Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

3 min. czytania
1
0
Chyba tęsknię za słodkościami bo znów ciasto tym razem szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie. Taka wersja rolady biszkoptowej bez zawijania. Delikatne, szybkie ciasto a na tyle efektowne, że nadaje się na stół nawet dla gości. Świetne też dla dzieci, a że jabłka większość jednak ludzi lubi to nie ma stresu, że tego ciasta ktoś nie chce jeść.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

Składniki:

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłeczna

  • 8 jabłek
  • 2 galaretki do wyboru agrestowa (cytrynowa lub pomarańczowa)

Bita śmietana

  • 400 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania Śmietan-fix

Sposób wykonania:

  • Obie maki z mieszamy z proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek.
  • Z białek ubijamy sztywną pianę dalej dodajemy po trochu cukier, a następnie po jednym żółtku i łyżce wody i dokładnie ubijamy.
  • Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
  • Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem formę i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki.
  • Wkładamy do garnka podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy aż jabłka zmiękną, odstawiamy do przestudzenia.
  • Galaretki rozpuszczamy w pół litrze gorącej wody, łączymy z jabłkami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • Mocno schłodzoną śmietanę lekko ubijamy na najwyższych obrotach, dodajemy ubijając cukier puder wymieszany ze śmietan-fix i ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Na wystudzone ciasto wykładamy tężejącą masę jabłeczną i schładzamy w lodówce do pełnego stężenia.
  • Na jabłka wykładamy bitą śmietanę i wyrównujemy.
  • Następnie przez sitko posypujemy cynamonem ok.1/2 łyżeczki i posypujemy startą czekoladą Schładzamy w lodówce.

Może spodoba Ci się również szarlotka kanadyjska – zobacz przepis.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Patka

    12 kwietnia 2019 w 16:53

    A na jaką wielkosc blachy jest ten przepis

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …