Seromak z bitą śmietaną i owocami na miodowym spodzie

6 min. czytania
1
0
Seromak jakoś nam się kojarzy ze świętami, jednak to pyszne ciasto można przyrządzać przez cały rok. W tej wersji mocno miodowej, ze śmietaną i owocami, jest wyjątkowo dobry. Zamiast bułki tartej do maku użyłem mąki ziemniaczanej, w ramach eksperymentu i powiem Wam, że to świetny pomysł. Owoce możecie użyć dowolne lub posypać ciasto posypką. To już Wasza fantazja niech tym zarządza. Ciasto jest w sam raz słodkie, wyróżnia się smak miodu i maku, a ser to doskonale uzupełnia. Bita śmietana z owocami dodaje wilgoci. Trochę inna wersja, niż tradycyjna i warto spróbować. Niezbyt często lista składników jest tak długa, ale nie przerażajcie się tym bo ciasto nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a na koniec karnawału jak znalazł.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Seromak z bitą śmietaną i owocami na miodowym spodzie
Składniki:

Spód:

  • 2 szklanka mąki
  • 150 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu

Masa makowa:

  • 1 puszka maku 400 g
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 białka
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 800 g sera białego na sernik
  • 4 jajka
  • 1/2 l. mleka
  • 120 g cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 80 ml oleju słonecznikowego

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie
  • dowolne owoce do dekoracji
Sposób wykonania:
  • Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiamy kruszonkę. Posypujemy nią równomiernie blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
  • Masę makową mieszamy z miodem, posiekanymi orzechami, mąką ziemniaczaną i mieszamy.
  • Ubijamy pianę z białek i mieszamy delikatnie z masą makową.
  • Wykładamy masę na ciasto i wyrównujemy lekko przyklepując.
  • Robimy masę serową. Oddzielamy żółtka i ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo ser, olej, budyń i mleko.
  • Ubijamy pianę z białek ze szczypta soli i mieszamy z masa serową.
  • Wykładamy masę na mak i wyrównujemy.
  • Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 50-55 min.
  • Ubijamy mikserem śmietanę, dodajemy cukier. a następnie po trochu dodajemy rozpuszczona żelatynę.
  • Wykładamy na ostudzone ciasto bitą śmietanę i dekorujemy owocami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Seromak z bitą śmietaną i owocami na miodowym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 52
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    55
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).