Kocham serniki miłością wielka i prawdziwą. Wszyscy to wiedzą i nie ukryję. Ten sernik z brzoskwiniami i pianką to dla mnie wyjątkowy wypiek ponieważ łączy ze sobą cechy sernika i drugiego mojego ulubionego ciasta czyli pleśniaka. Kruchy spód i kruszonka, delikatna pianka, mięciutkie, wilgotne owoce i aromatyczna, pulchna masa serowa… no czego chcieć więcej? Wiem, że jestem totalnie niemiarodajny bo w zasadzie sernik pożrę każdy zachwalając jaki pyszny, jednak ten naprawdę jest jednym z lepszych jakie jadałem. Trudno by nie wyszedł i to dość proste ciasto. Jak chcecie się pochwalić, że umiecie robić pyszny sernik, a jeszcze nigdy nie mieliście z nim kontaktu podczas pieczenia, to na pierwszy raz jest idealny.
Jak wykonać przepis na – Sernik z brzoskwiniami i pianką
Potrzebne składniki
Kruche ciasto
- 400 g mąki
- 150 g masła
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg twarogu na sernik (z pudełka)
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
- 1 jajko
- skórka z pomarańczy
- kilka kropel aromatu arakowego
Pianka
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 mała szczypta soli
Dodatkowo
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób wykonania
- Zimne masło prosto z lodówki pokroiłem na kawałki i szybko wyrobiłem z sypkimi składnikami na ciasto i jajkami. Podzieliłem ciasto na 2 części (jedna ciut większa). Wstawiłem do lodówki na 30 min. zawinięte w folię.
- Wyjąłem tę większą część ciasta i wylepiłem nią szeroką prostokątną blaszkę. Zrobiłem dziurki widelcem w całym spodzie i wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 min.
- W czasie pieczenia zabrałem się za robienie masy serowej. To akurat banalnie proste bo wrzuciłem wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszałem przy użyciu miksera. Masło do sera musi być miękkie, więc wcześniej je wyjmij z lodówki.
- Białka ubiłem mikserem na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodałem stopniowo cukier puder.
- Na podpieczony spód wyłożyłem kolejno masę serową, pokrojone w kawałki brzoskwinie i ubite białka.
- Wyjąłem z lodówki mniejszą część ciasta i starłem równomiernie na cały wierzch na tarce o grubych oczkach.
- Tak przygotowane ciasto wstawiłem do piekarnika na 50 min. w temperaturze 180 stopni.
- Sernik nie wyjąłem z piekarnika po pieczeniu tylko zostawiłem go jeszcze na 15 min przy uchylonych drzwiach.
- Wyjąłem i wystudziłem. W tej chwili możecie posypać go jeszcze cukrem pudrem ja jednak sądzę, że nie jest to konieczne.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik z brzoskwiniami i pianką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
jakich wymiarów formy Pani urzywała?
Bardzo polecam ten sernik. Jest wilgotny i niezbyt słodki, a to dwie ogromne zalety sernika dla mnie.