Co to w ogóle są tymbaliki? To była moja pierwsza reakcja na ten pomysł. No dobrze, robimy cokolwiek to jest. Szafranowe tymbaliki z jajkiem, powstały na próbę generalną przed Wielkanocą. Czas już się do niej przygotować, by później nie wpadać w panikę, prawda?
Trzeba zaopatrzyć spiżarnię, pomyśleć o mięsie, które dłużej dojrzewa lub trzeba uwędzić. Też nie bardzo, ten cały bałagan związany ze świętami rozumiecie? Ja wybitnie – narobić się 2 tygodnie przed, by później usiąść przed stołem i stwierdzić: kto to wszystko teraz zje? Dobra nie przesadzajmy, ja większość skosztuję, z przyjemnością. Zakupy większe przed nami, a kolejki w sklepach im bliżej świąt, tym bardziej będą rosnąć. Warto więc część zakupów, które można zrobić wcześniej, wykonać już dziś. Przejrzeć gazetki sklepów, upolować ciekawe promocje. Nie musimy w tym celu ruszać się z domu, a przed komputerem sprawdzić oferty korzystając np. ze strony Blix.pl. Mamy gazetki w jednym miejscu i dostęp do promocyjnych ofert wielu sklepów w naszej okolicy. Możemy porównać i zaplanować nasze zakupy. Ja upolowałem szynkę, w całkiem fajnej cenie, w ofercie gazetki z Biedronki. Jeśli szanujesz czas i nie chcesz przepłacać, to serdecznie polecam.
Potrzebne składniki
- 4 jajka
- 1 l. bulionu drobiowego
- 1 szczypta szafranu
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy starannie ze skorupek.
- Bulion podgrzewamy z szafranem, dodajemy żelatynę i nie dopuszczając do zagotowania, podgrzewamy dalej i mieszamy, aż się rozpuści.
- Bulion doprawiamy do smaku pieprzem, sokiem cytrynowym i studzimy.
- 4 małe miseczki (wielkość tak by zatopiło się jajko w bulionie) przepłukujemy zimną wodą. Wkładamy do środka jajka – najlepiej je postawić pionowo obcinając koniec.
- Zalewamy przestudzonym bulionem i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szafranowe tymbaliki z jajkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Można zrobić z powodzeniem wersję wegetariańską i użyć bulionu warzywnego i podgotowanych wcześniej warzyw. Super się prezentują postawione w pionie różyczki brokuła. Drzewa w galarecie.
Smacznego.