w , , , ,

Szynka w galarecie z jajkiem i warzywami



Trochę taka sałatka w rosole czyli szynka w galarecie z jajkiem i warzywami. Potrawę tą robimy zawsze na Wielkanoc jednak i zdarza się ją przygotować bez okazji, albo z innej okazji. Efektownie wygląda na stole bo jest kolorowa, a do tego wyjątkowo smaczna. Proste składniki, mało pracy a wszystko świetnie ze sobą współgra i tworzy fajny efekt.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Szynka w galarecie z jajkiem i warzywami

Potrzebne składniki

  • 8 plasterków dobrej jakości szynki konserwowej
  • 2 jajka
  • 1 puszka groszku z marchewka i kukurydzą
  • 4 kawałki papryki konserwowej
  • pół pęczka cienkiego szczypiorku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny do mięs

Sposób wykonania

  • Jajka gotujemy na twardo obieramy i dzielimy na ćwiartki.
  • Plastry szynki rozkładamy i układamy na nich po równej porcji papryki, mieszanki warzyw i kawałku jajka.
  • Zawijamy szynkę tak by utworzyć rożki i związujemy je szczypiorkiem by się nie rozpadały.
  • Rożki z szynki układamy w głębokim naczyniu otwartą stroną do góry.
  • Żelatynę rozrabiamy z bulionem wg. przepisu na opakowaniu, mieszamy i zalewamy płynem nasze rożki tak by nie wystawały ponad płyn.
  • Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szynka w galarecie z jajkiem i warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze