Potrzebne składniki
- 250 g makaronu
- 500 g grzybów świeżych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżego tymianku lub suszony
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- sól (pieprz)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- żółty ser do posypania
- masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania
- Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu jednak nie za miękko by nie był rozgotowany.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle do zeszklenia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i grzyby, oczyszczone i pokrojone w paski.
- Smażymy całość aż grzyby zredukują objętość i odparuje część wody.
- Dodajemy tymianek (same listki lub suszony), wlewamy posoloną śmietanę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwilę gotujemy i dodajemy pietruszkę.
- Podajemy makaron z nałożonym na wierzch sosem grzybowym i posypujemy tartym serem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tagliatelle z grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Jak jeszcze uczcić Światowy Dzień Makaronu? Szukajcie inspiracji tutaj – Makaron.