Potrzebne składniki
Na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g smalcu wieprzowego
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- kminek lub sezam (do posypania)
Solanka – do smarowania
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania
- Mąkę przesiałem do miski i zrobiłem wgłębienie. Wrzuciłem w nie rozkruszone drożdże, cukier i zalałem 1/4 szklanki letniej wody. Lekko pomieszałem i zostawiłem przykryte na 15 min.
- Dodałem resztę wody, smalec pokrojony drobno i sól.
- Wyrobiłem ciasto, przykryłem i zostawiłem na 30 min. do wyrośnięcia.
- Ciasto jeszcze raz zagniotłem i podzielić na części. Mniej więcej ja podzieliłem na 32 kawałki dzieląc co chwilę na pół, każdy kawałek.
- Z każdej części zrobiłem cienki wałek około 40 cm. Zawinąłem w formę precla. Ułożyłem precle na blaszce wyłożonej papierem w odległości 3 cm od siebie. Zostawiłem na 10 min.
- Rozpuściłem w letniej wodzie łyżkę soli i posmarowałem solanka precle. Posypałem kminkiem i sezamem.
- Wstawiłem do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na 25-30 min. Po 30 min. pieczenia jeszcze raz posmarowałem precle solanką.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Słone precle wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Przyznaj się, sam zwijałeś te precle?
No piękne, jak w sklepie.
Facet może mieć tak zgrabne palce.
Przekąska super!
Wyglądają fantastycznie! Przekąska idealna. U mnie cieszą się ogromnym uznaniem krakersy, które robię z nadmiaru zakwasu przy dokarmianiu.
Co prawda piwa nie pije, ale takiego precla bym nie odmówiła 🙂