Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

2 min. czytania
0
0
Nie jednak truskawki nadal są na topie a myślałem, że to koniec 🙂 Ten sernik można jednak zrobić z czym się chce. jagody, borówki, maliny, porzeczki.. itd. Wszystko się nadaje co sobie wymarzycie. Mogę go dzięki temu wcinać cały rok. Nie jest za słodki, taki w sam raz. Na raz 🙂
Czas przygotowania: 30 min.
Czas całkowity: 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 150 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
  • 600 g serka śmietankowego
  • 120 g miękkiego masła
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 250 ml mleka
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki (dopasowane do owoców
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

Sposób wykonania:

  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
  • Żółtka miksujemy z cukrem dodajemy kolejno cukier wanilinowy, masło, serek i wystudzone mleko z żelatyną. Całość miksujemy na gładką masę i tak ma być płynne 🙂
  • W tortownicy wykładamy na spód biszkopty raczej ciasno.
  • Wlewamy masę i wkładamy do stężania do lodówki (koło 2 godzin).
  • Truskawki kroimy na połówki i wykładamy na zastygnięty sernik i zalewamy przestudzoną galaretką zrobioną wg przepisu na opakowaniu z użyciem 3/4 ilości zalecanej wody.
  • Znów całość wstawiamy na około godzinę do lodówki i możemy wcinać.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…