w , , ,

Stek z tuńczyka

Taki stek z tuńczyka jest dla mnie jedną z niewielu form przyswajania dużej ilości ryby na raz. Po pierwsze bez ości, po drugie zwyczajnie pycha. Cytryna, trawa cytrynowa i sezam, zmieniają smak zasadniczo i mocno go podkreślają. Idealne z jakimiś warzywami na talerzu, niekoniecznie z frytkami czy ziemniakami. Ten solidny kawał mięsa broni się sam. Ja zajadam z pieczywem pełnoziarnistym, własnej roboty i mam zdrowy i syty obiad lub kolację na ciepło. Szybkie i proste, a można zrobić niezłe wrażenie na swojej piękniejszej połowie. A także niezły pomysł jak chcemy by nasz ukochany zgubił gdzieś kilka centymetrów. Pamiętajcie tylko, by kupić rybę z pewnego źródła. Lepiej ciut zapłacić więcej i jeść zdrowiej.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 5 min.
Oczekiwanie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 15 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Stek z tuńczyka
Składniki:
  • 2 spore steki z tuńczyka (ok. 500 g. łącznie)
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki sezamu
  • kilka gałązek trawy cytrynowej
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  • Umyłem steki i osuszyłem. Dałem po łyżce oliwy na każdy stek i wmasowałem w mięso. Natarłem solą i pieprzem i posypałem z obu stron sezamem. Odstawiłem do zmacerowania na minimum 2 godziny.
  • Patelnię grillową natarłem oliwą pędzelkiem i rozgrzałem dość mocno.
  • Na patelnię nałożyłem steki i obok położyłem kilka liści trawy cytrynowej.
  • Nie ruszając steków na patelni smażyłem 2-3 minuty z jednej strony, obróciłem i 2-3 minuty z drugiej. Długość zależy od stopnia grzania patelni i tego jakie lubicie wysmażone.
  • Po usmażeniu odłożyłem na bok mięso i skropiłem sokiem z cytryny. Można już po chwili podawać.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Stek z tuńczyka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli Potarganej
8 miesięcy temu

Też nie przepadam za rybami, ale ten stek tak wygląda, że bym jadła….