w , , ,

Sernik z mlekiem skondensowanym na kruchym spodzie



Delikatny i puszysty sernik z mlekiem skondensowanym w masie serowej i polewą czekoladową na wierzchu, a wszystko na kruchym spodzie. Przez dość nietypowy proces pieczenia praktycznie nigdy nie opada, fakt że trzeba się wykazać cierpliwością, ale warto. Do środka można dodać rodzynki czy żurawinę ale to jak ktoś lubi. U nas w domu zawsze masa była dzielona na pół i w części były dodatki, a reszta czysta. Ja uwielbiam rodzynki więc ich pakuje dość dużo. Sernik ma kremową, delikatną strukturę. Jest w sam raz wilgotny i nieziemsko pyszny. Polecam, a że miłośnikiem serników jestem od dziecka to wiem co mówię 🙂
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 40 min.
Łącznie: 2 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Sernik z mlekiem skondensowanym

Potrzebne składniki

Kruchy spód

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego)
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Masa serowa

  • 1 kg sera białego (trzykrotnie mielony lub gotowy z wiaderka)
  • 1 puszka mleka zagęszczonego (słodzonego)
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 5 jajek
  • 100 g rodzynek lub żurawiny

Polewa czekoladowa

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mleka

Sposób wykonania

  • Składniki na ciasto łączę ze sobą, siekam nożem i szybko wyrabiam. Zawijam w folię i wstawiam na 30 min. do lodówki.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowuję na placek ciut większy niż blaszka (u mnie 23×36 cm). Wykładam blaszkę papierem i wkładam ciasto wylepiając nim spód i trochę brzegi. Nakłuwam spód widelcem w wielu miejscach i wstawiam na 15 min. do piekarnika ustawionego na 180 stopni.
  • W tym czasie oddzielam białka od żółtek. W misce żółtka łączę z serem ser i budyniem i wszystko mieszam mikserem na niskich obrotach stopniowo dodając mleko skondensowane, do całkowitego połączenia się składników.
  • Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie mieszam ją z masa serową łyżką.
  • Dodaję jeszcze do masy namoczone wcześniej rodzynki, ale to traktujcie jako opcję.
  • Wylewam masę na podpieczone wcześniej ciasto, wyrównuję i piekę w 170 stopniach przez 40 min. po czym zmniejszam temperaturę do 140 stopni i znów piekę kolejne 40 min.
  • Wyłączam piekarnik. Nie otwieram i w ogóle w trakcie pieczenia staram się nie zaglądać do środka i zostawiam w nim ciasto przez kolejne 15 min. Następnie uchylam drzwi i studzę sernik w piekarniku. Tu trzeba się właśnie wykazać cierpliwością.
  • Przygotowuję polewę rozgrzewając w kąpieli wodnej wszystkie składniki. Mieszam do uzyskania jednolitej lśniącej masy. Gorącą polewę wylewam na przestudzony sernik i czekam aż zgęstnieje.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z mlekiem skondensowanym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Monika
11 dni temu

Jak sernik to tylko taki z rodzynkami. Świetny przepis!

Słodko Słodka
11 dni temu

Ty wiesz, że ja uwielbiam Twoje serniki 🙂 Zawsze podziwiam Twoje ciasta, masz niesamowitą rękę do ciast 🙂 Piekłam sernik z mlekiem skondensowanym, ale bez dodatków i spodu. Twój to petarda jak zawsze 🙂