Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

9 minuty czytania
0
2,296

Chyba tęsknię za słodkościami bo znów ciasto tym razem szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie. Taka wersja rolady biszkoptowej bez zawijania. Delikatne, szybkie ciasto a na tyle efektowne, że nadaje się na stół nawet dla gości. Świetne też dla dzieci, a że jabłka większość jednak ludzi lubi to nie ma stresu, że tego ciasta ktoś nie chce jeść.

Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

Wielkość porcji dużo osób

Czas przygotowania 40 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

    Biszkopt
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłeczna
  • 8 jabłek
  • 2 galaretki do wyboru agrestowa, cytrynowa lub pomarańczowa
    Bita śmietana
  • 400 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania Śmietan-fix

Sposób wykonania:

  1. Obie maki z mieszamy z proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Z białek ubijamy sztywną pianę dalej dodajemy po trochu cukier, a następnie po jednym żółtku i łyżce wody i dokładnie ubijamy.
  3. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
  4. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem formę i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kawałki.
  6. Wkładamy do garnka podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy aż jabłka zmiękną, odstawiamy do przestudzenia.
  7. Galaretki rozpuszczamy w pół litrze gorącej wody, łączymy z jabłkami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  8. Mocno schłodzoną śmietanę lekko ubijamy na najwyższych obrotach, dodajemy ubijając cukier puder wymieszany ze śmietan-fix i ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  9. Na wystudzone ciasto wykładamy tężejącą masę jabłeczną i schładzamy w lodówce do pełnego stężenia.
  10. Na jabłka wykładamy bitą śmietanę i wyrównujemy.
  11. Następnie przez sitko posypujemy cynamonem ok.1/2 łyżeczki i posypujemy startą czekoladą Schładzamy w lodówce.

Może spodoba Ci się również szarlotka kanadyjska – zobacz przepis.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…