Potrzebne składniki
- 2 spore steki z tuńczyka (ok. 500 g. łącznie)
- 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki sezamu
- kilka gałązek trawy cytrynowej
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób wykonania
- Umyłem steki i osuszyłem. Dałem po łyżce oliwy na każdy stek i wmasowałem w mięso. Natarłem solą i pieprzem i posypałem z obu stron sezamem. Odstawiłem do zmacerowania na minimum 2 godziny.
- Patelnię grillową natarłem oliwą pędzelkiem i rozgrzałem dość mocno.
- Na patelnię nałożyłem steki i obok położyłem kilka liści trawy cytrynowej.
- Nie ruszając steków na patelni smażyłem 2-3 minuty z jednej strony, obróciłem i 2-3 minuty z drugiej. Długość zależy od stopnia grzania patelni i tego jakie lubicie wysmażone.
- Po usmażeniu odłożyłem na bok mięso i skropiłem sokiem z cytryny. Można już po chwili podawać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Stek z tuńczyka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Też nie przepadam za rybami, ale ten stek tak wygląda, że bym jadła….