Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Sushi – jak rozpocząć przygodę, podstawowe informacje

Kosą po patelni 27 września 2017
Sushi - jak rozpocząć przygodę, podstawowe informacje
Sushi - jak rozpocząć przygodę, podstawowe informacje

Jakiś czas temu udało mi się wygrać kupon rabatowy na sushi na Pyszne.pl. Kupon leżał i jakoś przez to gotowanie stale na blog, zapomniałem o nim kompletnie. Nagroda fajna bo uwielbiam kuchnię japońską, jednak okazji nie było. Aż przyszedł dzień, gdy padło z moich ust zdanie: dzisiaj nie chce mi się gotować… zamawiamy coś? No i doczekał się realizacji.

--- Reklama ---

Sushi robię również sam w domu, lecz nie zawsze też chce mi się z tym bawić. Jest też tak samo dużo amatorów tej potrawy, co i przeciwników. Zazwyczaj gdy pytam: może sushi? ludzie częściowo dziwnie zerkają mówiąc: eeee… może nieeee. I tak się kończy jego zamawianie. Ja jednak mogę je wcinać praktycznie zawsze i nie trzeba mnie namawiać. Problem w tym, że musi być świeże i dobrze przygotowane. Nie polecam zatem kupowania gotowych tacek z sushi w marketach.

Zrobienie dobrego sushi to nie jest prosta sprawa. Trzeba mieć odpowiedni ryż, składniki, dodatki , akcesoria do jego przygotowania i naprawdę ostre noże. Cała lista przeszkód by zacząć. Prostszym rozwiązaniem o wiele jest zamówienie gotowego zestawu lub odwiedzenie baru sushi. Jeżeli jednak nie jedliście tego nigdy to będzie Wam ciężko przekonać się do dziwnie brzmiących nazw i wizji surowej ryby w środku. Nie ma się czego bać, bo zazwyczaj w menu baru, jest dokładnie opisane co jest w środku konkretnego kawałka. Zawsze też możemy o coś spytać, jeśli nie jesteśmy do końca pewni i zobaczyć na własne oczy, ponieważ kucharze przygotowują to danie przed nami.

Najbardziej popularne sushi to maki, czyli zwinięte w rulon płatki nori z ryżem i dodatkami w środku. Zazwyczaj znajdziemy w nim warzywa, kawałki gotowanego mięsa, kurczaka, kaczkę, surowe, gotowane i wędzone ryby oraz owoce morza. Od maki właśnie proponuję zacząć swoją przygodę z sushi. Są też sushi nie wymagające zawijania, do których używa się form lub zwykłych miseczek. Sushi prasowane czyli ashi wykonuje się za pomocą specjalnej formy, nakładając na spód to co ma się znaleźć na wierzchu i dociskając ryżem. Po pokrojeniu powstają prostokątne kawałki ryżu z wierzchnią warstwą np. pokrojonej cienko ryby. Sushi rozsypane – chirashi to wersja podawana w miseczce. Raczej ciężko ten rodzaj uświadczyć w barze, ponieważ jest to forma podania stosowana często w domach w Japonii (na szybko). Można to bardziej traktować jako sałatkę ryżową i dowolnie dobierać składniki. Często sushi występuje w kształcie rożka temaki i jest świetną przekąską jednak jest dość pożywne i wystarcza na więcej niż jeden kęs. Sushi w formie łódki gunkanmaki powstają poprzez zawinięcie uformowanej kluski z ryżu z paskiem z nori i dodatkami. Formuje się je ręcznie. Może mieć różną wielkość, ale najlepiej jakby wystarczyło, góra na dwa kęsy.

Sushi to nie jest utarty schemat w formie ryż i ryba czy owoce morza. Istnieją jego setki odmian i kombinacji. Ja pierwszy raz też miałem obawy, jednak później włączyłem na stałe do mojego menu. Kupiłem sprzęt, zawsze mam w domu wasabi i sos sojowy. Można śmiało powiedzieć, zachwyciłem się tą kuchnią. Jednak kuchnia japońska to nie tylko sushi. Doskonałe są zupy, mięsa, warzywa w tempurze czy omlety – radzę zainteresować się tym szerzej jeśli już sushi Wam zasmakuje.

Sam sposób jedzenia. Jeśli przerażają was pałeczki i nie mieliście z nimi styczności, zamówcie sushi do domu i potrenujcie, lub w barze poproście o pałeczki treningowe. Są one połączone od góry i o wiele łatwiej się nimi je. Sushi maczamy w sosie sojowym, a jeśli ktoś lubi, dodatkowo dodajemy ostry chrzan wasabi (podawany w formie zielonej pasty). Do sushi podawany też jest czasem majonez, a obowiązkowo marynowany imbir.

Sushi to nie tylko jedzenie ale często też forma sztuki. Świetnie przygotowane, zachwyca różnorodnością formy i kolorów. Jeśli już je lubicie, jak ja to zapraszam do pałaszowania. Barów sushi jest coraz więcej, a i  zamówienie do domu nie jest problemem, choćby przez fundatora mojej nagrody, czyli serwis Pyszne.pl. Zachęcam też do rozpoczęcia własnej przygody z sushi i do sprawdzenia swoich sił w jego wykonaniu. Ci co jeszcze nie jedli i się boją… przełamcie strach – nawet jak nie zasmakuje, to pewnie znajdzie się ktoś w waszym otoczeniu, kto pochłonie i wasze porcje ze smakiem. Wiem to z doświadczenia.

Samo zamówienie przez Internet, jest dziecinnie proste – podajecie adres, wybieracie bar z Waszej okolicy, wybieracie konkretne pozycje z menu, które są bardzo dobrze opisane i zamawiacie. Płacicie przez stronę lub przy odbiorze. Macie też oceny poszczególnych barów i komentarze innych użytkowników, więc nie zamawiacie w ciemno. Realizując nagrodę, nie zawiodłem się – dostałem to co chciałem, świeże i smaczne. Dziękuję za nagrodę a Wam życzę udanej przygody i smacznego.

Tagi bar, do domu, nagroda, pyszne.pl, sushi, zamówienie
Kosą po patelni 27 września 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Zupa ze świeżych grzybów leśnych Zupa ze świeżych grzybów leśnych
Następny wpis Dynia w occie
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Żywność bogata w kolagen, która poprawi Twoje zdrowie

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Biała kiełbasa pieczona w winie

Biała kiełbasa pieczona w winie

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?