Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Słone precle do piwa

Kosą po patelni
16 maja 2020
precle piwne
Słone precelki z różnymi posypkami, to świetna przekąska do piwa. Są lekko chrupiące z wierzchu ale miękkie w środku. Są lekko słodkie, trochę słone, takie w sam raz. Nie zostawiają poczucia, że zaraz trzeba się coś napić, więc nie powodują spożycia tego piwa w nadmiernych ilościach. Takie małe coś do chrupania. Możecie zastosować Wasze ulubione ziarna lub przyprawy do posypania, wzbogacając ich smak. Świetnie nadaje się do tego kminek lub sezam. Nic skomplikowanego więc każdy sobie z tym przepisem powinien poradzić, a warto bo są pyszne.
Przygotowanie: 15 min. min.
Gotowanie: 30 min. min.
Czas oczekiwania: 55 min. min.
Łącznie: 1 godz. godz. 40 min. min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Kalorii na 100g 50
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Słone precle

Potrzebne składniki

Na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g smalcu wieprzowego
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • kminek lub sezam (do posypania)

Solanka – do smarowania

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka soli
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Mąkę przesiałem do miski i zrobiłem wgłębienie. Wrzuciłem w nie rozkruszone drożdże, cukier i zalałem 1/4 szklanki letniej wody. Lekko pomieszałem i zostawiłem przykryte na 15 min.
  • Dodałem resztę wody, smalec pokrojony drobno i sól.
  • Wyrobiłem ciasto, przykryłem i zostawiłem na 30 min. do wyrośnięcia.
  • Ciasto jeszcze raz zagniotłem i podzielić na części. Mniej więcej ja podzieliłem na 32 kawałki dzieląc co chwilę na pół, każdy kawałek.
  • Z każdej części zrobiłem cienki wałek około 40 cm. Zawinąłem w formę precla. Ułożyłem precle na blaszce wyłożonej papierem w odległości 3 cm od siebie. Zostawiłem na 10 min.
  • Rozpuściłem w letniej wodzie łyżkę soli i posmarowałem solanka precle. Posypałem kminkiem i sezamem.
  • Wstawiłem do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na 25-30 min. Po 30 min. pieczenia jeszcze raz posmarowałem precle solanką.
    smak gwarantuje mama
Jak masz problem ze zwijaniem precli, zrób paluchy, dzieląc wałeczki na pół. 

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Słone precle wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

precle piwne
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Irena-hooltayewpodrozy
Irena-hooltayewpodrozy
21 maja 2020 14:14

Przyznaj się, sam zwijałeś te precle?
No piękne, jak w sklepie.
Facet może mieć tak zgrabne palce.
Przekąska super!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
21 maja 2020 11:34

Wyglądają fantastycznie! Przekąska idealna. U mnie cieszą się ogromnym uznaniem krakersy, które robię z nadmiaru zakwasu przy dokarmianiu.

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
21 maja 2020 09:54

Co prawda piwa nie pije, ale takiego precla bym nie odmówiła 🙂

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
wordpress tworzeniestron

Jak szybko stworzyć profesjonalną stronę internetową? Dlaczego WordPress to najlepszy wybór?

szczeniak

Szczeniak w domu – na co warto zwrócić uwagę, żeby nie zwariować?

generative ai

Generatywna AI w praktyce: Co musisz wiedzieć o trendzie przyszłości

alfredo 8305773 1280

Sekrety idealnego sosu: Jak zrobić pyszny sos, który urozmaici każde danie?

kuchniasezonowa zima

Sezonowe gotowanie – co warto jeść zimą?

pani wiosna shanti scaled e1738845941861

Czy Twoja rodzina jest gotowa na psa? Adopcja czy zakup z hodowli?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?