Tagliatelle z grzybami

Kosą po patelni
Tagliatelle z grzybami
Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu, to chyba wypada to uczcić daniem z jego wykorzystaniem. Tagliatelle z grzybami świetnie się do tego nadaje. Aromatyczne danie i zawsze jakieś urozmaicenie od spaghetti czy makaronu z serem. Ale poważnie - tymianek, grzyby w świetnym sosie śmietanowym w połączeniu z grubszym wyraźnym w smaku makaronem to coś co powinno zagościć na Waszym stole. Jeśli nie macie już świeżych grzybów, można użyć z powodzeniem wcześniej namoczonych grzybów suszonych. Pieczarek nie polecam bo to nie to samo. Proste danie - szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze, bardzo smaczne.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Tagliatelle z grzybami

Potrzebne składniki

  • 250 g makaronu
  • 500 g grzybów świeżych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego tymianku lub suszony
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • sól (pieprz)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • żółty ser do posypania
  • masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania

  • Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu jednak nie za miękko by nie był rozgotowany.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle do zeszklenia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i grzyby, oczyszczone i pokrojone w paski.
  • Smażymy całość aż grzyby zredukują objętość i odparuje część wody.
  • Dodajemy tymianek (same listki lub suszony), wlewamy posoloną śmietanę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwilę gotujemy i dodajemy pietruszkę.
  • Podajemy makaron z nałożonym na wierzch sosem grzybowym i posypujemy tartym serem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tagliatelle z grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Jak jeszcze uczcić Światowy Dzień Makaronu? Szukajcie inspiracji tutaj – Makaron.

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze