Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Seromak z bitą śmietaną i owocami na miodowym spodzie

Kosą po patelni
11 grudnia 2024
seromak bita smietana
Seromak jakoś nam się kojarzy ze świętami, jednak to pyszne ciasto można przyrządzać przez cały rok. W tej wersji mocno miodowej, ze śmietaną i owocami, jest wyjątkowo dobry. Zamiast bułki tartej do maku użyłem mąki ziemniaczanej, w ramach eksperymentu i powiem Wam, że to świetny pomysł. Owoce możecie użyć dowolne lub posypać ciasto posypką. To już Wasza fantazja niech tym zarządza. Ciasto jest w sam raz słodkie, wyróżnia się smak miodu i maku, a ser to doskonale uzupełnia. Bita śmietana z owocami dodaje wilgoci. Trochę inna wersja, niż tradycyjna i warto spróbować. Niezbyt często lista składników jest tak długa, ale nie przerażajcie się tym bo ciasto nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a na koniec karnawału jak znalazł.
Przygotowanie: 30 min. min.
Gotowanie: 1 godz. godz.
Łącznie: 1 godz. godz. 30 min. min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Seromak z bitą śmietaną i owocami na miodowym spodzie

Potrzebne składniki

Spód:

  • 2 szklanka mąki
  • 150 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu

Masa makowa:

  • 1 puszka maku 400 g
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 białka
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 800 g sera białego na sernik
  • 4 jajka
  • 1/2 l. mleka
  • 120 g cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 80 ml oleju słonecznikowego

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie
  • dowolne owoce do dekoracji
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiamy kruszonkę. Posypujemy nią równomiernie blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
  • Masę makową mieszamy z miodem, posiekanymi orzechami, mąką ziemniaczaną i mieszamy.
  • Ubijamy pianę z białek i mieszamy delikatnie z masą makową.
  • Wykładamy masę na ciasto i wyrównujemy lekko przyklepując.
  • Robimy masę serową. Oddzielamy żółtka i ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo ser, olej, budyń i mleko.
  • Ubijamy pianę z białek ze szczypta soli i mieszamy z masa serową.
  • Wykładamy masę na mak i wyrównujemy.
  • Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 50-55 min.
  • Ubijamy mikserem śmietanę, dodajemy cukier. a następnie po trochu dodajemy rozpuszczona żelatynę.
  • Wykładamy na ostudzone ciasto bitą śmietanę i dekorujemy owocami.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Seromak z bitą śmietaną i owocami na miodowym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

seromak bita smietana
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Pyszny i zdrowy kurczak z grilla – najlepsze przepisy na lato
  • Sernik wiedeński – klasyka, która nigdy się nie nudzi
  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Chłodniczy przewóz cateringu
groomer zeby pies

Jak dbać o zęby psa? Praktyczny poradnik dla każdego opiekuna

alergia zwierzeta

Alergia na zwierzęta – jak sobie z tym poradzić?

gotowanie5skladnikow

Jak gotować szybko i smacznie używając tylko pięciu składników?

ogrod zimowy na parapecie

Zimowy ogród na parapecie – jakie zioła i rośliny można hodować w domu zimą?

bezpieczna dieta

Jak bezpiecznie schudnąć? Najnowsze trendy w odchudzaniu

thermomix tm6

Thermomix TM6: Mój niezastąpiony pomocnik w kuchni

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?