w , ,

Tarta budyniowa z truskawkami

Taka tarta budyniowa z truskawkami wywoła uśmiech na niejednej twarzy. Szalenie proste, letnie ciasto. Raz, dwa i gotowe. Bardzo mało składników. Fajny smak, świeży i letni. Po schłodzeniu jest idealna na upał. Jeden mankament – szybko znika i jest jej zwyczajnie niewiele, szczególnie jak macie kilku łakomczuchów. Nie za słodka, pełna pysznych truskawek i obowiązkowo na kruchym spodzie. Mniam – polecam!
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 8 osób
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Tarta budyniowa z truskawkami
Składniki:

Kruche ciasto

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko

Na tartę

  • 500 g truskawek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 600 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • kilka listków świeżej mięty
Sposób wykonania:
  • Połączyłem cukier z mąką dodałem jajko i dobrze schłodzone masło. Całość przesiekałem nożem by wstępnie połączyć składniki.
  • Szybko wyrobiłem ciasto rekami, zawinąłem w folię i wrzuciłem na 40 min do lodówki.
  • Formę na tartę wysmarowałem cienko masłem i wylepiłem całą łącznie z brzegami ciastem. Najłatwiej zwyczajnie je po wyjęciu z lodówki rozwałkować szybko na cienki placek, ciut większy niż forma.
  • W cieście w dnie porobiłem dziurki widelcem i wyłożyłem papierem do pieczenia.
  • Na wierzch wsypałem ziarna fasoli, które używam własnie do obciążania ciasta by nie wyrosło.
  • Wstawiłem tartę na 15 min. do piekarnika o temperaturze 180 stopni, Po 15 minutach zdjąłem obciążenie i wstawiłem ponownie na 5-10 min do lekkiego zbrązowienia ciasta.
  • W czasie pieczenia ugotowałem budyń. Mleko zagotowałem z wanilią i cukrem.
  • Jak się zagotowało wlałem budynie rozprowadzone w pół szklanki mleka. Całość wymieszałem i odstawiłem na moment.
  • Wylałem budyń na jeszcze gorącą tartę i wyrównałem powierzchnię..
  • Truskawki – uwaga tu mój patent, pokroiłem na plasterki krajalnica do jajek. Świetnie się sprawdza.
  • Ułożyłem truskawki zaczynając od zewnątrz tworząc nachodzące na siebie kręgi do środka. Szczerze to jedyna wymagająca cierpliwości czynność.
  • Na wierzchu położyłem kilka listków mięty, poczekałem aż lekko całość przestygnie i wsadziłem na godzinę do lodówki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta budyniowa z truskawkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Świat Ekspresów
10 miesięcy temu

Budyń i truskawki to połączenie nieziemskie!

Lidka
Lidka
1 rok temu

Super pomysł 😍 Bardzo prosta i mega apetyczna 👍

EfkaKonefka
1 rok temu

Obledna ilosc truskawek Lubie to 🙂

KONESSO
1 rok temu

Najlepsza wersja tarty z budyniem i truskawkami!

Zuza
1 rok temu

jaka śliczna

Basia
Basia
1 rok temu

Tarta jaka śliczna , taką pyszna. nie lubię zbyt słodkich rzeczy, a ta tarta nie jest zbyt słodka. Jest delikatna i bardzo świeża