Potrzebne składniki
Ciasto
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg twarogu na sernik (może być z wiaderka)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
- 500 ml śmietany (kremówki)
- 1,5 szklanki cukru
- 8 jajek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa czekoladowa
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
Sposób wykonania
- Margarynę utarłem z cukrem i dodałem jajka. Dodałem stopniowo ucierając wymieszane pozostałe suche składniki.
- Jak ciasto stało się gęste wyrobiłem je rękami, rozwałkowałem i nałożyłem na blaszkę 35×45 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ser włożyłem do dużej miski. Dodałem 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy i zmiksowałem. Dodałem po jednym żółtku, dalej miksując.
- Następnie wsypałem po trochu budynie i zmiksowałem do połączenia składników.
- W osobnym naczyniu ubiłem piane z białek ze szczypta soli. Jak zesztywniała powoli dodawałem 1 szklankę cukru dalej ubijając.
- W jeszcze kolejnym naczyniu ubiłem na sztywno mocno schłodzoną śmietanę kremówkę.
- Do masy serowej dodałem piane z białek i delikatnie wymieszałem. Następnie kremówkę i też dokładnie i delikatnie wymieszałem. Powinna powstać puszysta masa serowa.
- Na ciasto wyłożyłem cienka warstwę masy serowej i ułożyłem odsączone połówki brzoskwiń.
- Nałożyłem pozostałą część masy serowej.
- Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłem przez godzinę. Po upieczeniu zostawiamy go na kolejną godzinę w piekarniku do wyschnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
- Po wystudzeniu sernika polałem go polewą przygotowaną z rozpuszczonej margaryny z dodanym cukrem i kakao.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Nie wyszedł mi aż tak puszysty, ale następnym razem już musi!
Serniki to ja kocham nad życie. Muszę koniecznie spróbować go zrobić. Mam nadzieję, że mi wyjdzie, bo coś serniki mnie nie lubią, jeśli sama muszę je przygotować.
Swietny przepis, sernik bardzo się udał. DZiękuję
Ciesze się i zapraszam na inne przepisy na serniki – to moje ulubione ciasto 🙂
Robiłem kiedyś w taki sposób, ale bez owoców – faktycznie super puszysty.