w , ,

Syrop z kwiatów czarnego bzu – smaczny i zdrowy



Wszędzie kwitnie czarny bez, więc warto go wykorzystać i zrobić pyszny i zdrowy syrop. Kwiaty czarnego bzu zawierają wiele witamin i minerałów potrzebnych naszemu organizmowi by wzmocnić odporność. W medycynie ludowej był szeroko stosowany jako lek przeciwgorączkowy i na przeziębienia. Ma również dobry smak i można jego kwiaty stosować w kuchni wykorzystując jako składnik potraw.
Syrop z kwiatów czarnego bzu można pić jako lekarstwo, np. łyżeczkę dziennie w okresach gdy szaleją wirusy i pogoda w kratkę. Syrop zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, potas, mangan, fosfor, sód, miedź, cynk, żelazo, flawonoidy i kwasy fenylowe. Rozcieńczony z wodą można podawać również jako napój. Świetnie gasi pragnienie i ma przyjemny smak.
Kwiaty czarnego bzu rosną praktycznie wszędzie, jednak w celu wykorzystania w formie syropu warto je zbierać z daleka od wielkich miast i ruchu ulicznego. Wystarczą nam same korony kwiatowe i potrzeba ich dość dużo, więc pewnie ogołocimy kilka krzaków. Spokojnie nie jest pod ochroną.
Sposób przygotowania syropu jest bardzo ważny, by nie stracić cennych składników. Z Kasią przygotowujemy go na podstawie przepisu jej Babci. Stary sprawdzony sposób, a takie wiadomo są najlepsze. Możecie również zajrzeć do Kasi na blog i poczytać więcej o tej roślinie – Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis i zastosowanie. A teraz zapraszam na wycieczkę, np. rowerową w celu zebrania kwiatów i do przygotowania tego pysznego i zdrowego syropu.
kwiaty czarnego bzu
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Oczekiwanie: 1 d
Łącznie: 1 d 40 min.
Ilość porcji 2 litry
Jak wykonać przepis na – Syrop z kwiatów czarnego bzu

Potrzebne składniki

  • 80-100 kwiatów czarnego bzu
  • 2 cytryny
  • 1,5 kg cukru
  • kilka gałązek mięty (opcjonalnie)
  • 2 litry wody

Sposób wykonania

  • Kwiaty czarnego bzu myję, oczyszczam z liści i gałązek i wrzucam je do dużego garnka. Gałązki nadają gorycz więc warto je poobcinać. Kwiaty w garnku zalewam mniej więcej 2 litrami wody. Dokładam czasem opcjonalnie kilka gałązek mięty.
  • Wstawiam garnek na gaz i doprowadzam wodę do wrzenia, a następnie wyłączam grzanie i zostawiam do wystudzenia.
  • Garnek z kwiatami odstawiam w ciemne i chłodne miejsce na 24 godziny.
  • Następnego dnia odcedzam kwiaty przelewając całość przez gęste sitko.
  • Odcedzoną wodę w której moczyły się kwiaty czarnego bzu znów zagotowuję tym razem dodając do środka cukier i sok z cytryny. Po zagotowaniu znów przerywam podgrzewanie i jeszcze gorący syrop przelewam do wyparzonych słoiczków lub butelek.
Syropu nie trzeba pasteryzować, jednak jeśli chcecie go przechowywać długo i używać tylko jako lekarstwo, użyjcie trochę więcej cukru i możecie go śmiało krótko pasteryzować.
Kwiaty po zlaniu wody można wykorzystać do zrobienia np. naleśników z kwiatami czarnego bzu dodając je zwyczajnie do ciasta na naleśniki.  
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Syrop z kwiatów czarnego bzu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze