Potrzebne składniki
- 80-100 kwiatów czarnego bzu
- 2 cytryny
- 1,5 kg cukru
- kilka gałązek mięty (opcjonalnie)
- 2 litry wody
Sposób wykonania
- Kwiaty czarnego bzu myję, oczyszczam z liści i gałązek i wrzucam je do dużego garnka. Gałązki nadają gorycz więc warto je poobcinać. Kwiaty w garnku zalewam mniej więcej 2 litrami wody. Dokładam czasem opcjonalnie kilka gałązek mięty.
- Wstawiam garnek na gaz i doprowadzam wodę do wrzenia, a następnie wyłączam grzanie i zostawiam do wystudzenia.
- Garnek z kwiatami odstawiam w ciemne i chłodne miejsce na 24 godziny.
- Następnego dnia odcedzam kwiaty przelewając całość przez gęste sitko.
- Odcedzoną wodę w której moczyły się kwiaty czarnego bzu znów zagotowuję tym razem dodając do środka cukier i sok z cytryny. Po zagotowaniu znów przerywam podgrzewanie i jeszcze gorący syrop przelewam do wyparzonych słoiczków lub butelek.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Syrop z kwiatów czarnego bzu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!