Szarlotka kanadyjska

2 min. czytania
3
0
Genialnie proste ciasto czyli szarlotka kanadyjska w zasadzie trochę mieszania składników i wychodzi coś wyjątkowego. Jabłka nadają lekkość i wilgoć. Sól łamie słodycz. A brązowy cukier z jabłkami świetnie się komponuje i dodatkowo daje chrupiącą skórkę na wierzchu. Ja jestem oczarowany tym ciastem i polecam spróbujcie.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 50 min.
Czas całkowity: 1 godz. 10 min.

Składniki:

  • 4 jabłka najlepiej kwaśne
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 80 g masła
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • tarta skórka z połowy cytryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  • Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroimy w grubą kostkę.
  • Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy masło i rozcieramy do uzyskania kruszonki.
  • Dodajemy jabłka, cukier (pozostawiając 2 łyżki do posypania), skórkę cytrynową oraz jajka ubite z mlekiem.
  • Wszystko mieszamy i przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą dużej keksówki lub małej tortownicy. Posypujemy brązowym cukrem.
  • Pieczemy 50 minut w 190 stopniach na zloty kolor (w keksówce z 5 minut dłużej).
  • Po ostudzeniu posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Uwagi dodatkowe

Jeśli macie słodkie jabłko użyjcie mniej cukru.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

3 komentarze

  1. Avatar

    Okiem Blondynki by McBlondi - 19 sierpnia 2017 w 22:51

    I kto tu kusi ciastami? 😀 😛

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA
  • Babka piaskowa ucierana

    Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…
  • Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

    Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …
  • Mazurek marcepanowy

    Istnieją święta bez mazurka? Raczej nie, prawda. Mazurek marcepanowy jest niesamowity w sm…

Zobacz też

Wege kulki z ciecierzycy

W zasadzie te wege kulki z ciecierzycy to falafele. Można je podawać same jako przystawkę,…