Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Drinki i napoje

Syrop z kwiatów czarnego bzu – smaczny i zdrowy

Kosą po patelni 14 czerwca 2021
Wszędzie kwitnie czarny bez, więc warto go wykorzystać i zrobić pyszny i zdrowy syrop. Kwiaty czarnego bzu zawierają wiele witamin i minerałów potrzebnych naszemu organizmowi by wzmocnić odporność. W medycynie ludowej był szeroko stosowany jako lek przeciwgorączkowy i na przeziębienia. Ma również dobry smak i można jego kwiaty stosować w kuchni wykorzystując jako składnik potraw.
Syrop z kwiatów czarnego bzu można pić jako lekarstwo, np. łyżeczkę dziennie w okresach gdy szaleją wirusy i pogoda w kratkę. Syrop zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, potas, mangan, fosfor, sód, miedź, cynk, żelazo, flawonoidy i kwasy fenylowe. Rozcieńczony z wodą można podawać również jako napój. Świetnie gasi pragnienie i ma przyjemny smak.
Kwiaty czarnego bzu rosną praktycznie wszędzie, jednak w celu wykorzystania w formie syropu warto je zbierać z daleka od wielkich miast i ruchu ulicznego. Wystarczą nam same korony kwiatowe i potrzeba ich dość dużo, więc pewnie ogołocimy kilka krzaków. Spokojnie nie jest pod ochroną.
Sposób przygotowania syropu jest bardzo ważny, by nie stracić cennych składników. Z Kasią przygotowujemy go na podstawie przepisu jej Babci. Stary sprawdzony sposób, a takie wiadomo są najlepsze. Możecie również zajrzeć do Kasi na blog i poczytać więcej o tej roślinie – Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis i zastosowanie. A teraz zapraszam na wycieczkę, np. rowerową w celu zebrania kwiatów i do przygotowania tego pysznego i zdrowego syropu.
kwiaty czarnego bzu
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Oczekiwanie: 1 d
Łącznie: 1 d 40 min.
Ilość porcji 2 litry
Jak wykonać przepis na – Syrop z kwiatów czarnego bzu

Potrzebne składniki

  • 80-100 kwiatów czarnego bzu
  • 2 cytryny
  • 1,5 kg cukru
  • kilka gałązek mięty (opcjonalnie)
  • 2 litry wody

Sposób wykonania

  • Kwiaty czarnego bzu myję, oczyszczam z liści i gałązek i wrzucam je do dużego garnka. Gałązki nadają gorycz więc warto je poobcinać. Kwiaty w garnku zalewam mniej więcej 2 litrami wody. Dokładam czasem opcjonalnie kilka gałązek mięty.
  • Wstawiam garnek na gaz i doprowadzam wodę do wrzenia, a następnie wyłączam grzanie i zostawiam do wystudzenia.
  • Garnek z kwiatami odstawiam w ciemne i chłodne miejsce na 24 godziny.
  • Następnego dnia odcedzam kwiaty przelewając całość przez gęste sitko.
  • Odcedzoną wodę w której moczyły się kwiaty czarnego bzu znów zagotowuję tym razem dodając do środka cukier i sok z cytryny. Po zagotowaniu znów przerywam podgrzewanie i jeszcze gorący syrop przelewam do wyparzonych słoiczków lub butelek.
Syropu nie trzeba pasteryzować, jednak jeśli chcecie go przechowywać długo i używać tylko jako lekarstwo, użyjcie trochę więcej cukru i możecie go śmiało krótko pasteryzować.
Kwiaty po zlaniu wody można wykorzystać do zrobienia np. naleśników z kwiatami czarnego bzu dodając je zwyczajnie do ciasta na naleśniki.  

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Syrop z kwiatów czarnego bzu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi czarny bez, na przeziębienie, napój, smaczny, syrop, zdrowy
Kosą po patelni 14 czerwca 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Pieczenie nigdy nie było równie proste! 5 powodów, dla których warto mieć robota planetarnego
Następny wpis Planowanie diety online? Zostaw to specjaliście!
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone – czyli armagedon w kuchni

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?