Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Tarta budyniowa z jabłkami

Kosą po patelni
19 lipca 2022
tarta budyniowa jablka
Piękna i niezwykle smaczna tarta budyniowa z jabłkami to świetny pomysł na jesienne ciasto. Jabłek pod dostatkiem, a takie ciasto nie dość że wygląda niezwykle efektownie na stole, to pewnie będzie wszystkim gościom lub domownikom bardzo smakować. Sporo cynamonu. w sam raz słodkie i lekko kwaskowe od jabłek. Użyjcie jakiejś odmiany lekko kwaskowej, będzie lepsze. Wiem, z układaniem tych okręgów z jabłek pewnie trochę roboty będziecie mieli ale efekt końcowy jest wart tego wysiłku. Szczerze, to nie takie trudne jak się wydaje. Polecam to jesienne ciasto zamiast tradycyjnej szarlotki.
Przygotowanie: 30 min. min.
Gotowanie: 30 min. min.
Łącznie: 1 godz. godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Tarta budyniowa z jabłkami

Potrzebne składniki

Kruchy spód

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Na wierzch

  • 1 kg jabłek
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 800 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru najlepiej brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Na stolnicę przesiałem mąkę, dodałem pozostałem składniki, posiekałem nożem i wyrobiłem szybko ciasto. Zawinąłem w folię i wsadziłem na 1 godzinę do lodówki.
  • W tym czasie umyłem i obrałem jabłka. Przekroiłem każde na pół wyciągnąłem gniazda nasienne i pokroiłem w cienkie półplasterki.
  • Jabłka zasypałem 1 łyżką cukru, cynamonem i skropiłem sokiem z cytryny. Wymieszałem i zostawiłem przykryte.
  • Zagotowałem mleko z 1 łyżką masła, zostawiając pół szklanki do rozrobienia budyniu. Jak zaczyna kipieć dodaję dwie łyżki cukru i rozmieszane w mleku budynie i wszystko dokładnie mieszam, gotując jeszcze ok. 1 minutę.
  • Ciasto na tartę wyjmuję z lodówki, rozwałkowuję na okrąg ciut większy niż foremka do tarty i wykładam ją ciastem. Warto wcześniej lekko wysmarować formę masłem.
  • Nakłuwam ciasto widelcem w kilku miejscach na dnie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra dół) na 20 min. By ciasto nie urosło warto je obciążyć np. ziarnami fasoli wysypanymi na papierze do pieczenia. Potem trzeba to z ciasta po podpieczeniu zdjąć i będzie gładki spód.
  • Na podpieczony blat wykładam warstwę kremu budyniowego. Układam jabłka w okręgi jak na zdjęciu, zaczynając od zewnątrz, tak by się nakładały kolejne warstwy na siebie.
  • Wstawiam ponownie do piekarnika na kolejne 25-30 min. i gotowe.
    smak gwarantuje mama

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta budyniowa z jabłkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

tarta budyniowa jablka

W Waszym wykonaniu:

Tarta podesłana przez Joannę – dzięki 🙂

tarta joanna
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Joanna
Joanna
15 listopada 2020 23:06

Pyszna i prosta

1
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
26 września 2020 18:29

Idealny jesienny wypiek, szybkie, proste i smaczne 🙂

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
stres swieta

Jak przygotować święta bez stresu? Planowanie krok po kroku

kitchen 728727 1280

5 prostych trików na organizację przestrzeni w małej kuchni

migdaly wp

Migdały – właściwości, korzyści zdrowotne i sposoby na ich wykorzystanie w kuchni

Obiady dla zapracowanych

Szybkie i zdrowe obiady dla zapracowanych – 10 prostych pomysłów

szczeniak w domu

Jak przygotować dom na przyjęcie szczeniaka? Pierwsze chwile w nowym miejscu

spacer z psem

Spacer z Psem: Dlaczego to najlepsza chwila dnia dla Twojego psa?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?