Kosą po patelni Przepisy Szynka w galarecie z jajkiem i warzywami

Szynka w galarecie z jajkiem i warzywami

0

Trochę taka sałatka w rosole czyli szynka w galarecie z jajkiem i warzywami. Potrawę tą robimy zawsze na Wielkanoc jednak i zdarza się ją przygotować bez okazji, albo z innej okazji. Efektownie wygląda na stole bo jest kolorowa, a do tego wyjątkowo smaczna. Proste składniki, mało pracy a wszystko świetnie ze sobą współgra i tworzy fajny efekt.

Szynka w galarecie z jajkiem i warzywami

Szynka w galarecie z jajkiem i warzywami

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 4 osoby

Składniki

  • 8 plasterków dobrej jakości szynki konserwowej
  • 2 jajka
  • 1 puszka groszku z marchewka i kukurydzą
  • 4 kawałki papryki konserwowej
  • pół pęczka cienkiego szczypiorku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny do mięs

Sposób przygotowania

  1. Jajka gotujemy na twardo obieramy i dzielimy na ćwiartki.
  2. Plastry szynki rozkładamy i układamy na nich po równej porcji papryki, mieszanki warzyw i kawałku jajka.
  3. Zawijamy szynkę tak by utworzyć rożki i związujemy je szczypiorkiem by się nie rozpadały.
  4. Rożki z szynki układamy w głębokim naczyniu otwartą stroną do góry.
  5. Żelatynę rozrabiamy z bulionem wg. przepisu na opakowaniu, mieszamy i zalewamy płynem nasze rożki tak by nie wystawały ponad płyn.
  6. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/szynka-w-galarecie-z-jajkiem-i-warzywami/
  • Skrzydełka kurczaka pieczone

    Złociste z chrupiącą skórką, skrzydełka kurczaka pieczone w marynacie z sosu, sojowego, mi…
  • Pierogi leniwe z cukrem i cynamonem

    Kto jest leniwy? Każdy kto zamiast pierogów tradycyjnych, zabierze się za pierogi leniwe. …
  • Chłodnik ogórkowy

    Znacie prostszą zupę i taką która ochłodzi nam brzuszek od środka w te upały? Chłodnik ogó…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Karkówka po karkonosku

Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, del…