w ,

Skrzydełka kurczaka pieczone



Złociste z chrupiącą skórką, skrzydełka kurczaka pieczone w marynacie z sosu, sojowego, miodu, octu i oliwy. Wszystko z ziołami prowansalskimi, papryką i czosnkiem. Mocno aromatyczne, i nieziemsko smaczne. Sam fanem skrzydełek nie jestem, bo mięsa mało, a obierania dużo więc trzeba zjeść kilka by się najeść, jednak w tej formie są na tyle dobre, że jestem w stanie usmarować się nimi po łokcie i wcinam z zapałem. Wam również serdecznie polecam.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Skrzydełka kurczaka pieczone

Potrzebne składniki

  • 20 skrzydełek z kurczaka
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Skrzydełka myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
  • Składniki na marynatę dokładnie mieszamy ze sobą, obtaczamy w niej skrzydełka i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • Wykładamy skrzydełka na blaszkę i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 30-40 min do zrumienienia.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Skrzydełka kurczaka pieczone wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze