Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Śledzie z papryką i ogórkiem w oleju

Śledzie z papryką i ogórkiem w oleju

3 min. czytania
0
0
Znów śledzie, ale tym razem inaczej, bo śledzie z papryką i ogórkiem w oleju. Bardzo fajny sposób na przygotowanie tradycyjnego śledzika w oleju na wigilijny stół. Trochę ubarwiłem go dodając ogórki kiszone i paprykę, ale dalej to pyszne tradycyjne danie. Możecie też użyć papryki konserwowej, wtedy nie trzeba będzie jej parzyć i możecie nie dodawać octu. Robiłem te śledzie już w tylu odmianach, że się gubię, jednak ta wersja wydaje mi się dość fajna. Ogórek, cebula i papryka dodają śledzikom wyrazu i chrupkich elementów. Warto się skusić i poeksperymentować, dodając własne składniki.
Przygotowanie: 20 min.
Przepis na:

Śledzie z papryką i ogórkiem w oleju

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych a'la matias
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 2 duże lub 3 małe ogórki kiszone
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

  • Śledzie moczymy zmieniając wodę przez przynajmniej godzinę. Możemy użyć już przygotowanych płatów w oleju ale chyba lepiej zrobić swoje przynajmniej wiecie jaki olej tam dodacie.
  • Oczyszczoną paprykę i cebulę parzymy w miseczce, wrzątkiem przez kilka minut by trochę zmiękły.
  • Kroimy wszystkie składniki: śledzie na paski, paprykę, ogórki i cebulę w kostkę, a ziarna pieprzu i ziela angielskiego rozbijamy lub rozgniatamy nożem.
  • Mieszamy wszystkie składniki dodajemy ocet, olej i dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy na 1 dobę do zamkniętego słoika lub opakowania i wstawiamy do lodówki.
  • Następnie wyjmujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 49
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    51
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kompot z wiśni – do obiadu, na zupę, do deserów

Lubicie kompot z wiśni do obiadku lub zupę owocową w zimie? Ja uwielbiam, dlatego jak tylk…