Sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową – super puszysty

Kosą po patelni
Niedawno był sernik z brzoskwiniami jednak ten przepis jak wpadł mi w ręce, musiałem wypróbować ponieważ jest trochę inny. I miałem rację by go zrobić – wyszedł super puszysty i o wiele bardziej delikatny. Ubijanie białek i śmietany osobno i dodawanie pod koniec do sera zaowocowało dobrym napowietrzeniem całości masy serowej. Brzoskwinie tutaj trzeba położyć prawie na dno, bo i tak masa by ich nie utrzymała na górze, tak więc wkładamy całe połówki. Dzięki temu tez doskonale je wyczuwamy w cieście i nie giną. Ciasto dodatkowo polałem polewą czekoladowa jednak nie jest to pozycja obowiązkowa. Myślę jednak, że czekolada świetnie pasuje do sernika z brzoskwiniami. Jest pyszny – koniecznie spróbujcie zrobić Samemu.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Kalorii na 100g 370
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową

Potrzebne składniki

Ciasto

  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu na sernik (może być z wiaderka)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 500 ml śmietany (kremówki)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa czekoladowa

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Sposób wykonania

  • Margarynę utarłem z cukrem i dodałem jajka. Dodałem stopniowo ucierając wymieszane pozostałe suche składniki.
  • Jak ciasto stało się gęste wyrobiłem je rękami, rozwałkowałem i nałożyłem na blaszkę 35×45 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ser włożyłem do dużej miski. Dodałem 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy i zmiksowałem. Dodałem po jednym żółtku, dalej miksując.
  • Następnie wsypałem po trochu budynie i zmiksowałem do połączenia składników.
  • W osobnym naczyniu ubiłem piane z białek ze szczypta soli. Jak zesztywniała powoli dodawałem 1 szklankę cukru dalej ubijając.
  • W jeszcze kolejnym naczyniu ubiłem na sztywno mocno schłodzoną śmietanę kremówkę.
  • Do masy serowej dodałem piane z białek i delikatnie wymieszałem. Następnie kremówkę i też dokładnie i delikatnie wymieszałem. Powinna powstać puszysta masa serowa.
  • Na ciasto wyłożyłem cienka warstwę masy serowej i ułożyłem odsączone połówki brzoskwiń.
  • Nałożyłem pozostałą część masy serowej.
  • Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłem przez godzinę. Po upieczeniu zostawiamy go na kolejną godzinę w piekarniku do wyschnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
  • Po wystudzeniu sernika polałem go polewą przygotowaną z rozpuszczonej margaryny z dodanym cukrem i kakao.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Sernik z brzoskwiniami i polewą czekoladową
Poleć ten wpis innym
5 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Świat Ekspresów

Nie wyszedł mi aż tak puszysty, ale następnym razem już musi!

Gosia

Serniki to ja kocham nad życie. Muszę koniecznie spróbować go zrobić. Mam nadzieję, że mi wyjdzie, bo coś serniki mnie nie lubią, jeśli sama muszę je przygotować.

Wróbelek Elemelek

Swietny przepis, sernik bardzo się udał. DZiękuję

Robert

Robiłem kiedyś w taki sposób, ale bez owoców – faktycznie super puszysty.