Potrzebne składniki
- 8 plasterków dobrej jakości szynki konserwowej
- 2 jajka
- 1 puszka groszku z marchewka i kukurydzą
- 4 kawałki papryki konserwowej
- pół pęczka cienkiego szczypiorku
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny do mięs
Sposób wykonania
- Jajka gotujemy na twardo obieramy i dzielimy na ćwiartki.
- Plastry szynki rozkładamy i układamy na nich po równej porcji papryki, mieszanki warzyw i kawałku jajka.
- Zawijamy szynkę tak by utworzyć rożki i związujemy je szczypiorkiem by się nie rozpadały.
- Rożki z szynki układamy w głębokim naczyniu otwartą stroną do góry.
- Żelatynę rozrabiamy z bulionem wg. przepisu na opakowaniu, mieszamy i zalewamy płynem nasze rożki tak by nie wystawały ponad płyn.
- Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szynka w galarecie z jajkiem i warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.