Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Szafranowe tymbaliki z jajkiem

Kosą po patelni
11 grudnia 2024
Szafranowe tymbaliki

Co to w ogóle są tymbaliki? To była moja pierwsza reakcja na ten pomysł. No dobrze, robimy cokolwiek to jest. Szafranowe tymbaliki z jajkiem, powstały na próbę generalną przed Wielkanocą. Czas już się do niej przygotować, by później nie wpadać w panikę, prawda?

Trzeba zaopatrzyć spiżarnię, pomyśleć o mięsie, które dłużej dojrzewa lub trzeba uwędzić. Też nie bardzo, ten cały bałagan związany ze świętami rozumiecie? Ja wybitnie – narobić się 2 tygodnie przed, by później usiąść przed stołem i stwierdzić: kto to wszystko teraz zje? Dobra nie przesadzajmy, ja większość skosztuję, z przyjemnością. Zakupy większe przed nami, a kolejki w sklepach im bliżej świąt, tym bardziej będą rosnąć. Warto więc część zakupów, które można zrobić wcześniej, wykonać już dziś. Przejrzeć gazetki sklepów, upolować ciekawe promocje. Nie musimy w tym celu ruszać się z domu, a przed komputerem sprawdzić oferty korzystając np. ze strony Blix.pl. Mamy gazetki w jednym miejscu i dostęp do promocyjnych ofert wielu sklepów w naszej okolicy. Możemy porównać i zaplanować nasze zakupy. Ja upolowałem szynkę, w całkiem fajnej cenie, w ofercie gazetki z Biedronki. Jeśli szanujesz czas i nie chcesz przepłacać, to serdecznie polecam.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image
Tymbaliki to galaretki, na słono z dużymi kawałkami mięsa lub warzyw, zatopionymi wewnątrz. W odróżnieniu od naszych popularnych np. zimnych nóżek, tu kawałki mięsa lub warzyw wkładamy w dużych jednorodnych częściach. Często u nas używa się tej nazwy zamiennie z galaretką, co nie do końca jest właściwe. Galaretę w tymbalikach często się zabarwia lub wykonuje się ją o konkretnym smaku. Jajka doskonale komponują się z szafranem i powiem Wam, że taka potrawa i świetnie pasuje do wielkanocnego stołu i świetnie smakuje.
Przygotowanie: 10 min. min.
Gotowanie: 20 min. min.
Łącznie: 30 min. min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Szafranowe tymbaliki z jajkiem

Potrzebne składniki

  • 4 jajka
  • 1 l. bulionu drobiowego
  • 1 szczypta szafranu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy starannie ze skorupek. 
  • Bulion podgrzewamy z szafranem, dodajemy żelatynę i nie dopuszczając do zagotowania, podgrzewamy dalej i mieszamy, aż się rozpuści. 
  • Bulion doprawiamy do smaku pieprzem, sokiem cytrynowym i studzimy.
  • 4 małe miseczki (wielkość tak by zatopiło się jajko w bulionie) przepłukujemy zimną wodą. Wkładamy do środka jajka – najlepiej je postawić pionowo obcinając koniec. 
  • Zalewamy przestudzonym bulionem i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szafranowe tymbaliki z jajkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

Szafranowe tymbaliki

Można zrobić z powodzeniem wersję wegetariańską i użyć bulionu warzywnego i podgotowanych wcześniej warzyw. Super się prezentują postawione w pionie różyczki brokuła. Drzewa w galarecie.

Smacznego.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
kuchniasezonowa zima

Sezonowe gotowanie – co warto jeść zimą?

ai technologia

Jak sztuczna inteligencja zmienia nasze codzienne życie?

dog 2606759 1280

Jak sprawić, żeby pies i kot zgodnie żyli pod jednym dachem?

harmoniachor

Powrót do śpiewania po 25 latach – czyli jak trafiłem do dwóch chórów

gryrpgonline

Gry RPG online dla początkujących – jak zacząć przygodę w świecie gier fabularnych?

jesienogrod

Jesień w ogrodzie: Sprawdź, jak zadbać o rośliny przed zimą

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?