Stek z tuńczyka

5 min. czytania
1
0
Taki stek z tuńczyka jest dla mnie jedną z niewielu form przyswajania dużej ilości ryby na raz. Po pierwsze bez ości, po drugie zwyczajnie pycha. Cytryna, trawa cytrynowa i sezam, zmieniają smak zasadniczo i mocno go podkreślają. Idealne z jakimiś warzywami na talerzu, niekoniecznie z frytkami czy ziemniakami. Ten solidny kawał mięsa broni się sam. Ja zajadam z pieczywem pełnoziarnistym, własnej roboty i mam zdrowy i syty obiad lub kolację na ciepło. Szybkie i proste, a można zrobić niezłe wrażenie na swojej piękniejszej połowie. A także niezły pomysł jak chcemy by nasz ukochany zgubił gdzieś kilka centymetrów. Pamiętajcie tylko, by kupić rybę z pewnego źródła. Lepiej ciut zapłacić więcej i jeść zdrowiej.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 5 min.
Oczekiwanie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 15 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Jak wykonać przepis na – Stek z tuńczyka
Składniki:
  • 2 spore steki z tuńczyka (ok. 500 g. łącznie)
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki sezamu
  • kilka gałązek trawy cytrynowej
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  • Umyłem steki i osuszyłem. Dałem po łyżce oliwy na każdy stek i wmasowałem w mięso. Natarłem solą i pieprzem i posypałem z obu stron sezamem. Odstawiłem do zmacerowania na minimum 2 godziny.
  • Patelnię grillową natarłem oliwą pędzelkiem i rozgrzałem dość mocno.
  • Na patelnię nałożyłem steki i obok położyłem kilka liści trawy cytrynowej.
  • Nie ruszając steków na patelni smażyłem 2-3 minuty z jednej strony, obróciłem i 2-3 minuty z drugiej. Długość zależy od stopnia grzania patelni i tego jakie lubicie wysmażone.
  • Po usmażeniu odłożyłem na bok mięso i skropiłem sokiem z cytryny. Można już po chwili podawać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Stek z tuńczyka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 25
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    27
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Myśli Potarganej Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Myśli Potarganej
Gość

Też nie przepadam za rybami, ale ten stek tak wygląda, że bym jadła….

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite