w , ,

Szarlotka kanadyjska

Szarlotka kanadyjska

Genialnie proste ciasto czyli szarlotka kanadyjska w zasadzie trochę mieszania składników i wychodzi coś wyjątkowego. Jabłka nadają lekkość i wilgoć. Sól łamie słodycz. A brązowy cukier z jabłkami świetnie się komponuje i dodatkowo daje chrupiącą skórkę na wierzchu. Ja jestem oczarowany tym ciastem i polecam spróbujcie.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Jak wykonać przepis na - Szarlotka kanadyjska

Potrzebne składniki

  • 4 jabłka najlepiej kwaśne
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 80 g masła
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • tarta skórka z połowy cytryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania

  • Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroimy w grubą kostkę.
  • Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy masło i rozcieramy do uzyskania kruszonki.
  • Dodajemy jabłka, cukier (pozostawiając 2 łyżki do posypania), skórkę cytrynową oraz jajka ubite z mlekiem.
  • Wszystko mieszamy i przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą dużej keksówki lub małej tortownicy. Posypujemy brązowym cukrem.
  • Pieczemy 50 minut w 190 stopniach na zloty kolor (w keksówce z 5 minut dłużej).
  • Po ostudzeniu posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Jeśli macie słodkie jabłko użyjcie mniej cukru.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szarlotka kanadyjska wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi

I kto tu kusi ciastami? 😀 😛

Kosą po patelni

no to jest ta nagroda o której pisałem – należało mi się 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi

A no tak 😉