Truskawki i rabarbar to wyśmienite połączenie, szczególnie, kiedy trwa sezon na te produkty. Warto więc korzystać z okazji i stworzyć pyszne, puszyste i lekkie ciasta z tymi składnikami w roli głównej. Poniżej przedstawiamy pięć sprawdzonych propozycji, spośród których z pewnością wybierzesz wypiek trafiający w Twój gust, a także w upodobania Twojej rodziny czy znajomych.
1. Tarta jogurtowa z rabarbarem i truskawkami
To doskonała propozycja na letnie spotkania towarzyskie – nie za słodka, orzeźwiająca, krucha i smakująca wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i zimno. Do jej wykonania potrzebne są:
- mąka pszenna – 300 g,
- schłodzone masło – 150 g,
- cukier – 80 g,
- żółtko jaja,
- jogurt naturalny (w temp. pokojowej) – 500 g,
- żelatyna – 6 łyżeczek,
- gorąca woda – 100 ml,
- truskawki – 250 g,
- rabarbar – 200 g.
Na początku przesiej mąkę, dodaj cukier, odrobinę wody oraz masło, aby uzyskać jednolite ciasto. Odstaw je do lodówki na pół godziny, a po tym czasie przełóż na formę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj masę – rozpuść 5 łyżek żelatyny w gorącej wodzie, a gdy całość lekko się ostudzi, dodaj jogurt i cukier, a następnie wylej na upieczone ciasto. Ponownie umieść ciasto w lodówce, a następnie pokrój rabarbar i podsmażaj go na wolnym ogniu, do uzyskania konsystencji kisielu. Dodaj żelatynę, wymieszaj i wyłóż gotową masę na wierzch tarty. Całość udekoruj kawałkami truskawek.
2. Kruchy placek z truskawkami i rabarbarem
Do wykonania tego wypieku będziesz potrzebować produktów spożywczych, które odnajdziesz w gazetkach promocyjnych każdego supermarketu:
- mąka tortowa – 400 g,
- masło – 225 g,
- cukier – 325 g,
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
- sól,
- jajko,
- skórka cytryny,
- truskawki – 500 g,
- rabarbar – 350 g,
- płatki migdałów – 15 g,
- mąka ziemniaczana – 3 łyżeczki.
Wymieszaj suche składniki z masłem, jajkiem i skórką cytryny, formując ciasto. Następnie mieszaj 100 g cukru z mąką ziemniaczaną, pokrojonymi truskawkami oraz rabarbarem. Wyłóż połowę ciasta na blachę, nałóż owoce i przykryj pozostałą połową ciasta. Całość posyp migdałami i piecz przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
3. Biszkopt z rabarbarem i truskawkami
To prosty przepis, do którego wykonania potrzeba niewiele składników. Przygotuj:
- mąkę tortową – 150 g,
- cukier – 120 g,
- proszek do pieczenia – ½ łyżeczki,
- jajka – 4,
- mąkę ziemniaczaną – 1 łyżeczkę,
- cukier karmelowy – 2 łyżki,
- truskawki – 200 g,
- rabarbar – 200 g,
- cukier puder.
Połącz składniki na ciasto, wymieszaj i wyłóż na blachę. Pokrojone owoce posyp cukrem i odsącz z soku, a następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wyłóż na biszkopt. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 45 minut.
4. Muffinki z truskawkami i rabarbarem
Któż nie lubi pysznych, delikatnych babeczek? Do ich wykonania użyjesz produktów, które możesz kupić w supermarkecie w okazyjnych cenach. Mąki, oleju czy cukru w promocji szukaj w gazetkach. Potrzebne będą również inne składniki, takie jak:
- jajka – 2,
- kwaśna śmietana – 150 ml,
- truskawki,
- rabarbar,
- cukier puder,
- proszek do pieczenia i soda oczyszczona.
Wyrób ciasto, łącząc suche składniki z mokrymi i przełóż do foremek na muffinki. Umyj i pokrój owoce, a następnie włóż je w ciasto. Piecz przez 25 minut w temperaturze 170 stopni.
5. Brioche z rabarbarem i truskawkami
Ten rodzaj ciasta wywodzi się z Francji, a jego główną część stanowi maślana bułeczka. Aby je przygotować, potrzebne będą:
- drożdże – 30g,
- ciepłe mleko – 100ml,
- mąka pszenna – 400g,
- truskawki – 250g,
- rabarbar – 250g,
- cukier puder – 50g,
- jajka – 3,
- miękkie masło – 170g,
- sól.
Z ciepłego mleka i drożdży przygotuj rozczyn, połącz z suchymi składnikami i utwórz jednolite ciasto, które następnie odstaw do lodówki na noc. Umyj i pokrój owoce. Następnie uformuj z ciasta równej wielkości kulki, ułóż je obok siebie na formie i posmaruj mlekiem z żółtkiem. Na wierzch połóż owoce i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż do uzyskania złotawego koloru.
Placek i tarta z rabarbarem dla mnie mistrzostwo. Nie robiłam jeszcze z truskawkami, aż sezon jeszcze trwa to spróbuje w weekend coś upiec 🙂
Brak składników przy muffinkach.