Słone precle do piwa

6 min. czytania
3
0
Słone precelki z różnymi posypkami, to świetna przekąska do piwa. Są lekko chrupiące z wierzchu ale miękkie w środku. Są lekko słodkie, trochę słone, takie w sam raz. Nie zostawiają poczucia, że zaraz trzeba się coś napić, więc nie powodują spożycia tego piwa w nadmiernych ilościach. Takie małe coś do chrupania. Możecie zastosować Wasze ulubione ziarna lub przyprawy do posypania, wzbogacając ich smak. Świetnie nadaje się do tego kminek lub sezam. Nic skomplikowanego więc każdy sobie z tym przepisem powinien poradzić, a warto bo są pyszne.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Czas oczekiwania: 55 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Kalorii na 100g / 50
Jak wykonać przepis na – Słone precle
Składniki:

Na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g smalcu wieprzowego
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • kminek lub sezam (do posypania)

Solanka – do smarowania

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
  • Mąkę przesiałem do miski i zrobiłem wgłębienie. Wrzuciłem w nie rozkruszone drożdże, cukier i zalałem 1/4 szklanki letniej wody. Lekko pomieszałem i zostawiłem przykryte na 15 min.
  • Dodałem resztę wody, smalec pokrojony drobno i sól.
  • Wyrobiłem ciasto, przykryłem i zostawiłem na 30 min. do wyrośnięcia.
  • Ciasto jeszcze raz zagniotłem i podzielić na części. Mniej więcej ja podzieliłem na 32 kawałki dzieląc co chwilę na pół, każdy kawałek.
  • Z każdej części zrobiłem cienki wałek około 40 cm. Zawinąłem w formę precla. Ułożyłem precle na blaszce wyłożonej papierem w odległości 3 cm od siebie. Zostawiłem na 10 min.
  • Rozpuściłem w letniej wodzie łyżkę soli i posmarowałem solanka precle. Posypałem kminkiem i sezamem.
  • Wstawiłem do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na 25-30 min. Po 30 min. pieczenia jeszcze raz posmarowałem precle solanką.
Jak masz problem ze zwijaniem precli, zrób paluchy, dzieląc wałeczki na pół. 
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Słone precle wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Irena-hooltayewpodrozy

Przyznaj się, sam zwijałeś te precle?
No piękne, jak w sklepie.
Facet może mieć tak zgrabne palce.
Przekąska super!

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
16 dni temu

Wyglądają fantastycznie! Przekąska idealna. U mnie cieszą się ogromnym uznaniem krakersy, które robię z nadmiaru zakwasu przy dokarmianiu.

Słodko Słodka
16 dni temu

Co prawda piwa nie pije, ale takiego precla bym nie odmówiła 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).