Potrzebne składniki
Kruchy spód
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła (zimnego)
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
Masa serowa
- 1 kg sera białego (trzykrotnie mielony lub gotowy z wiaderka)
- 1 puszka mleka zagęszczonego (słodzonego)
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 5 jajek
- 100 g rodzynek lub żurawiny
Polewa czekoladowa
- 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki mleka
Sposób wykonania
- Składniki na ciasto łączę ze sobą, siekam nożem i szybko wyrabiam. Zawijam w folię i wstawiam na 30 min. do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkowuję na placek ciut większy niż blaszka (u mnie 23×36 cm). Wykładam blaszkę papierem i wkładam ciasto wylepiając nim spód i trochę brzegi. Nakłuwam spód widelcem w wielu miejscach i wstawiam na 15 min. do piekarnika ustawionego na 180 stopni.
- W tym czasie oddzielam białka od żółtek. W misce żółtka łączę z serem ser i budyniem i wszystko mieszam mikserem na niskich obrotach stopniowo dodając mleko skondensowane, do całkowitego połączenia się składników.
- Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie mieszam ją z masa serową łyżką.
- Dodaję jeszcze do masy namoczone wcześniej rodzynki, ale to traktujcie jako opcję.
- Wylewam masę na podpieczone wcześniej ciasto, wyrównuję i piekę w 170 stopniach przez 40 min. po czym zmniejszam temperaturę do 140 stopni i znów piekę kolejne 40 min.
- Wyłączam piekarnik. Nie otwieram i w ogóle w trakcie pieczenia staram się nie zaglądać do środka i zostawiam w nim ciasto przez kolejne 15 min. Następnie uchylam drzwi i studzę sernik w piekarniku. Tu trzeba się właśnie wykazać cierpliwością.
- Przygotowuję polewę rozgrzewając w kąpieli wodnej wszystkie składniki. Mieszam do uzyskania jednolitej lśniącej masy. Gorącą polewę wylewam na przestudzony sernik i czekam aż zgęstnieje.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z mlekiem skondensowanym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Sernik smakuje obłędnie,znika szybko talerza
Właśnie piekę sernik😍
Do ciasta nie idą żółtka?
Jak sernik to tylko taki z rodzynkami. Świetny przepis!
Ty wiesz, że ja uwielbiam Twoje serniki 🙂 Zawsze podziwiam Twoje ciasta, masz niesamowitą rękę do ciast 🙂 Piekłam sernik z mlekiem skondensowanym, ale bez dodatków i spodu. Twój to petarda jak zawsze 🙂