Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Sernik z brzoskwiniami i pianką

Sernik z brzoskwiniami i pianką

5 min. czytania
1
1
Kocham serniki miłością wielka i prawdziwą. Wszyscy to wiedzą i nie ukryję. Ten sernik z brzoskwiniami i pianką to dla mnie wyjątkowy wypiek ponieważ łączy ze sobą cechy sernika i drugiego mojego ulubionego ciasta czyli pleśniaka. Kruchy spód i kruszonka, delikatna pianka, mięciutkie, wilgotne owoce i aromatyczna, pulchna masa serowa… no czego chcieć więcej? Wiem, że jestem totalnie niemiarodajny bo w zasadzie sernik pożrę każdy zachwalając jaki pyszny, jednak ten naprawdę jest jednym z lepszych jakie jadałem. Trudno by nie wyszedł i to dość proste ciasto. Jak chcecie się pochwalić, że umiecie robić pyszny sernik, a jeszcze nigdy nie mieliście z nim kontaktu podczas pieczenia, to na pierwszy raz jest idealny.
Sernik z brzoskwiniami
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 10 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Kalorii na 100g / 350
Przepis na:

Sernik z brzoskwiniami i pianką

Składniki:

Kruche ciasto

  • 400 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu na sernik (z pudełka)
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 1 jajko
  • skórka z pomarańczy
  • kilka kropel aromatu arakowego

Pianka

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 mała szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  • Zimne masło prosto z lodówki pokroiłem na kawałki i szybko wyrobiłem z sypkimi składnikami na ciasto i jajkami. Podzieliłem ciasto na 2 części (jedna ciut większa). Wstawiłem do lodówki na 30 min. zawinięte w folię.
  • Wyjąłem tę większą część ciasta i wylepiłem nią szeroką prostokątną blaszkę. Zrobiłem dziurki widelcem w całym spodzie i wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min.
  • W czasie pieczenia zabrałem się za robienie masy serowej. To akurat banalnie proste bo wrzuciłem wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszałem przy użyciu miksera. Masło do sera musi być miękkie, więc wcześniej je wyjmij z lodówki.
  • Białka ubiłem mikserem na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodałem stopniowo cukier puder.
  • Na podpieczony spód wyłożyłem kolejno masę serową, pokrojone w kawałki brzoskwinie i ubite białka.
  • Wyjąłem z lodówki mniejszą część ciasta i starłem równomiernie na cały wierzch na tarce o grubych oczkach.
  • Tak przygotowane ciasto wstawiłem do piekarnika na 50 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Sernik nie wyjąłem z piekarnika po pieczeniu tylko zostawiłem go jeszcze na 15 min przy uchylonych drzwiach.
  • Wyjąłem i wystudziłem. W tej chwili możecie posypać go jeszcze cukrem pudrem ja jednak sądzę, że nie jest to konieczne.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 94
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
    96
    Udostępnienia

1 komentarz

  1. Avatar

    Myśli Potarganej

    3 maja 2019 w 10:17

    Bardzo polecam ten sernik. Jest wilgotny i niezbyt słodki, a to dwie ogromne zalety sernika dla mnie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…