Potrzebne składniki
- 150 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 żółtka
- 600 g serka śmietankowego
- 120 g miękkiego masła
- 5 łyżeczek żelatyny
- 250 ml mleka
- 500 g truskawek
- 2 galaretki (dopasowane do owoców
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
Sposób wykonania
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
- Żółtka miksujemy z cukrem dodajemy kolejno cukier wanilinowy, masło, serek i wystudzone mleko z żelatyną. Całość miksujemy na gładką masę i tak ma być płynne 🙂
- W tortownicy wykładamy na spód biszkopty raczej ciasno.
- Wlewamy masę i wkładamy do stężania do lodówki (koło 2 godzin).
- Truskawki kroimy na połówki i wykładamy na zastygnięty sernik i zalewamy przestudzoną galaretką zrobioną wg przepisu na opakowaniu z użyciem 3/4 ilości zalecanej wody.
- Znów całość wstawiamy na około godzinę do lodówki i możemy wcinać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik na zimno z truskawkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.