Potrzebne składniki
Spód:
- 2 szklanka mąki
- 150 g margaryny
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu
Masa makowa:
- 1 puszka maku 400 g
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 białka
- szczypta soli
Masa serowa:
- 800 g sera białego na sernik
- 4 jajka
- 1/2 l. mleka
- 120 g cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 80 ml oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
- 500 ml śmietany 36%
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie
- dowolne owoce do dekoracji
Sposób wykonania
- Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiamy kruszonkę. Posypujemy nią równomiernie blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
- Masę makową mieszamy z miodem, posiekanymi orzechami, mąką ziemniaczaną i mieszamy.
- Ubijamy pianę z białek i mieszamy delikatnie z masą makową.
- Wykładamy masę na ciasto i wyrównujemy lekko przyklepując.
- Robimy masę serową. Oddzielamy żółtka i ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo ser, olej, budyń i mleko.
- Ubijamy pianę z białek ze szczypta soli i mieszamy z masa serową.
- Wykładamy masę na mak i wyrównujemy.
- Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 50-55 min.
- Ubijamy mikserem śmietanę, dodajemy cukier. a następnie po trochu dodajemy rozpuszczona żelatynę.
- Wykładamy na ostudzone ciasto bitą śmietanę i dekorujemy owocami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Seromak z bitą śmietaną i owocami na miodowym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!