Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Sernik z brzoskwiniami i pianką

Sernik z brzoskwiniami i pianką

7 min. czytania
1
1
Kocham serniki miłością wielka i prawdziwą. Wszyscy to wiedzą i nie ukryję. Ten sernik z brzoskwiniami i pianką to dla mnie wyjątkowy wypiek ponieważ łączy ze sobą cechy sernika i drugiego mojego ulubionego ciasta czyli pleśniaka. Kruchy spód i kruszonka, delikatna pianka, mięciutkie, wilgotne owoce i aromatyczna, pulchna masa serowa… no czego chcieć więcej? Wiem, że jestem totalnie niemiarodajny bo w zasadzie sernik pożrę każdy zachwalając jaki pyszny, jednak ten naprawdę jest jednym z lepszych jakie jadałem. Trudno by nie wyszedł i to dość proste ciasto. Jak chcecie się pochwalić, że umiecie robić pyszny sernik, a jeszcze nigdy nie mieliście z nim kontaktu podczas pieczenia, to na pierwszy raz jest idealny.
Sernik z brzoskwiniami
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 10 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Kalorii na 100g / 350
Jak wykonać przepis na – Sernik z brzoskwiniami i pianką
Składniki:

Kruche ciasto

  • 400 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu na sernik (z pudełka)
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 1 jajko
  • skórka z pomarańczy
  • kilka kropel aromatu arakowego

Pianka

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 mała szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
  • Zimne masło prosto z lodówki pokroiłem na kawałki i szybko wyrobiłem z sypkimi składnikami na ciasto i jajkami. Podzieliłem ciasto na 2 części (jedna ciut większa). Wstawiłem do lodówki na 30 min. zawinięte w folię.
  • Wyjąłem tę większą część ciasta i wylepiłem nią szeroką prostokątną blaszkę. Zrobiłem dziurki widelcem w całym spodzie i wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min.
  • W czasie pieczenia zabrałem się za robienie masy serowej. To akurat banalnie proste bo wrzuciłem wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszałem przy użyciu miksera. Masło do sera musi być miękkie, więc wcześniej je wyjmij z lodówki.
  • Białka ubiłem mikserem na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodałem stopniowo cukier puder.
  • Na podpieczony spód wyłożyłem kolejno masę serową, pokrojone w kawałki brzoskwinie i ubite białka.
  • Wyjąłem z lodówki mniejszą część ciasta i starłem równomiernie na cały wierzch na tarce o grubych oczkach.
  • Tak przygotowane ciasto wstawiłem do piekarnika na 50 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Sernik nie wyjąłem z piekarnika po pieczeniu tylko zostawiłem go jeszcze na 15 min przy uchylonych drzwiach.
  • Wyjąłem i wystudziłem. W tej chwili możecie posypać go jeszcze cukrem pudrem ja jednak sądzę, że nie jest to konieczne.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z brzoskwiniami i pianką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 94
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    97
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Myśli Potarganej Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Myśli Potarganej
Gość

Bardzo polecam ten sernik. Jest wilgotny i niezbyt słodki, a to dwie ogromne zalety sernika dla mnie.

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite