Kosą po patelni Przepisy Drób Skrzydełka kurczaka pieczone

Skrzydełka kurczaka pieczone

5 minuty czytania

Złociste z chrupiącą skórką, skrzydełka kurczaka pieczone w marynacie z sosu, sojowego, miodu, octu i oliwy. Wszystko z ziołami prowansalskimi, papryką i czosnkiem. Mocno aromatyczne, i nieziemsko smaczne. Sam fanem skrzydełek nie jestem, bo mięsa mało, a obierania dużo więc trzeba zjeść kilka by się najeść, jednak w tej formie są na tyle dobre, że jestem w stanie usmarować się nimi po łokcie i wcinam z zapałem. Wam również serdecznie polecam.

Skrzydełka kurczaka pieczone

Wielkość porcji 4-osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 40 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 20 skrzydełek z kurczaka
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Skrzydełka myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
  2. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy ze sobą, obtaczamy w niej skrzydełka i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  3. Wykładamy skrzydełka na blaszkę i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 30-40 min do zrumienienia.