Potrzebne składniki
- 4 jabłka najlepiej kwaśne
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 80 g masła
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- tarta skórka z połowy cytryny
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania
- Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroimy w grubą kostkę.
- Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy masło i rozcieramy do uzyskania kruszonki.
- Dodajemy jabłka, cukier (pozostawiając 2 łyżki do posypania), skórkę cytrynową oraz jajka ubite z mlekiem.
- Wszystko mieszamy i przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą dużej keksówki lub małej tortownicy. Posypujemy brązowym cukrem.
- Pieczemy 50 minut w 190 stopniach na zloty kolor (w keksówce z 5 minut dłużej).
- Po ostudzeniu posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szarlotka kanadyjska wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
I kto tu kusi ciastami? 😀 😛
no to jest ta nagroda o której pisałem – należało mi się 🙂
A no tak 😉