w , , ,

Tarta budyniowa z jabłkami



Piękna i niezwykle smaczna tarta budyniowa z jabłkami to świetny pomysł na jesienne ciasto. Jabłek pod dostatkiem, a takie ciasto nie dość że wygląda niezwykle efektownie na stole, to pewnie będzie wszystkim gościom lub domownikom bardzo smakować. Sporo cynamonu. w sam raz słodkie i lekko kwaskowe od jabłek. Użyjcie jakiejś odmiany lekko kwaskowej, będzie lepsze. Wiem, z układaniem tych okręgów z jabłek pewnie trochę roboty będziecie mieli ale efekt końcowy jest wart tego wysiłku. Szczerze, to nie takie trudne jak się wydaje. Polecam to jesienne ciasto zamiast tradycyjnej szarlotki.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Tarta budyniowa z jabłkami

Potrzebne składniki

Kruchy spód

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Na wierzch

  • 1 kg jabłek
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 800 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru najlepiej brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania

  • Na stolnicę przesiałem mąkę, dodałem pozostałem składniki, posiekałem nożem i wyrobiłem szybko ciasto. Zawinąłem w folię i wsadziłem na 1 godzinę do lodówki.
  • W tym czasie umyłem i obrałem jabłka. Przekroiłem każde na pół wyciągnąłem gniazda nasienne i pokroiłem w cienkie półplasterki.
  • Jabłka zasypałem 1 łyżką cukru, cynamonem i skropiłem sokiem z cytryny. Wymieszałem i zostawiłem przykryte.
  • Zagotowałem mleko z 1 łyżką masła, zostawiając pół szklanki do rozrobienia budyniu. Jak zaczyna kipieć dodaję dwie łyżki cukru i rozmieszane w mleku budynie i wszystko dokładnie mieszam, gotując jeszcze ok. 1 minutę.
  • Ciasto na tartę wyjmuję z lodówki, rozwałkowuję na okrąg ciut większy niż foremka do tarty i wykładam ją ciastem. Warto wcześniej lekko wysmarować formę masłem.
  • Nakłuwam ciasto widelcem w kilku miejscach na dnie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra dół) na 20 min. By ciasto nie urosło warto je obciążyć np. ziarnami fasoli wysypanymi na papierze do pieczenia. Potem trzeba to z ciasta po podpieczeniu zdjąć i będzie gładki spód.
  • Na podpieczony blat wykładam warstwę kremu budyniowego. Układam jabłka w okręgi jak na zdjęciu, zaczynając od zewnątrz, tak by się nakładały kolejne warstwy na siebie.
  • Wstawiam ponownie do piekarnika na kolejne 25-30 min. i gotowe.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tarta budyniowa z jabłkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W Waszym wykonaniu:

Tarta podesłana przez Joannę – dzięki 🙂

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Joanna
Joanna
15 dni temu

Pyszna i prosta

Słodko Słodka
2 miesięcy temu

Idealny jesienny wypiek, szybkie, proste i smaczne 🙂