Kosą po patelni Przepisy Okazjonalne Szafranowe tymbaliki z jajkiem

Szafranowe tymbaliki z jajkiem

5 min. czytania
0
1

Co to w ogóle są tymbaliki? To była moja pierwsza reakcja na ten pomysł. No dobrze, robimy cokolwiek to jest. Szafranowe tymbaliki z jajkiem, powstały na próbę generalną przed Wielkanocą. Czas już się do niej przygotować, by później nie wpadać w panikę, prawda?

Trzeba zaopatrzyć spiżarnię, pomyśleć o mięsie, które dłużej dojrzewa lub trzeba uwędzić. Też nie bardzo, ten cały bałagan związany ze świętami rozumiecie? Ja wybitnie – narobić się 2 tygodnie przed, by później usiąść przed stołem i stwierdzić: kto to wszystko teraz zje? Dobra nie przesadzajmy, ja większość skosztuję, z przyjemnością. Zakupy większe przed nami, a kolejki w sklepach im bliżej świąt, tym bardziej będą rosnąć. Warto więc część zakupów, które można zrobić wcześniej, wykonać już dziś. Przejrzeć gazetki sklepów, upolować ciekawe promocje. Nie musimy w tym celu ruszać się z domu, a przed komputerem sprawdzić oferty korzystając np. ze strony Blix.pl. Mamy gazetki w jednym miejscu i dostęp do promocyjnych ofert wielu sklepów w naszej okolicy. Możemy porównać i zaplanować nasze zakupy. Ja upolowałem szynkę, w całkiem fajnej cenie, w ofercie gazetki z Biedronki. Jeśli szanujesz czas i nie chcesz przepłacać, to serdecznie polecam.

Tymbaliki to galaretki, na słono z dużymi kawałkami mięsa lub warzyw, zatopionymi wewnątrz. W odróżnieniu od naszych popularnych np. zimnych nóżek, tu kawałki mięsa lub warzyw wkładamy w dużych jednorodnych częściach. Często u nas używa się tej nazwy zamiennie z galaretką, co nie do końca jest właściwe. Galaretę w tymbalikach często się zabarwia lub wykonuje się ją o konkretnym smaku. Jajka doskonale komponują się z szafranem i powiem Wam, że taka potrawa i świetnie pasuje do wielkanocnego stołu i świetnie smakuje.
Szafranowe tymbaliki
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Przepis na:

Szafranowe tymbaliki z jajkiem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 l. bulionu drobiowego
  • 1 szczypta szafranu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy starannie ze skorupek. 
  • Bulion podgrzewamy z szafranem, dodajemy żelatynę i nie dopuszczając do zagotowania, podgrzewamy dalej i mieszamy, aż się rozpuści. 
  • Bulion doprawiamy do smaku pieprzem, sokiem cytrynowym i studzimy.
  • 4 małe miseczki (wielkość tak by zatopiło się jajko w bulionie) przepłukujemy zimną wodą. Wkładamy do środka jajka – najlepiej je postawić pionowo obcinając koniec. 
  • Zalewamy przestudzonym bulionem i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Można zrobić z powodzeniem wersję wegetariańską i użyć bulionu warzywnego i podgotowanych wcześniej warzyw. Super się prezentują postawione w pionie różyczki brokuła. Drzewa w galarecie.

Smacznego.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 58
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    59
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …