Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Sezon na rabarbar i truskawki: 5 lekkich ciast z rabarbarem i truskawkami w roli głównej

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
26 maja 2023
sezonnarabarbaritruskawki5lekkichciastzrabarbaremitruskawkamiwroliglownej3

Truskawki i rabarbar to wyśmienite połączenie, szczególnie, kiedy trwa sezon na te produkty. Warto więc korzystać z okazji i stworzyć pyszne, puszyste i lekkie ciasta z tymi składnikami w roli głównej. Poniżej przedstawiamy pięć sprawdzonych propozycji, spośród których z pewnością wybierzesz wypiek trafiający w Twój gust, a także w upodobania Twojej rodziny czy znajomych.

1. Tarta jogurtowa z rabarbarem i truskawkami

To doskonała propozycja na letnie spotkania towarzyskie – nie za słodka, orzeźwiająca, krucha i smakująca wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i zimno. Do jej wykonania potrzebne są:

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image
  • mąka pszenna – 300 g,
  • schłodzone masło – 150 g,
  • cukier – 80 g,
  • żółtko jaja,
  • jogurt naturalny (w temp. pokojowej) – 500 g,
  • żelatyna – 6 łyżeczek,
  • gorąca woda – 100 ml,
  • truskawki – 250 g,
  • rabarbar – 200 g.

Na początku przesiej mąkę, dodaj cukier, odrobinę wody oraz masło, aby uzyskać jednolite ciasto. Odstaw je do lodówki na pół godziny, a po tym czasie przełóż na formę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj masę – rozpuść 5 łyżek żelatyny w gorącej wodzie, a gdy całość lekko się ostudzi, dodaj jogurt i cukier, a następnie wylej na upieczone ciasto. Ponownie umieść ciasto w lodówce, a następnie pokrój rabarbar i podsmażaj go na wolnym ogniu, do uzyskania konsystencji kisielu. Dodaj żelatynę, wymieszaj i wyłóż gotową masę na wierzch tarty. Całość udekoruj kawałkami truskawek.

sezonnarabarbaritruskawki5lekkichciastzrabarbaremitruskawkamiwroliglownej1

2. Kruchy placek z truskawkami i rabarbarem

Do wykonania tego wypieku będziesz potrzebować produktów spożywczych, które odnajdziesz w gazetkach promocyjnych każdego supermarketu:

  • mąka tortowa – 400 g,
  • masło – 225 g,
  • cukier – 325 g,
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
  • sól,
  • jajko,
  • skórka cytryny,
  • truskawki – 500 g,
  • rabarbar – 350 g,
  • płatki migdałów – 15 g,
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżeczki.

Wymieszaj suche składniki z masłem, jajkiem i skórką cytryny, formując ciasto. Następnie mieszaj 100 g cukru z mąką ziemniaczaną, pokrojonymi truskawkami oraz rabarbarem. Wyłóż połowę ciasta na blachę, nałóż owoce i przykryj pozostałą połową ciasta. Całość posyp migdałami i piecz przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

3. Biszkopt z rabarbarem i truskawkami

To prosty przepis, do którego wykonania potrzeba niewiele składników. Przygotuj:

  • mąkę tortową – 150 g,
  • cukier – 120 g,
  • proszek do pieczenia – ½ łyżeczki,
  • jajka – 4,
  • mąkę ziemniaczaną – 1 łyżeczkę,
  • cukier karmelowy – 2 łyżki,
  • truskawki – 200 g,
  • rabarbar – 200 g,
  • cukier puder.

Połącz składniki na ciasto, wymieszaj i wyłóż na blachę. Pokrojone owoce posyp cukrem i odsącz z soku, a następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wyłóż na biszkopt. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 45 minut.

4. Muffinki z truskawkami i rabarbarem

Któż nie lubi pysznych, delikatnych babeczek? Do ich wykonania użyjesz produktów, które możesz kupić w supermarkecie w okazyjnych cenach. Mąki, oleju czy cukru w promocji szukaj w gazetkach. Potrzebne będą również inne składniki, takie jak:

  • jajka – 2,
  • kwaśna śmietana – 150 ml,
  • truskawki,
  • rabarbar,
  • cukier puder,
  • proszek do pieczenia i soda oczyszczona.

Wyrób ciasto, łącząc suche składniki z mokrymi i przełóż do foremek na muffinki. Umyj i pokrój owoce, a następnie włóż je w ciasto. Piecz przez 25 minut w temperaturze 170 stopni.

sezonnarabarbaritruskawki5lekkichciastzrabarbaremitruskawkamiwroliglownej2

5. Brioche z rabarbarem i truskawkami

Ten rodzaj ciasta wywodzi się z Francji, a jego główną część stanowi maślana bułeczka. Aby je przygotować, potrzebne będą:

  • drożdże – 30g,
  • ciepłe mleko – 100ml,
  • mąka pszenna – 400g,
  • truskawki – 250g,
  • rabarbar – 250g,
  • cukier puder – 50g,
  • jajka – 3,
  • miękkie masło – 170g,
  • sól.

Z ciepłego mleka i drożdży przygotuj rozczyn, połącz z suchymi składnikami i utwórz jednolite ciasto, które następnie odstaw do lodówki na noc. Umyj i pokrój owoce. Następnie uformuj z ciasta równej wielkości kulki, ułóż je obok siebie na formie i posmaruj mlekiem z żółtkiem. Na wierzch połóż owoce i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż do uzyskania złotawego koloru.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Zdrowa
Zdrowa
14 lipca 2022 22:29

Placek i tarta z rabarbarem dla mnie mistrzostwo. Nie robiłam jeszcze z truskawkami, aż sezon jeszcze trwa to spróbuje w weekend coś upiec 🙂

0
Odpowiedz
Dorota
Dorota
17 czerwca 2022 12:15

Brak składników przy muffinkach.

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
generative ai

Generatywna AI w praktyce: Co musisz wiedzieć o trendzie przyszłości

jam 428094 1280

ABC przetworów, czyli jak się zabrać za jesienne słoiki

wordpress tworzeniestron

Jak szybko stworzyć profesjonalną stronę internetową? Dlaczego WordPress to najlepszy wybór?

adhd doroslych

ADHD u dorosłych: jak rozpoznać i leczyć?

aloe vera 196234 1280

7 roślin doniczkowych, które poprawiają jakość powietrza w domu

planynowyrok

Noworoczne postanowienia bez presji – jak ustalać małe cele i cieszyć się ich realizacją?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?