w , ,

Spaghetti Aglio Olio z krewetkami



Fascynacja prostymi potrawami mi jakoś nie mija, a jest coś bardziej prostego niż wrzucić makaron na wrzątek, krewetki na patelnię i wymieszać? Spaghetti Aglio Olio z krewetkami to właśnie takie danie. Przy okazji ja je uwielbiam, kocham owoce morza a podane właśnie w takiej prostej formie są najlepsze. Dobra oliwa, czosnek, nuta ostrości, makaron i pietruszka - tylko tyle i aż, bo w połączeniu tworzą wyśmienite, sycące i pełne aromatu danie. Polecam nie tylko amatorom krewetek.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Spaghetti Aglio Olio z krewetkami

Potrzebne składniki

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 200 g krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała ostra papryczka (opcjonalnie)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • parmezan do posypania
  • sól

Sposób wykonania

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy czosnek drobno posiekany, przesmażamy chwilę i zdejmujemy z patelni. Nie może ściemnieć.
  • Na patelnię wrzucamy masło i dodajemy krewetki, doprawiamy solą i smażymy 4-5 min. obracając. Możemy też dodać pokrojoną drobno papryczkę.
  • Na koniec zdejmujemy z ognia, wrzucamy odcedzony makaron, czosnek i posiekaną natkę pietruszki.
  • Całości mieszamy, posypujemy parmezanem i gotowe.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Spaghetti Aglio Olio z krewetkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze