Szarlotka kanadyjska

0

Genialnie proste ciasto czyli szarlotka kanadyjska w zasadzie trochę mieszania składników i wychodzi coś wyjątkowego. Jabłka nadają lekkość i wilgoć. Sól łamie słodycz. A brązowy cukier z jabłkami świetnie się komponuje i dodatkowo daje chrupiącą skórkę na wierzchu. Ja jestem oczarowany tym ciastem i polecam spróbujcie.

Szarlotka kanadyjska

Wielkość porcji 4-5 osób

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 50 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 10 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 4 jabłka najlepiej kwaśne
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 80 g masła
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • tarta skórka z połowy cytryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroimy w grubą kostkę.
  2. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy masło i rozcieramy do uzyskania kruszonki.
  3. Dodajemy jabłka, cukier (pozostawiając 2 łyżki do posypania), skórkę cytrynową oraz jajka ubite z mlekiem.
  4. Wszystko mieszamy i przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą dużej keksówki lub małej tortownicy. Posypujemy brązowym cukrem.
  5. Pieczemy 50 minut w 190 stopniach na zloty kolor (w keksówce z 5 minut dłużej).
  6. Po ostudzeniu posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Uwagi dodatkowe:

Jeśli macie słodkie jabłko użyjcie mniej cukru.

  • Uszka wigilijne smażone

    Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mies…
  • Szarlotka świąteczna z ciasteczkami

    Szarlotka świąteczna z ciasteczkami

    Tradycyjna szarlotka jednak nie do końca zwyczajna. Szarlotka świąteczna z ciasteczkami zm…
  • Tarta z cukinią i brokułami

    Tarta z cukinią i brokułami

    Nie samymi świętami człowiek żyje. Tak więc dziś przepis obiadowy. Tarta z cukinią i broku…