Czasem, żeby na czyjejś Twarzy pojawił się uśmiech, nie trzeba do tego drogich prezentów. A maksyma przez żołądek do serca sprawdza się prawie w każdej sytuacji. Jeśli chcesz komuś sprawić przyjemność i wywołać uśmiech na jego twarzy, wystarczy własnoręcznie przygotować słodki poczęstunek. Dla przyjaciół, rodziny, czy drugiej połówki. Ważne, że własnoręcznie i od serca.
- Proste i szybkie w przygotowaniu tarty i tartaletki
- Szybkie nadzienie do tarty i tartaletek
Proste i szybkie w przygotowaniu tarty i tartaletki
Jeśli nie masz ogromnych zdolności cukierniczych, to przygotuj tartę lub jej mniejsze wersje – tartaletki. To stosunkowo łatwy w przygotowaniu słodki poczęstunek. Nie wymaga on też wielkiej ilości składników, a większość z nich z pewnością masz w kuchni. Co będzie ci potrzebne? Mąka, masło, cukier, żółtka jaj i sól. Plus oczywiście owoce i krem lub budyń. Do wypieku przyda Ci się natomiast forma do tarty z Fabryka Form, którą polecam. Formy do pieczenia z tej firmy są świetnej jakości i gwarantują dobrze wypieczone ciasta, które nie będą do nich przywierać. Masz do wyboru stalowe formy lub silikonowe. To już zależy od Twojego upodobania. Do tarty najlepsze będą okrągłe formy, ale kto powiedział, że tarta musi być okrągła? Możesz na przykład zrobić kwadratową i też będzie się pięknie prezentować. Pamiętaj tylko, że forma do tarty jest niższa niż tortownice. Więc jeśli masz w domu tylko standardową tortownicę, to odradzam Ci eksperymentów, bo tarta może nie wyjść. Wracając do pieczenia tarty. To będzie Ci potrzebne:
- mąka 1,5 szklanki
- masło 12 dag
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki cukru
- kilka kropel ekstraktu wanilinowego
- szczypta soli
- woda – do zagniecenia ciasta
Przygotuj ciasto. Do mąki dodaj posiekane masło, żółtka, cukier, szczyptę soli i ekstrakt wanilinowy. Dodaj odrobinę wody i zagnieć ciasto. Następnie uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 20 minut. Następnie rozwałkuj ciasto i włóż do formy. Piecz w 220 stopniach do zarumienienia się ciasta (ok. 15 minut). Po wystudzeniu tarty wypełnij ją nadzieniem i udekoruj owocami.
Tartaletki natomiast to mini tarty, zatem przepis jest taki sam. Różnica polega na formach. Tutaj też polecę foremki do tarteletek z fabrykaform.pl. Uważam, że są świetnej jakości, a pieczenie z nimi to będzie przyjemność.
Szybkie nadzienie do tarty i tartaletek
Zależnie od tego co masz w domu, to możesz wykorzystać galaretkę, budyń i oczywiście garść owoców. Jeśli masz budyń wystarczy, że zmniejszysz proporcję mleka i dodasz łyżkę żelatyny spożywczej. Po ugotowaniu budyniu poczekaj, aż wystygnie. Przełóż go do tarty, udekoruj owocami i wstaw do lodówki na godzinę. Jeśli chcesz tartę z galaretką, ułóż na niej owoce, a następnie zalej przestudzoną, wcześniej przygotowaną galaretką i wstaw do lodówki. Nie masz czasu, bo goście już czekają? Wymieszaj serek mascarpone z odrobiną cukru wanilinowego, przełóż do tarty lub tartaletek i udekoruj owocami. To jest pyszne!