Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Sernik z brzoskwiniami i pianką

Kosą po patelni
11 grudnia 2024
Sernik z brzoskwiniami
Kocham serniki miłością wielka i prawdziwą. Wszyscy to wiedzą i nie ukryję. Ten sernik z brzoskwiniami i pianką to dla mnie wyjątkowy wypiek ponieważ łączy ze sobą cechy sernika i drugiego mojego ulubionego ciasta czyli pleśniaka. Kruchy spód i kruszonka, delikatna pianka, mięciutkie, wilgotne owoce i aromatyczna, pulchna masa serowa… no czego chcieć więcej? Wiem, że jestem totalnie niemiarodajny bo w zasadzie sernik pożrę każdy zachwalając jaki pyszny, jednak ten naprawdę jest jednym z lepszych jakie jadałem. Trudno by nie wyszedł i to dość proste ciasto. Jak chcecie się pochwalić, że umiecie robić pyszny sernik, a jeszcze nigdy nie mieliście z nim kontaktu podczas pieczenia, to na pierwszy raz jest idealny.
Przygotowanie: 30 min. min.
Gotowanie: 1 godz. godz. 10 min. min.
Łącznie: 1 godz. godz. 40 min. min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Kalorii na 100g 350
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Sernik z brzoskwiniami i pianką

Potrzebne składniki

Kruche ciasto

  • 400 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu na sernik (z pudełka)
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 1 jajko
  • skórka z pomarańczy
  • kilka kropel aromatu arakowego

Pianka

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 mała szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Zimne masło prosto z lodówki pokroiłem na kawałki i szybko wyrobiłem z sypkimi składnikami na ciasto i jajkami. Podzieliłem ciasto na 2 części (jedna ciut większa). Wstawiłem do lodówki na 30 min. zawinięte w folię.
  • Wyjąłem tę większą część ciasta i wylepiłem nią szeroką prostokątną blaszkę. Zrobiłem dziurki widelcem w całym spodzie i wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min.
  • W czasie pieczenia zabrałem się za robienie masy serowej. To akurat banalnie proste bo wrzuciłem wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszałem przy użyciu miksera. Masło do sera musi być miękkie, więc wcześniej je wyjmij z lodówki.
  • Białka ubiłem mikserem na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodałem stopniowo cukier puder.
  • Na podpieczony spód wyłożyłem kolejno masę serową, pokrojone w kawałki brzoskwinie i ubite białka.
  • Wyjąłem z lodówki mniejszą część ciasta i starłem równomiernie na cały wierzch na tarce o grubych oczkach.
  • Tak przygotowane ciasto wstawiłem do piekarnika na 50 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Sernik nie wyjąłem z piekarnika po pieczeniu tylko zostawiłem go jeszcze na 15 min przy uchylonych drzwiach.
  • Wyjąłem i wystudziłem. W tej chwili możecie posypać go jeszcze cukrem pudrem ja jednak sądzę, że nie jest to konieczne.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z brzoskwiniami i pianką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

Sernik z brzoskwiniami
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Aneta
Aneta
6 kwietnia 2022 08:46

jakich wymiarów formy Pani urzywała?

0
Odpowiedz
Myśli Potarganej
Myśli Potarganej
3 maja 2019 10:17

Bardzo polecam ten sernik. Jest wilgotny i niezbyt słodki, a to dwie ogromne zalety sernika dla mnie.

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Pyszny i zdrowy kurczak z grilla – najlepsze przepisy na lato
  • Sernik wiedeński – klasyka, która nigdy się nie nudzi
  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Chłodniczy przewóz cateringu
shanti miska

Zdrowa dieta dla psa: Co powinieneś wiedzieć o karmie dla Swojego pupila

groomer zeby pies

Jak dbać o zęby psa? Praktyczny poradnik dla każdego opiekuna

kitchen 728727 1280

5 prostych trików na organizację przestrzeni w małej kuchni

generative ai

Generatywna AI w praktyce: Co musisz wiedzieć o trendzie przyszłości

marnowaniejedzeniawkuchni

Jak nie marnować jedzenia i pieniędzy w kuchni?

nozkuchenny

Jak wybrać idealny nóż kuchenny? Przewodnik dla początkujących

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?