Potrzebne składniki
- 250 g makaronu
- 500 g grzybów świeżych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżego tymianku lub suszony
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- sól (pieprz)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- żółty ser do posypania
- masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania
- Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu jednak nie za miękko by nie był rozgotowany.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle do zeszklenia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i grzyby, oczyszczone i pokrojone w paski.
- Smażymy całość aż grzyby zredukują objętość i odparuje część wody.
- Dodajemy tymianek (same listki lub suszony), wlewamy posoloną śmietanę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwilę gotujemy i dodajemy pietruszkę.
- Podajemy makaron z nałożonym na wierzch sosem grzybowym i posypujemy tartym serem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tagliatelle z grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Jak jeszcze uczcić Światowy Dzień Makaronu? Szukajcie inspiracji tutaj – Makaron.