Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową – super puszysty

Sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową – super puszysty

7 min. czytania
5
0
Niedawno był sernik z brzoskwiniami jednak ten przepis jak wpadł mi w ręce, musiałem wypróbować ponieważ jest trochę inny. I miałem rację by go zrobić – wyszedł super puszysty i o wiele bardziej delikatny. Ubijanie białek i śmietany osobno i dodawanie pod koniec do sera zaowocowało dobrym napowietrzeniem całości masy serowej. Brzoskwinie tutaj trzeba położyć prawie na dno, bo i tak masa by ich nie utrzymała na górze, tak więc wkładamy całe połówki. Dzięki temu tez doskonale je wyczuwamy w cieście i nie giną. Ciasto dodatkowo polałem polewą czekoladowa jednak nie jest to pozycja obowiązkowa. Myślę jednak, że czekolada świetnie pasuje do sernika z brzoskwiniami. Jest pyszny – koniecznie spróbujcie zrobić Samemu.
Sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Kalorii na 100g / 370
Jak wykonać przepis na – Sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową
Składniki:

Ciasto

  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu na sernik (może być z wiaderka)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 500 ml śmietany (kremówki)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa czekoladowa

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
Sposób wykonania:
  • Margarynę utarłem z cukrem i dodałem jajka. Dodałem stopniowo ucierając wymieszane pozostałe suche składniki.
  • Jak ciasto stało się gęste wyrobiłem je rękami, rozwałkowałem i nałożyłem na blaszkę 35×45 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ser włożyłem do dużej miski. Dodałem 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy i zmiksowałem. Dodałem po jednym żółtku, dalej miksując.
  • Następnie wsypałem po trochu budynie i zmiksowałem do połączenia składników.
  • W osobnym naczyniu ubiłem piane z białek ze szczypta soli. Jak zesztywniała powoli dodawałem 1 szklankę cukru dalej ubijając.
  • W jeszcze kolejnym naczyniu ubiłem na sztywno mocno schłodzoną śmietanę kremówkę.
  • Do masy serowej dodałem piane z białek i delikatnie wymieszałem. Następnie kremówkę i też dokładnie i delikatnie wymieszałem. Powinna powstać puszysta masa serowa.
  • Na ciasto wyłożyłem cienka warstwę masy serowej i ułożyłem odsączone połówki brzoskwiń.
  • Nałożyłem pozostałą część masy serowej.
  • Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłem przez godzinę. Po upieczeniu zostawiamy go na kolejną godzinę w piekarniku do wyschnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
  • Po wystudzeniu sernika polałem go polewą przygotowaną z rozpuszczonej margaryny z dodanym cukrem i kakao.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 45
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
    49
    Udostępnienia

5
Napisz coś od Siebie

avatar

4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Świat EkspresówGosiaKosą po patelniWróbelek ElemelekRobert Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Świat Ekspresów
Gość

Nie wyszedł mi aż tak puszysty, ale następnym razem już musi!

Gosia
Gość

Serniki to ja kocham nad życie. Muszę koniecznie spróbować go zrobić. Mam nadzieję, że mi wyjdzie, bo coś serniki mnie nie lubią, jeśli sama muszę je przygotować.

Wróbelek Elemelek
Gość
Wróbelek Elemelek

Swietny przepis, sernik bardzo się udał. DZiękuję

Robert
Gość
Robert

Robiłem kiedyś w taki sposób, ale bez owoców – faktycznie super puszysty.

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite