Kosą po patelni Przepisy Drób Skrzydełka kurczaka pieczone

Skrzydełka kurczaka pieczone

4 min. czytania
0
0
Złociste z chrupiącą skórką, skrzydełka kurczaka pieczone w marynacie z sosu, sojowego, miodu, octu i oliwy. Wszystko z ziołami prowansalskimi, papryką i czosnkiem. Mocno aromatyczne, i nieziemsko smaczne. Sam fanem skrzydełek nie jestem, bo mięsa mało, a obierania dużo więc trzeba zjeść kilka by się najeść, jednak w tej formie są na tyle dobre, że jestem w stanie usmarować się nimi po łokcie i wcinam z zapałem. Wam również serdecznie polecam.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Skrzydełka kurczaka pieczone
Składniki:
  • 20 skrzydełek z kurczaka
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Skrzydełka myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
  • Składniki na marynatę dokładnie mieszamy ze sobą, obtaczamy w niej skrzydełka i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • Wykładamy skrzydełka na blaszkę i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 30-40 min do zrumienienia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Skrzydełka kurczaka pieczone wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 20
  •  
  • 13
  •  
  •  
  •  
    33
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite