Kosą po patelni Przepisy Szynka w galarecie z jajkiem i warzywami

Szynka w galarecie z jajkiem i warzywami

2 min. czytania
0
0
Trochę taka sałatka w rosole czyli szynka w galarecie z jajkiem i warzywami. Potrawę tą robimy zawsze na Wielkanoc jednak i zdarza się ją przygotować bez okazji, albo z innej okazji. Efektownie wygląda na stole bo jest kolorowa, a do tego wyjątkowo smaczna. Proste składniki, mało pracy a wszystko świetnie ze sobą współgra i tworzy fajny efekt.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Szynka w galarecie z jajkiem i warzywami

Składniki:

  • 8 plasterków dobrej jakości szynki konserwowej
  • 2 jajka
  • 1 puszka groszku z marchewka i kukurydzą
  • 4 kawałki papryki konserwowej
  • pół pęczka cienkiego szczypiorku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny do mięs

Sposób wykonania:

  • Jajka gotujemy na twardo obieramy i dzielimy na ćwiartki.
  • Plastry szynki rozkładamy i układamy na nich po równej porcji papryki, mieszanki warzyw i kawałku jajka.
  • Zawijamy szynkę tak by utworzyć rożki i związujemy je szczypiorkiem by się nie rozpadały.
  • Rożki z szynki układamy w głębokim naczyniu otwartą stroną do góry.
  • Żelatynę rozrabiamy z bulionem wg. przepisu na opakowaniu, mieszamy i zalewamy płynem nasze rożki tak by nie wystawały ponad płyn.
  • Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Naleśniki zapiekane z mięsem

    Naleśniki zapiekane z mięsem

    Świetne danie obiadowe. Naleśniki zapiekane z mięsem, papryką i kukurydzą w sosie pomidoro…
  • Ozorki wieprzowe w galarecie

    Tradycyjne danie wg. przepisu ze starej książki pt. Kuchnia Polska, czyli klasyczne ozorki…
  • Risotto z brokułami

    Risotto z brokułami

    Dziś coś zdrowszego i mniej tuczącego, dla odmiany. Brokuły jak wiecie, nie są moim ulubio…

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…