Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

0

Chyba tęsknię za słodkościami bo znów ciasto tym razem szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie. Taka wersja rolady biszkoptowej bez zawijania. Delikatne, szybkie ciasto a na tyle efektowne, że nadaje się na stół nawet dla gości. Świetne też dla dzieci, a że jabłka większość jednak ludzi lubi to nie ma stresu, że tego ciasta ktoś nie chce jeść.

Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

Wielkość porcji dużo osób

Czas przygotowania 40 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

    Biszkopt
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłeczna
  • 8 jabłek
  • 2 galaretki do wyboru agrestowa, cytrynowa lub pomarańczowa
    Bita śmietana
  • 400 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania Śmietan-fix

Sposób wykonania:

  1. Obie maki z mieszamy z proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Z białek ubijamy sztywną pianę dalej dodajemy po trochu cukier, a następnie po jednym żółtku i łyżce wody i dokładnie ubijamy.
  3. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
  4. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem formę i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki.
  6. Wkładamy do garnka podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy aż jabłka zmiękną, odstawiamy do przestudzenia.
  7. Galaretki rozpuszczamy w pół litrze gorącej wody, łączymy z jabłkami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  8. Mocno schłodzoną śmietanę lekko ubijamy na najwyższych obrotach, dodajemy ubijając cukier puder wymieszany ze śmietan-fix i ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  9. Na wystudzone ciasto wykładamy tężejącą masę jabłeczną i schładzamy w lodówce do pełnego stężenia.
  10. Na jabłka wykładamy bitą śmietanę i wyrównujemy.
  11. Następnie przez sitko posypujemy cynamonem ok.1/2 łyżeczki i posypujemy startą czekoladą Schładzamy w lodówce.

Może spodoba Ci się również szarlotka kanadyjska – zobacz przepis.

  • Uszka wigilijne smażone

    Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mies…
  • Szarlotka świąteczna z ciasteczkami

    Szarlotka świąteczna z ciasteczkami

    Tradycyjna szarlotka jednak nie do końca zwyczajna. Szarlotka świąteczna z ciasteczkami zm…
  • Tarta z cukinią i brokułami

    Tarta z cukinią i brokułami

    Nie samymi świętami człowiek żyje. Tak więc dziś przepis obiadowy. Tarta z cukinią i broku…