Potrzebne składniki
- 5 płatów śledziowych a'la matias
- 1 papryka
- 2 cebule
- 2 duże lub 3 małe ogórki kiszone
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
Sposób wykonania
- Śledzie moczymy zmieniając wodę przez przynajmniej godzinę. Możemy użyć już przygotowanych płatów w oleju ale chyba lepiej zrobić swoje przynajmniej wiecie jaki olej tam dodacie.
- Oczyszczoną paprykę i cebulę parzymy w miseczce, wrzątkiem przez kilka minut by trochę zmiękły.
- Kroimy wszystkie składniki: śledzie na paski, paprykę, ogórki i cebulę w kostkę, a ziarna pieprzu i ziela angielskiego rozbijamy lub rozgniatamy nożem.
- Mieszamy wszystkie składniki dodajemy ocet, olej i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy na 1 dobę do zamkniętego słoika lub opakowania i wstawiamy do lodówki.
- Następnie wyjmujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Śledzie z papryką i ogórkiem w oleju wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.