Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Tarta budyniowa z truskawkami

Tarta budyniowa z truskawkami

4 min. czytania
5
0
Taka tarta budyniowa z truskawkami wywoła uśmiech na niejednej twarzy. Szalenie proste, letnie ciasto. Raz, dwa i gotowe. Bardzo mało składników. Fajny smak, świeży i letni. Po schłodzeniu jest idealna na upał. Jeden mankament – szybko znika i jest jej zwyczajnie niewiele, szczególnie jak macie kilku łakomczuchów. Nie za słodka, pełna pysznych truskawek i obowiązkowo na kruchym spodzie. Mniam – polecam!
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 8 osób
Przepis na:

Tarta budyniowa z truskawkami

Składniki:

Kruche ciasto

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko

Na tartę

  • 500 g truskawek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 600 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • kilka listków świeżej mięty

Sposób wykonania:

  • Połączyłem cukier z mąką dodałem jajko i dobrze schłodzone masło. Całość przesiekałem nożem by wstępnie połączyć składniki.
  • Szybko wyrobiłem ciasto rekami, zawinąłem w folię i wrzuciłem na 40 min do lodówki.
  • Formę na tartę wysmarowałem cienko masłem i wylepiłem całą łącznie z brzegami ciastem. Najłatwiej zwyczajnie je po wyjęciu z lodówki rozwałkować szybko na cienki placek, ciut większy niż forma.
  • W cieście w dnie porobiłem dziurki widelcem i wyłożyłem papierem do pieczenia.
  • Na wierzch wsypałem ziarna fasoli, które używam własnie do obciążania ciasta by nie wyrosło.
  • Wstawiłem tartę na 15 min. do piekarnika o temperaturze 180 stopni, Po 15 minutach zdjąłem obciążenie i wstawiłem ponownie na 5-10 min do lekkiego zbrązowienia ciasta.
  • W czasie pieczenia ugotowałem budyń. Mleko zagotowałem z wanilią i cukrem.
  • Jak się zagotowało wlałem budynie rozprowadzone w pół szklanki mleka. Całość wymieszałem i odstawiłem na moment.
  • Wylałem budyń na jeszcze gorącą tartę i wyrównałem powierzchnię..
  • Truskawki – uwaga tu mój patent, pokroiłem na plasterki krajalnica do jajek. Świetnie się sprawdza.
  • Ułożyłem truskawki zaczynając od zewnątrz tworząc nachodzące na siebie kręgi do środka. Szczerze to jedyna wymagająca cierpliwości czynność.
  • Na wierzchu położyłem kilka listków mięty, poczekałem aż lekko całość przestygnie i wsadziłem na godzinę do lodówki.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

5 komentarzy

  1. Avatar

    Lidka

    24 czerwca 2019 w 16:57

    Super pomysł 😍 Bardzo prosta i mega apetyczna 👍

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Avatar

    EfkaKonefka

    24 czerwca 2019 w 15:02

    Obledna ilosc truskawek Lubie to 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  3. Avatar

    KONESSO

    19 czerwca 2019 w 16:01

    Najlepsza wersja tarty z budyniem i truskawkami!

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  4. Avatar

    Zuza

    18 czerwca 2019 w 22:23

  5. Avatar

    Basia

    18 czerwca 2019 w 21:54

    Tarta jaka śliczna , taką pyszna. nie lubię zbyt słodkich rzeczy, a ta tarta nie jest zbyt słodka. Jest delikatna i bardzo świeża

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …