Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową – super puszysty

Sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową – super puszysty

5 min. czytania
5
0
Niedawno był sernik z brzoskwiniami jednak ten przepis jak wpadł mi w ręce, musiałem wypróbować ponieważ jest trochę inny. I miałem rację by go zrobić – wyszedł super puszysty i o wiele bardziej delikatny. Ubijanie białek i śmietany osobno i dodawanie pod koniec do sera zaowocowało dobrym napowietrzeniem całości masy serowej. Brzoskwinie tutaj trzeba położyć prawie na dno, bo i tak masa by ich nie utrzymała na górze, tak więc wkładamy całe połówki. Dzięki temu tez doskonale je wyczuwamy w cieście i nie giną. Ciasto dodatkowo polałem polewą czekoladowa jednak nie jest to pozycja obowiązkowa. Myślę jednak, że czekolada świetnie pasuje do sernika z brzoskwiniami. Jest pyszny – koniecznie spróbujcie zrobić Samemu.
Sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Kalorii na 100g / 370
Przepis na:

Sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową

Składniki:

Ciasto

  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu na sernik (może być z wiaderka)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 500 ml śmietany (kremówki)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa czekoladowa

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Sposób wykonania:

  • Margarynę utarłem z cukrem i dodałem jajka. Dodałem stopniowo ucierając wymieszane pozostałe suche składniki.
  • Jak ciasto stało się gęste wyrobiłem je rękami, rozwałkowałem i nałożyłem na blaszkę 35×45 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ser włożyłem do dużej miski. Dodałem 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy i zmiksowałem. Dodałem po jednym żółtku, dalej miksując.
  • Następnie wsypałem po trochu budynie i zmiksowałem do połączenia składników.
  • W osobnym naczyniu ubiłem piane z białek ze szczypta soli. Jak zesztywniała powoli dodawałem 1 szklankę cukru dalej ubijając.
  • W jeszcze kolejnym naczyniu ubiłem na sztywno mocno schłodzoną śmietanę kremówkę.
  • Do masy serowej dodałem piane z białek i delikatnie wymieszałem. Następnie kremówkę i też dokładnie i delikatnie wymieszałem. Powinna powstać puszysta masa serowa.
  • Na ciasto wyłożyłem cienka warstwę masy serowej i ułożyłem odsączone połówki brzoskwiń.
  • Nałożyłem pozostałą część masy serowej.
  • Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłem przez godzinę. Po upieczeniu zostawiamy go na kolejną godzinę w piekarniku do wyschnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
  • Po wystudzeniu sernika polałem go polewą przygotowaną z rozpuszczonej margaryny z dodanym cukrem i kakao.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 44
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
    46
    Udostępnienia

5 komentarzy

  1. Avatar

    Świat Ekspresów

    14 sierpnia 2019 w 10:29

    Nie wyszedł mi aż tak puszysty, ale następnym razem już musi!

    Odpowiedz

  2. Avatar

    Gosia

    27 maja 2019 w 18:10

    Serniki to ja kocham nad życie. Muszę koniecznie spróbować go zrobić. Mam nadzieję, że mi wyjdzie, bo coś serniki mnie nie lubią, jeśli sama muszę je przygotować.

    Odpowiedz

  3. Avatar

    Wróbelek Elemelek

    16 maja 2019 w 17:05

    Swietny przepis, sernik bardzo się udał. DZiękuję

    Odpowiedz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni

      16 maja 2019 w 20:25

      Ciesze się i zapraszam na inne przepisy na serniki – to moje ulubione ciasto 🙂

      Odpowiedz

  4. Avatar

    Robert

    9 maja 2019 w 17:54

    Robiłem kiedyś w taki sposób, ale bez owoców – faktycznie super puszysty.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…