie tak… nudne. Na szczęście smak wynagradza tą mozolną pracę. Świetnie wygląda i jest pyszna. Bałem się, że będzie sucha ale ser się pięknie rozpuszcza, pomidory puszczają sok a oliwa dopełnia dzieła. Smacznego
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na – Tarta z salami, cukinią, mozzarellą i pomidorami

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • sól (pieprz)

Nadzienie:

  • 1 mała cukinia
  • 2 pomidory
  • 60 g salami
  • 200 g mozzarelli
  • świeża bazylia
  • sól (pieprz, oregano)
  • oliwa

Sposób wykonania

  • Schłodzone masło mieszamy z mąką, solą i pieprzem najlepiej używając noża, wbijamy jajko i szybko wyrabiamy. Ciasto nie powinno się za bardzo ogrzać od naszych rąk.
  • Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • Rozwałkowujemy ciasto na wielkość formy do tarty (27 cm). Smarujemy formę masłem i wykładamy ciastem łącznie z brzegami. Nakłuwamy spód widelcem.
  • Wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 10 minut.
  • Kroimy salami, pomidora, cukinię i mozzarellę w plastry.
  • Wyjmujemy ciasto i niestety tu zaczyna się zabawa bo wymyśliłem sobie że ułożę to gęsto na zakładkę. Zaczynając od zewnętrznego kręgu układamy kolejno po plasterku każdego składnika tak by kolejny przykrywał 3/4 powierzchni poprzedniego. Powstanie w ten sposób gruba warstwa nadzienia. Kierujemy się tworząc kolejne kręgi lekko zachodzące na zewnętrzne ku środkowi.
  • Całość posypujemy ziołami, solimy dość obficie i skrapiamy niewielka ilością oliwy.
  • Pieczemy dalej w 180 stopniach ok. 25-30 min. Obserwujcie piekarnik – brzegi nie mogą się spalić a ser powinien się rozpuścić.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta z salami, cukinią, mozzarellą i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
4 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Adam Siwołowski

Wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze nie jadłem tarty… Jutro wybieram się na Stare miasto w Olsztynie, więc może gdzieś dostanę… Mam wielką ochotę na takie danie. pozdrawiam.

Kosą po patelni

pewnie bez trudu znajdziesz w Olsztynie miejsce gdzie je podają – możesz zapytać Kasię prowadzącą htttp://mostekwkuchni.pl powinna Ci doradzić gdzie konkretnie się udać by spróbować dobrej.

Okiem Blondynki by McBlondi

Wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze sama nie robiłam tarty… Muszę się kiedyś skusić na wypróbowanie tego przepisu, bo uwielbiam połączenie cukinii, pomidorów i mozzarelli 😉

Kosą po patelni

koniecznie napisz czy smakowało bo to eksperyment – będziesz królikiem doświadczalnym