Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Seromak z bitą śmietaną i owocami na miodowym spodzie

Seromak z bitą śmietaną i owocami na miodowym spodzie

4 min. czytania
1
0
Seromak jakoś nam się kojarzy ze świętami, jednak to pyszne ciasto można przyrządzać przez cały rok. W tej wersji mocno miodowej, ze śmietaną i owocami, jest wyjątkowo dobry. Zamiast bułki tartej do maku użyłem mąki ziemniaczanej, w ramach eksperymentu i powiem Wam, że to świetny pomysł. Owoce możecie użyć dowolne lub posypać ciasto posypką. To już Wasza fantazja niech tym zarządza. Ciasto jest w sam raz słodkie, wyróżnia się smak miodu i maku, a ser to doskonale uzupełnia. Bita śmietana z owocami dodaje wilgoci. Trochę inna wersja, niż tradycyjna i warto spróbować. Niezbyt często lista składników jest tak długa, ale nie przerażajcie się tym bo ciasto nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a na koniec karnawału jak znalazł.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Przepis na:

Seromak z bitą śmietaną i owocami na miodowym spodzie

Składniki:

Spód:

  • 2 szklanka mąki
  • 150 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu

Masa makowa:

  • 1 puszka maku 400 g
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 białka
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 800 g sera białego na sernik
  • 4 jajka
  • 1/2 l. mleka
  • 120 g cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 80 ml oleju słonecznikowego

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie
  • dowolne owoce do dekoracji

Sposób wykonania:

  • Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiamy kruszonkę. Posypujemy nią równomiernie blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
  • Masę makową mieszamy z miodem, posiekanymi orzechami, mąką ziemniaczaną i mieszamy.
  • Ubijamy pianę z białek i mieszamy delikatnie z masą makową.
  • Wykładamy masę na ciasto i wyrównujemy lekko przyklepując.
  • Robimy masę serową. Oddzielamy żółtka i ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo ser, olej, budyń i mleko.
  • Ubijamy pianę z białek ze szczypta soli i mieszamy z masa serową.
  • Wykładamy masę na mak i wyrównujemy.
  • Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 50-55 min.
  • Ubijamy mikserem śmietanę, dodajemy cukier. a następnie po trochu dodajemy rozpuszczona żelatynę.
  • Wykładamy na ostudzone ciasto bitą śmietanę i dekorujemy owocami.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 51
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    53
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Zdrowa moda na smoothie

    Obecnie coraz więcej mówi się o zdrowym stylu życia. Chcemy długo zachować młodość, czuć s…
  • Pierogi z białą kiełbasą

    Pierogi z białą kiełbasą to podobno pierogi po łódzku, jednak trochę poszperałem w sieci i…
  • Deser piankowy z galaretką i ananasem

    Deser piankowy z galaretką i ananasem powstał zupełnie przypadkiem. Miało być z tego ciast…

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…