Fascynacja prostymi potrawami mi jakoś nie mija, a jest coś bardziej prostego niż wrzucić makaron na wrzątek, krewetki na patelnię i wymieszać? Spaghetti Aglio Olio z krewetkami to właśnie takie danie. Przy okazji ja je uwielbiam, kocham owoce morza a podane właśnie w takiej prostej formie są najlepsze. Dobra oliwa, czosnek, nuta ostrości, makaron i pietruszka - tylko tyle i aż, bo w połączeniu tworzą wyśmienite, sycące i pełne aromatu danie. Polecam nie tylko amatorom krewetek.
Jak wykonać przepis na - Spaghetti Aglio Olio z krewetkamiPotrzebne składniki
- 300 g makaronu spaghetti
- 200 g krewetek
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 mała ostra papryczka (opcjonalnie)
- 1 pęczek natki pietruszki
- parmezan do posypania
- sól
Sposób wykonania
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy czosnek drobno posiekany, przesmażamy chwilę i zdejmujemy z patelni. Nie może ściemnieć.
- Na patelnię wrzucamy masło i dodajemy krewetki, doprawiamy solą i smażymy 4-5 min. obracając. Możemy też dodać pokrojoną drobno papryczkę.
- Na koniec zdejmujemy z ognia, wrzucamy odcedzony makaron, czosnek i posiekaną natkę pietruszki.
- Całości mieszamy, posypujemy parmezanem i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Spaghetti Aglio Olio z krewetkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: