Szarlotka kanadyjska

6 minuty czytania
0
1,162

Genialnie proste ciasto czyli szarlotka kanadyjska w zasadzie trochę mieszania składników i wychodzi coś wyjątkowego. Jabłka nadają lekkość i wilgoć. Sól łamie słodycz. A brązowy cukier z jabłkami świetnie się komponuje i dodatkowo daje chrupiącą skórkę na wierzchu. Ja jestem oczarowany tym ciastem i polecam spróbujcie.

Szarlotka kanadyjska

Wielkość porcji 4-5 osób

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 50 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 10 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 4 jabłka najlepiej kwaśne
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 80 g masła
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • tarta skórka z połowy cytryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroimy w grubą kostkę.
  2. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy masło i rozcieramy do uzyskania kruszonki.
  3. Dodajemy jabłka, cukier (pozostawiając 2 łyżki do posypania), skórkę cytrynową oraz jajka ubite z mlekiem.
  4. Wszystko mieszamy i przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą dużej keksówki lub małej tortownicy. Posypujemy brązowym cukrem.
  5. Pieczemy 50 minut w 190 stopniach na zloty kolor (w keksówce z 5 minut dłużej).
  6. Po ostudzeniu posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Uwagi dodatkowe:

Jeśli macie słodkie jabłko użyjcie mniej cukru.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…