w ,

Sezon na rabarbar i truskawki: 5 lekkich ciast z rabarbarem i truskawkami w roli głównej



Truskawki i rabarbar to wyśmienite połączenie, szczególnie, kiedy trwa sezon na te produkty. Warto więc korzystać z okazji i stworzyć pyszne, puszyste i lekkie ciasta z tymi składnikami w roli głównej. Poniżej przedstawiamy pięć sprawdzonych propozycji, spośród których z pewnością wybierzesz wypiek trafiający w Twój gust, a także w upodobania Twojej rodziny czy znajomych.

1. Tarta jogurtowa z rabarbarem i truskawkami

To doskonała propozycja na letnie spotkania towarzyskie – nie za słodka, orzeźwiająca, krucha i smakująca wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i zimno. Do jej wykonania potrzebne są:

  • mąka pszenna – 300 g,
  • schłodzone masło – 150 g,
  • cukier – 80 g,
  • żółtko jaja,
  • jogurt naturalny (w temp. pokojowej) – 500 g,
  • żelatyna – 6 łyżeczek,
  • gorąca woda – 100 ml,
  • truskawki – 250 g,
  • rabarbar – 200 g.

Na początku przesiej mąkę, dodaj cukier, odrobinę wody oraz masło, aby uzyskać jednolite ciasto. Odstaw je do lodówki na pół godziny, a po tym czasie przełóż na formę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj masę – rozpuść 5 łyżek żelatyny w gorącej wodzie, a gdy całość lekko się ostudzi, dodaj jogurt i cukier, a następnie wylej na upieczone ciasto. Ponownie umieść ciasto w lodówce, a następnie pokrój rabarbar i podsmażaj go na wolnym ogniu, do uzyskania konsystencji kisielu. Dodaj żelatynę, wymieszaj i wyłóż gotową masę na wierzch tarty. Całość udekoruj kawałkami truskawek.

2. Kruchy placek z truskawkami i rabarbarem

Do wykonania tego wypieku będziesz potrzebować produktów spożywczych, które odnajdziesz w gazetkach promocyjnych każdego supermarketu:

  • mąka tortowa – 400 g,
  • masło – 225 g,
  • cukier – 325 g,
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
  • sól,
  • jajko,
  • skórka cytryny,
  • truskawki – 500 g,
  • rabarbar – 350 g,
  • płatki migdałów – 15 g,
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżeczki.

Wymieszaj suche składniki z masłem, jajkiem i skórką cytryny, formując ciasto. Następnie mieszaj 100 g cukru z mąką ziemniaczaną, pokrojonymi truskawkami oraz rabarbarem. Wyłóż połowę ciasta na blachę, nałóż owoce i przykryj pozostałą połową ciasta. Całość posyp migdałami i piecz przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

3. Biszkopt z rabarbarem i truskawkami

To prosty przepis, do którego wykonania potrzeba niewiele składników. Przygotuj:

  • mąkę tortową – 150 g,
  • cukier – 120 g,
  • proszek do pieczenia – ½ łyżeczki,
  • jajka – 4,
  • mąkę ziemniaczaną – 1 łyżeczkę,
  • cukier karmelowy – 2 łyżki,
  • truskawki – 200 g,
  • rabarbar – 200 g,
  • cukier puder.

Połącz składniki na ciasto, wymieszaj i wyłóż na blachę. Pokrojone owoce posyp cukrem i odsącz z soku, a następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wyłóż na biszkopt. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 45 minut.

4. Muffinki z truskawkami i rabarbarem

Któż nie lubi pysznych, delikatnych babeczek? Do ich wykonania użyjesz produktów, które możesz kupić w supermarkecie w okazyjnych cenach. Mąki, oleju czy cukru w promocji szukaj w gazetkach. Potrzebne będą również inne składniki, takie jak:

  • jajka – 2,
  • kwaśna śmietana – 150 ml,
  • truskawki,
  • rabarbar,
  • cukier puder,
  • proszek do pieczenia i soda oczyszczona.

Wyrób ciasto, łącząc suche składniki z mokrymi i przełóż do foremek na muffinki. Umyj i pokrój owoce, a następnie włóż je w ciasto. Piecz przez 25 minut w temperaturze 170 stopni.

5. Brioche z rabarbarem i truskawkami

Ten rodzaj ciasta wywodzi się z Francji, a jego główną część stanowi maślana bułeczka. Aby je przygotować, potrzebne będą:

  • drożdże – 30g,
  • ciepłe mleko – 100ml,
  • mąka pszenna – 400g,
  • truskawki – 250g,
  • rabarbar – 250g,
  • cukier puder – 50g,
  • jajka – 3,
  • miękkie masło – 170g,
  • sól.

Z ciepłego mleka i drożdży przygotuj rozczyn, połącz z suchymi składnikami i utwórz jednolite ciasto, które następnie odstaw do lodówki na noc. Umyj i pokrój owoce. Następnie uformuj z ciasta równej wielkości kulki, ułóż je obok siebie na formie i posmaruj mlekiem z żółtkiem. Na wierzch połóż owoce i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż do uzyskania złotawego koloru.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Dorota

Brak składników przy muffinkach.